Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Eliminarea pensiilor speciale, EȘECUL începutului de an. Când s-ar putea relua dezbaterile pe acest subiect, în Parlament


Publicat

pensii bani

Beneficiarii pensiilor speciale se pot bucura în continuare de ele, cel puțin la începutul anului. Legea care trebuia să le elimine nu a fost votată acum două săptămâni, în ciuda dezbaterilor. Decizia o vom afla abia după întoarcerea parlamentarilor din vacanță, luna viitoare.

Eliminarea pensiilor speciale s-a împiedicat în Parlament chiar la ultimul pas procedural.

În ultima ședință de plen a Camerei Deputaților, când ar fi trebuit votat acest proiect care să elimine pensiile speciale, nu s-a mai ajuns la acest punct pe ordinea de zi și nimeni nu a solicitat ridicarea lui pe ordinea de zi, astfel încât timpul să le permită deputaților să îl dezbată și să îl voteze.

Deputatul PNL Dan Vîlceanu a explicat pentru Digi24 că cei de la PSD au blocat adoptarea proiectului printr-un artificiu de procedură.

„Era imposibil de discutat acest proiect în ultima ședință de plen, pentru că cei de la PSD nu au trimis raportul de la Comisia de muncă la plen, deci practic nu putea fi discutat”, a spus Vîlceanu.

Fostul ministru PSD al muncii, Marius Budăi, consideră că problema trebuie rezolvată de liberali.

„Tot ce se întâmplă în țara asta e vina PSD, nu bâlbele lor, nu nepriceperea lor, nu amatorismul lor. Puteați da o ordonanță de urgență și desființați toate pensiile speciale! Noi nu ne opunem”, i-a spus Marius Budăi lui Dan Vîlceanu, în direct la Digi24.

„Ba da, vă opuneți, pentru că altfel trimiteați proiectul la plen în ultima ședință a plenului”, i-a replicat liberalul.

La sfârșitul anului trecut, proiectul de eliminare a pensiilor speciale a stârnit dezbateri aprinse în Comisia de muncă a Camerei Deputaților.

Adrian Solomon, deputat PSD, declara: „M-am simțit obligat să nu scăpăm niciuna din aceste pensii speciale. Ori suntem toți speciali, ori niciunul și ați zis că niciunul”

Singurele categorii care ar urma să își păstreze pensiile speciale, potrivit proiectului, sunt militarii, polițiștii, cei din serviciile de informații și angajații din penitenciare.

Acest lucru a stârnit nemulțumirea magistraților, care au protestat și au cerut să își păstreze și ei pensia specială, mai ales că potrivit acestora, ar fi neconstituțional ca acest beneficiu să le fie retras.

Problema nu va fi însă tranșată până nu se vor întoarce parlamentarii din vacanță, în luna februarie.

Vezi și CALCULATOR PENSII online: La ce vârstă poți ieși la pensie, în funcție de anul nașterii și stagiul de cotizare

Cât ne costă pensionarii de lux ai României 

Există, prin urmare, pensionari de lux, care nu duc grijă traiului de zi cu zi. Sunt foștii militari, polițiști, aviatori, magistrați, diplomați și parlamentari. În total, aproape 150.000 de oameni care au primit pensie nu în funcție de cât au contribuit, ci în baza unor legi speciale.

În total, în 2018, aceștia au încasat de la stat peste 8 miliarde de lei, potrivit economica.net, cu mult mai mult decât dacă pensia s-ar fi acordat în baza contribuției virate pe perioada carierei.

Iar cea mai mare pensie specială se ridică la aproape 74.000 de lei și este acordată unui fost magistrat. Însă, dacă pensia ar fi fost dată în baza contribuției plătite la sistemul asigurărilor sociale de-a lungul carierei, acesta ar fi meritat mai puțin de 4.000 de lei. 

Pensiile, între promisiuni și realitate

România are în acest moment aproape 5,2 milioane de pensionari, care câștigă, în medie, aproape 1.250 de lei pe lună. Este o pensie insuficientă pentru cei mai mulți dintre ei, iar creșterea puterii de cumpărare a pensionarilor ar trebui să reprezinte o prioritate pentru politicieni. 

Însă, de cele mai multe ori, asta se întâmplă doar în preajma alegerilor. Astfel, avântul heirupist al clasei politice aduce periodic cheltuieli masive, de o magnitudine de neconceput în alte țări europene, în condițiile unui buget mereu tensionat.

Așa s-a întâmplat și în 2019, un an cu două rânduri de alegeri. Parlamentul a adoptat la jumătatea anului o nouă lege a pensiilor, care prevede o majorare etapizată, dar substanțială a punctului de pensie.

Prima rundă a avut loc în 2019, când punctul de pensie a crescut de la 1.100 de lei la 1.265 de lei.

Cel mai mare salt va avea loc în 2020, când indicele va atinge 1.775 de lei, iar în 2021 va urca la 1.875 de lei. Adică, o majorare de peste 70 la sută în doar trei ani.

Legea pensiilor a avut un impact de 8,4 miliarde de lei în 2019, în condițiile în care pensiile au fost majorate în luna septembrie. La aceste cheltuieli se adaugă alte aproape 25 de miliarde de lei în 2020, urmând ca impactul să ajungă la 81 de miliarde de lei în 2022. Asta înseamnă 3,7 la sută din PIB în 2022 doar ca influență a Legii pensiilor.

Dar, aflat în fața unui nou an cu două rânduri de alegeri, premierul Ludovic Orban spune că pensiile vor fi majorate așa cum era planificat.

Numărul pensionarilor – 5,14 mil

Pensia medie – 1.249 lei

Creșterea punctului de pensie

2018: 1.100 de lei

2019: 1.265 lei

2020: 1.775 lei

2021: 1.875 lei

Impactul legii pensiilor

2019: 8,4 mld lei

2020: 24,8 mld lei

2021: 51 mld lei

2022: 81 mld lei

Numărul pensiilor speciale

2018 – 148.000

Valoarea pensiilor speciale

2018 – 8,07 mld lei

Sursă: Digi24.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cât costă și ce poate face noul Tesla S ”Plaid Mode”, cea mai rapidă mașină de serie din lume. Atinge 100 de km/h în 2,5 secunde

Publicat

Tesla S „Plaid Mode” va fi cea mai rapidă mașină de serie din lume. Va fi propulsată de trei motoare electrice, care vor dezvolta împreună 1.100 de cai-putere.

Herghelia uriașă îi va permite modelului Tesla să atingă 100 km/oră în 2,5 secunde, iar viteza maximă va fi de 320 km/oră.

Un element de noutate este și autonomia noului model: Tesla Model S Plaid va putea rula între 610 și 840 de kilometri cu o încărcare completă a bateriilor (în funcție de modelul cu care este dotată).

Mașina poate fi comandată acum, însă clienții vor primi mașinile spre finalul anului viitor. Prețul modelului Tesla S Plaid va fi de aproximativ 120.000 de dolari.

În cadrul aceluiași eveniment, Elon Musk a mai spus că și-ar dori ca producția Tesla să ajungă la 20 de milioane de unități pe an. Acest număr depășește numărul mașinilor de pasageri vândute anul trecut în Statele Unite.

Spre exemplu, grupul Volkswagen, care deține brandurile Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Skoda și altele, a vândut 11 milioane de unități la nivel mondial în 2019.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Precizări AEP: Cum vor vota persoanele infectate cu noul coronavirus. Vor putea cere urnă mobilă, dar cine o va duce?

Publicat

Una dintre principalele întrebări în legătură cu alegerile locale este cea legată de modul în care vor vota persoanele infectate cu noul coronavirus.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, afirmă că acestea, atât cele aflate în carantină sau izolare, cât şi cele din spitale, vor putea vota la alegerile locale folosind urna mobilă.

„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a declarat Mituleţu-Buică.

El a precizat că vor fi „condiţii speciale” doar pentru bolnavii aflaţi în secţiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă.

Există însă riscul ca persoanele desemnate să meargă cu urna mobilă să refuze acest lucru, în condițiile în care intrarea în secțiile speciale din spitale atrage riscuri pe măsură.

Ce se întâmplă cu persoanele care se prezintă la urne cu simptome

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 și care se vor prezenta la vot, la alegerile locale, vor avea un circuit separat.

Pentru aceste persoane va fi pregătită o cabină specială.

„Persoanele care se vor prezenta la vot şi vor avea simptomatologie vor avea un circuit separat, vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru”, a spus ministrul.

Întrebat ce se întâmplă dacă o persoană a fost declarată pozitivă şi a fost în secţia de votare, Tătaru a răspuns: „Acea persoană atrage după sine o anchetă epidemiologică”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor: România poate pierde 3 miliarde de euro, bani europeni

Publicat

p

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că acum nu este momentul prielnic pentru majorarea cu 40% a pensiilor și pentru creșterea cu 25% a salariilor profesorilor, așa cum a decis Parlamentul. În plus, acesta a precizat că mai mulți oficiali ai Comisiei Europene au avertizat că, dacă măsurile votate de Parlament vor intra în vigoare, România va pierde aproximativ 3 miliarde de euro.

Declarațiile președintelui Iohannis, întrebat dacă va promulga legea adoptată marți de parlament privind majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor:

”Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor. Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și guvernul și le dorește.

Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în criză economică și bugetul este sub presiune. PSD a împovărat bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB.

Acest spațiu fiscal nu există, ar trebui sp luăm bani din altă parte, dar de peste tot banii au fost reduși la minim.

Chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic. Acum nu este.

Există nu doar avertismente, ci și discuții cu înalți responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro pentru că încălcăm mai multe prevederi din tratate.

De asemenea, agențiile de rating ne vor retrograda ratingul de țară dacă aceste cheltuieli imense vor fi aprobate.

Nu există bani, dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blocehază miliarde de euro din fonduri UE, dacă ne scade ratingul de țară și ne vom împrumuta mai scump. Este un scenariu de groază”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Conferință de presă Klaus Iohannis. Declarații despre noul record al infectărilor cu SARS-COV și alegerile locale

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține astăzi, de la ora 18:00, o conferință de presă. Declarațiile și răspunsurile șefului statului la întrebărilor jurnaliștilor acreditați pot fi urmărite live la Alba24.

Președintele României și-a făcut un obicei în ultima perioadă din a susține în fiecare miercuri o conferință de presă.

Este de așteptat ca acesta să se refere la pandemia de coronavirus care a atins astăzi în România un nou record, la situația politică sau economică, dar și la alte subiecte de interes general.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate