Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii și studenții militari vor primi norma de hrană în bani, atunci când nu sunt prezenți în instituțiile militare de învățământ

Publicat

Elevii și studenții militari, alături de cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti, funcţionarii publici şi personalul civil contractual din armată vor putea primi norma de hrană în bani, atunci când nu beneficiază de alimente. 

Un proiect legislativ în acest sens a fost adoptat pe 14 martie de Camera Deputaților. Au fost înregistrate 259 de voturi „pentru”,două voturi „contra” și o abținere.

Potrivit documentului, „cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învăţământ, soldaţii şi gradaţii profesionişti, funcţionarii publici şi personalul civil contractual care au dreptul la hrană potrivit normelor, atunci când nu beneficiază de alimente, primesc, în locul acestora, valoarea financiară neimpozitabilă a normei de hrană la care au dreptul”.

Inițiatorii proiectului spun că Ordonanța Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională și ale persoanelor private de libertate, nu prevede posibilitatea acordării valorii financiare a normei de hrană la care au dreptul studenții și elevii militari din instituțiile militare de învățământ pe perioada în care aceștia nu sunt prezenți în instituțiile militare de învățământ și astfel nu li se asigură hrană preparată.

Parlamentarii mai susțin că „măsura propusă, pe de o parte, va asigura fondurile financiare necesare hrănirii pe întreaga perioadă a anului a studenților și elevilor militari, astfel încât, la returnarea în instituțiile militare de învățământ, aceștia să fie apți din toate punctele de vedere pentru a face față provocărilor fizice și psihice la care sunt supuși pe perioada pregătirii, iar, pe de altă parte, va înlătura discriminarea existentă între diverse categorii de personal care își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor militare”.

Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial. Mai apoi, legea va intra în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax