Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Energizantele vor fi interzise minorilor. Magazinele care vor vinde băuturile către cei sub 18 ani riscă amenzi foarte mari

Publicat

Minorii nu vor mai putea cumpăra energizante. Proiectul prin care se interzice consumul de băuturi energizante de către minori a treut de camera deputaților. 

Mai exact, magazinele nu vor mai avea voie să vândă energizate minorilor. Proiectul a fost votat în Camera Deputaților cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 12 abţineri, marți, 20 februarie.

Vânzarea de energizante către minori, interzisă

Proiectul de lege reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Potrivit unui amendament adoptat de plen, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Amenzi mari pentru magazinele care vor vinde energizante minorilor

Proiectul introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Ce au spus inițiatorii proiectului

Înainte de depunerea acestui proiect de lege am avut mai multe întâlniri cu asociații ale părinților sau profesorilor, ocazii cu care am discutat despre cât de nocive sunt energizantele pentru minori și acum, în ciuda opoziției unora dintre producători și comercianți, reușim să transpunem în lege această inițiativă.

Important de spus că se reglementează și comercializarea acelorași băuturi energizante în automate, aceasta urmând a fi interzisă. Săptămânile viitoare devin legi alte două inițiative importante: interzicerea păcănelelor și comercializarea țigărilor electronice către minori, a declarat Alfred Simionis, inițiatorul proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax