Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Epidemia de rujeolă în Alba: numărul cazurilor s-a dublat în primele trei luni ale anului. Precizările DSP despre vaccinare

Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

Epidemia de rujeolă din Alba. Numărul cazurilor înregistrate în județ, în primele trei luni din 2024, este mai mult decât dublul celui înregistrat pe tot parcursul anului trecut. Direcția de Sănătate Publică (DSP) atrage atenția asupra importanței vaccinării.

DSP Alba anunță că în perioada 1 ianuarie – 20 martie 2024 s-au înregistrat deja 178 de cazuri (dintre care 26 sunt în lucru). Cazurile suspecte sunt confirmate sau infirmate în urma testelor prelucrate în centrele Cluj sau București.

Comparativ, în tot anul 2023, erau confirmate doar 73 de cazuri de rujeolă în județ.

Epidemia de rujeolă a fost declarată la nivel național prin OMS 4128/5 decembrie 2023.

Incidență de îmbolnăvire de peste 60%

Județul Alba se situează pe poziția 11 (din 41), cu o incidență de 64,57% privind situația rujeolei până la data de 17 martie (raport INSP-CNSCBT)

Grupa de vârstă cea mai vulnerabilă este de 5-9 ani, urmată de cea de 2 ani, 10-14 ani, 15-19 ani și 1 an, potrivit DSP Alba.

”Cazurile care au prezentat forme mai agresive ale bolii au fost internate în secțiile/compartimentele de boli infecțioase ale spitalelor din județ. Cazurile care nu necesită internare se izolează și tratează la domiciliu”, transmit reprezentanții instituției.

Vaccinarea ROR

DSP atrage atenția asupra importanței vaccinării.

”În acest context, dorim să atragem din nou atenția asupra importanței vaccinării ROR. ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva a 3 boli – rujeola, oreionul și rubeola. Vaccinarea copiilor este recomandată și costurile sunt acoperite integral de către Ministerul Sănătății”, potrivit sursei citate.

Conform Calendarului Național de Vaccinare, în România, copiii trebuie să primească 2 doze de vaccin ROR

  • prima, la 12 luni
  • a doua, la 5 ani.

În situatii speciale, ROR poate fi administrat la sugari începând de la 9 luni.

”Persoanele care primesc două doze de vaccin ROR în copilărie, conform Programului Național de Vaccinare, dobândesc protecție pe viață. Vaccinarea se realizează în cabintele medicilor de familie”, mai transmite DSP.

Câți copii au fost vaccinați

În Alba, în 2023 au fost imunizați cu ROR 3816 copii. De la declararea epidemiei de rujeolă, în perioada 6 decembrie 2023 – 20 martie 2024 în județul Alba au fost efectuate 1.255 de vaccinări ROR.

Prin rețeaua de asistenți comunitari și prin cea a asistenților medicali școlari, DSP Alba acordă sprijin activ medicilor de familie în sensul informării și consilierii părinților privind importanța vaccinării antirujeolice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax