Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Eliminarea orelor de după-amiaza în şcoli: Doar cinci persoane din Alba au semnat petiţia online

Publicat

Mai mulți părinți din țară au semnat o petiţie online prin care se solicită desfiinţarea cursurilor de după-amiază pentru elevi. Motivele sunt legate de orarul haotic pe care îl au copiii și de orele târzii la care aceștia ajung să se odihnească pentru a doua zi, după ce îşi fac temele. Din Alba, doar cinci persoane au semnat petiţia, iar la Inspectoratul Şcolar nu a fost înregistrată oficial o sesizare în acest sens, chiar dacă astfel de solicitări au fost înaintate în alte zone din ţară.

Părinții vor ca orele de după-amiază să fie interzise. Aceștia spun că elevii merg la școală obosiți pentru că au de învățat dimineața, seara se culcă târziu şi ora mesei este decalată. În județul Alba există doar trei școli în care se fac cursuri după-amiaza.

În județul Alba acestă problemă nu a ajuns încă la urechile inspectorilor din cadrul IŞJ. Potrivit inspectorului adjunct Marcela Dărămuș, părinții nu au înaintat o astfel de petiție.

Unul dintre motive ar putea fi faptul că în Alba nu există decât trei școli în care se țin cursuri după-amiaza. Este vorba despre Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” şi Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia (o singură clasă de a IV-a) și Școala Gimnazială Cîmpeni, pentru ciclul primar.

Vă prezentăm textul petiței online deschise pe subiectul propunerii de desființare a școlii de după-amiaza. Precizăm că până miercuri, 12 februarie, au fost înregistrați 690 de susținători, inclusiv cinci persoane din județul Alba.

„Suntem la sfârșitul primului semestru de școală, din anul scolar 2013-2014. Până acum, nu am văzut nici un reprezentant al Ministerului Educației, preocupat de una dintre deficiențele actualului sistem: școala de după-amiază.

Școala de după-amiază are doar dezavantaje. Copilul – pentru unii doar elev: 1. rămâne în cea mai mare parte a timpului nesupravegheat, 2. are cursuri într-o perioadă în care, după-amiaza și pe lumină artificială (cel puțin cinci luni din totalul lunilor de școală) randamentul e mult mai scăzut, în raport cu ciclul de dimineață, 3. masa unui elev în ciclul de după-amiază e într-o totală contradicție cu ceea ce înseamnă un meniu rațional (prânzul devine, în cel mai bun caz, cină) 4. un elev în ciclul de după-amiază devine un rob al sistemului de învățământ, continuând orele de școală cu teme pentru acasă, până în toiul nopții 5. orele de dimineață se împart între ale teme, eventuale pregătiri în particular și, în cel mai fericit caz, câteva ore de sport la vreun club.

Nu e nici responsabilitatea părinților și nici a copiilor să găsească soluții în locul unor funcționari plătiți din bani publici, plătiți să lucreze pentru binele cetățeanului. Iar copilul e și el cetățean al acestei țări. Nu au de ce, copilul și părintele, să suporte lamentările funcționarilor înalți ai statului, care pretextează că nu există spații. Trebuiau să se gândească la asta atunci când au mutat clasa zero în școli. E responsabiliatatea lor să rezolve această mare problemă. Treaba copiilor e să se pregătească pentru viitor. Dar nu acceptând indolența și insolența, nesimțirea și nepăsarea acestor funcționari.

Codul Muncii prevede 10 ore de lucru pe zi. Socotiți cât muncește un elev cu școala și temele. Nu adăugați și meditațiile sau orele de sport suplimentare. Doar școala și orele alocate temelor!

Școala de după-amiază trebuie desființată odată cu anul școlar 2014. După-amiaza trebuie să rămână disponibilă pentru sistemul <școala după şcoală>”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. BOXA

    vineri, 14.02.2014 at 08:41

    IN PRIMUL RIND CRED CA AR TREBUI CONSTITUITA SCOALA VECHIME IN MUNCA, ELEVII LUCREAZA MAI MULT DECIT PARINTII. IN AL DOILEA RIND DACA IN SCOLILE MIHAI EMINESCU SI ION AGARBICEANU AR INVATA DOAR ELEVII CARE LOCUIESC IN IMEDIATA APROPIERII A SCOLII NU CRED CA AR FI UN NR ATIT DE MARE DE ELEVI IN ACESTE SCOLI. PROBLEMA ESTE CA AU DEVENIT SCOLI VIP SI TOATE ODRASLELE VIPURILOR SI OFICIALITATILOR CARE LOCUIESC PRIN CARTIERELE SARACILOR DIN ALBA SINT LA ACESTE SCOLI. DOVADA EXPOZITIA DE MASINI DE LUX CU CARE PARINTII ISI ADUC COPII LA SCOALA IN FIECARE DIMINEATA SI ACELASI LUCRU SE INTAMPLA LA ORA 12 CIND REVIN SA-I DUCA ACASA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax