Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Erou american cu origini în Sebeș, onorat de Ambasada SUA la București. Cine a fost Alexander Vraciu, ”Indestructibilul”

Publicat

Ambasada SUA la București, a postat miercuri seară pe contul de Facebook un text în care îl onorează pe eroul american cu origini în Sebeș, Alexander Vraciu. 

Acesta a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind poreclit de ceilalți piloți Indestructibilul”. Cu avionul avariat a reușit să doboare șase bombardiere japoneze în doar 8 minute.

Postarea Ambasadei SUA la București:

”Pe 2 noiembrie 1918 se năștea Alexander Vraciu, un erou american de origine română, unul dintre așii aviatori ai U.S. Navy pe durata celui de-al Doilea Război Mondial, cu un palmares de 19 victorii aeriene și 21 de avioane distruse la sol.

La 25 de ani, în timpul primei bătălii din Marea Filipinelor, cunoscută și ca „Marea vânătoare de curcani din insulele Mariane“, deși avea avionul avariat, eroul nostru a interceptat o formațiune de bombardiere japoneze și a distrus șase dintre ele în numai opt minute.

De două ori doborât de japonezi, de alte două ori nevoit să se parașuteze, Alex a fost poreclit de ceilalți piloți „Indestructibilul” și „Cel mai bun client al lui Grumman” (aluzie la avionul operat de Alex, un Grumman F6F Hellcat).

A fost decorat cu Crucea Marinei și nominalizat pentru Medalia de Onoare. Alexander Vraciu s-a stins din viață la 96 de ani, pe data de 29 ianuarie 2015”.

Cine a fost Alexander Vraciu. Mama sa era din Sebeș

Alexander Vraciu s-a născut în East Chicago, Indiana⁠, Statele Unite ale Americii, în data de 2 noiembrie 1918.

Fiu al unor imigranți români, provine din partea estică a orașului Chicago, care a avut o comunitatea mare de români între anii 1900 și 1950 în zona Indiana. Vraciu a copilărit în România.

Alexander Vraciu la bătrânețe

Tatăl său, Alexandru Vraciu, era originar din Poiana Sibiului, iar mama sa, Maria Vraciu (născută Tincu), din Sebeș.

La începutul anilor 1941 a absolvit Universitatea DePauw, iar în luna iunie, Vraciu s-a înrolat ca aviator în Marina Militară a Statelor Unite ale Americii.

S-a retras din armată în anul 1964 pentru a începe o carieră în domeniul bancar.

YouTube video

Vraciu a trăit în Danville, California. A apărut în ianuarie 2007 în „Ucigașul de Zero-uri”, un episod al canalului History Channel.

El a refuzat în mod încăpățânat să-și scrie autobiografia. Cu toate acestea, Vraciu a cooperat cu Indiana Historical Society Press, care în luna mai 2010 a publicat un articol despre viața sa cu titlul „Pilot de avion de vânătoare: Cariera lui Alex Vraciu în al Doilea Război Mondial”.

Foto: Ambasada SUA în România

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax