Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Episcopii catolici, reuniţi la Blaj, au început pregătirea vizitei la Papa Francisc, din toamnă

Publicat

Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România a fost găzduită de Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș în perioada 30 aprilie – 2 mai la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major al Bisericii Greco-Catolice din România. Ierarhii catolici au dezbătut subiecte legate de familie, tineri, educație, migrație, protecția datelor cu caracter personal și viitoarele întâlniri ale sinodului. De asemenea, au început pregătirile pentru vizita pe care o vor face, în toamnă, Papei Francisc, la Roma.

La Sfânta Liturghie celebrată luni în Catedrala Preasfânta Treime, Eminența Sa Cardinalul Lucian Mureşan, gazda întâlnirii, a subliniat cu insistență importanța afirmării identității Bisericii Catolice în comuniune cu Papa şi a amintit exemplul episcopilor greco-catolici martiri, a căror cauză de beatificare este în studiu la Vatican. Precizăm că pe 30 aprilie s-au împlinit 12 ani de la înscăunarea ca Arhiepiscop Major a Cardinalului Lucian Mureşan.

La deschiderea lucrărilor a participat şi Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic, care a transmis un mesaj personal, precum şi salutul și binecuvântarea Papei Francisc pentru episcopii, credincioșii și cetățenii din România și Republica Moldova.

Totodată, nunţiul şi episcopii au discutat în detaliu despre pregătirea Vizitei „ad limina Apostolorum” pe care ierarhii o vor face la Roma, în perioada 5-10 noiembrie 2018.

Episcopii au dedicat mult timp discuției asupra impactului pe care îl are în viața și activitatea Bisericii noua reglementare europeană cu privire la protecția datelor personale. Caracterul istoric al registrelor pe care le țin Parohiile Catolice, în România ca și peste tot în lume, impun o aplicare particularizată a regulamentului amintit și acest lucru este detaliat într-un Decret General adoptat în plen.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au dezbătut şi unele aspecte referitoare la educație. Constatându-se că peste 250 de copii și tineri au participat la Olimpiadele de Religie Catolică în limba română și maghiară și văzând rezultatele bune obținute de aceștia, se înțelege că există interes pentru această materie școlară. S-a discutat și despre situația manualelor școlare de religie, despre noile propuneri ale Ministerului Educației Naționale (MEN) pentru discipline opționale, precum și despre situația acordului dintre MEN și Sfântul Scaun, potrivit e-communio.ro.

Episcopii au mai discutat şi despre pre-sinodul și Sinodul dedicat tinerilor, convocat de Papa Francisc, care se va desfășura în toamna 2018 la Roma, având ca temă: „Tinerii, credința și discernământul vocațional”; despre Întâlnirea Mondială a Tineretului din 2019, din Panama, și Întâlnirea Națională de la Satu Mare, din 25-29 iulie 2018 – la care ierarhii au anunțat că îi vor însoți pe tinerii participanți din propriile dieceze și eparhii. Un eveniment important în acest context va fi beatificarea, pe 22 septembrie 2018, la Nisiporești (NT), a tinerei Veronica Antal, fecioară martiră, care va deveni astfel o mijlocitoare și un model de trăire a credinței.

Un alt subiect abordat a fost Întâlnirea Mondială a Familiilor, pusă sub semnul exortației Papei Francisc – Amoris laetitia (Bucuria iubirii), care va avea loc la Dublin (Irlanda), între 21-26 august a.c.: episcopii au stabilit componenţa grupului care va reprezenta Conferința Episcopilor din România și au discutat despre modalitatea alternativă de participare la eveniment, prin cateheze speciale și transmisii în direct, a celor care nu vor merge la Dublin.

Directorul Operelor Misionare Pontificale din România, Pr. Eugen Blaj a prezentat situația actuală a instituţiei pe care o conduce și proiectele la care lucrează. În plus, episcopii l-au numit pe Pr. Florin-Petru Sescu să țină legătura cu instituțiile din ţară şi din străinătate care îi au în vedere pe migranți.

Episcopii au stabilit ca următoarea sesiune plenară a CER să se desfăşoare la Șumuleu Ciuc, în perioada 18-20 septembrie 2018.

Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi comuniunea cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara și toamna.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax