Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primul DECES confirmat în Alba, din cauza virusului gripal. DSP Alba a ținut situația la SECRET, mai bine de 24 de ore

Publicat

gripa laborator

O femeie din Alba a murit din cauza gripei. Este primul deces înregistrat din acest sezon, confirmat de laborator. Femeia nu era vaccinată antigripal.

Potrivit Institutului Național de Sănătate, este vorba despre o femeie în vârstă de 81 de ani, din județul Alba, carea avea condiții medicale preexistente.

Femeia nu era vaccinată antigripal și a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09.

Decesul a fost înregistrat în 16 februarie, la spitalul din Alba Iulia. În județul Alba, sunt circa 17 persoane internate cu diagnostic de gripă.

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat marți, 18 februarie, că decesul a fost datorat virusului gripal de sezon. Până la ora publicării acestui articol, DSP Alba nu a făcut publică informația, decât după mai bine de 24 de ore, la solicitarea Alba24.

UPDATE, ora 13:40 – Potrivit unui comunicat transmis de către DSP Alba, o pacientă în vârstă de 81 de ani diagnosticată cu gripă, care prezenta multiple comorbidități, a decedat, în 16 februarie 2020, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.

„Laboratorul Institutului Cantacuzino București a confirmat, în cazul pacientei, prezența virusului gripal A H1 pdm09. Femeia prezenta multiple comorbidități și nu era vaccinată împotriva gripei.

Pacienta a fost internată inițial la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia și, ulterior, transferată pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă, unde a decedat, în ciuda eforturilor depuse de medici.

Este primul caz de deces în Alba, din acest sezon, la un pacient diagnosticat cu virus gripal, la Institutul Cantacuzino București.

Este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical.
  • Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și DSP Alba recomandă evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă, se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.

Se recomandă persoanele vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător”, se precizează în comunicatul DSP Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax