Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia, Cristian Crișan, slujbă în comunitatea greco-catolică românească din Roma

Publicat

Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală și Rector al bisericii San Salvatore alle Coppelle, a fost prezent în mijlocul comunității greco-catolice românești din Roma, cu ocazia celei de-a 97-a Zi Mondială a Misiunilor.

Episcopul Cristian a celebrat Sfânta Liturghie în biserica San Salvatore alle Coppelle împreună cu Preasfinția Sa József-Csaba Pál, Episcop romano-catolic de Timișoara, Preasfinția Sa Milan Lach, Episcop auxiliar greco-catolic de Bratislava (Slovacia) și Preasfinția Sa Strahil Kavalenov, Episcop de Nicopole (Bulgaria).

Au fost prezenți în jurul mesei Sfântului Altar mai mulți preoți catolici de rit latin și bizantin, printre care Mons. Pierpaolo Felicolo, director general al Fundației Migrantes; Mons Ioan Pop din partea Dicasterului pentru Texte Legislative, Pr. Nicolas Van der Maelen din partea Dicasterului pentru Bisericile Orientale; Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno; Pr. Lucian Lechințan SJ, Profesor la Institutul Pontifical Oriental; Pr. Adelson Araujo dos Santos SJ, Superior al comunității iezuite din cadrul Universității Pontificale Gregoriana; Pr. Isidor Iacovici, capelanul Misiunii românilor de rit latin din Roma, Pr. Marian Bojor, Vice-rector al bisericii San Salvatore alle Coppelle, Pr. Valentin Marcu și Diaconul Gabriel Pintea. Celebrarea a fost animată de corul studenților seminariști ai Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, condus de studentul Rareș Maximilian.

La această sărbătoare a românilor din Cetatea Eternă a fost prezentă Doamna Doina Căjvăneanu, ministru-consilier Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta și Doamna Corina Lefter, Prim-secretar al Ambasadei României în Italia.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa József-Csaba Pál a subliniat importanța misiunii creștinului în lume.

Fiecare credincios se află în slujba Bisericii și a aproapelui, fiind dreptul și totodată obligația fiecăruia de a avea „inimi care ard, picioare care merg”, așa cum îndeamnă Sfântul Părinte Papa Francisc prin tema mesajului pentru Ziua Mondială a Misiunilor din acest an.

Episcopul de Timișoara a amintit că pe 22 octombrie este sărbătorit în Biserica Catolică Sfântul Ioan Paul al II-lea și că în această perioadă se desfășoară la Roma a XVI-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor.

După Sfânta Liturghie a avut loc lansarea cărții Părintelui Vasile Bărbat SJ, Teologul Episcopului și al Bisericii Române Unite (1701-1773), recent publicată la Editura Vremea din București, în colecția „Mica Romă XXI”. Viața Părintelui Bărbat a fost caracterizată de exil și de credință, iezuitul român devenind o adevărată voce a Bisericii Tăcerii, la Roma.

În cadrul evenimentului academic au luat cuvântul Pr. Lucian Lechințan SJ, care a transmis mesajul Rectorului Institutului Pontifical Oriental – Pr. David Nazar SJ; Doamna Conf. Univ. Dr. Anca Stângaciu, Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; Doamna Conf. Univ. Dr. Laura Stanciu, Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Preasfinția Sa Cristian a mulțumit Domnului și celor prezenți pentru binecuvântarea de a fi împreună în biserica San Salvatore alle Coppelle din Roma, unde de peste o sută de ani, catolicii români de rit bizantin se reunesc.

Episcopul Cristian i-a mulțumit Părintelui Marian Bojor pentru slujirea pastorală din cei doi ani și jumătate, la încheierea misiunii sale la Roma.

Sursă informații și foto: bisericaromanaunita.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax