Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Eșec total la negocierile privind tarifele RCA. Transportatorii solicită plafonarea asigurării obligatorii la 300 de lei, timp de un an

Publicat

RCA accident auto Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră că în urma întâlnirii avute zilele trecute între Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), companiile de asigurări care emit RCA și transportatori, discuțiile au eșuat, iar piața RCA este lăsată să intre în colaps. Transportatorii solicită limitarea valorii RCA/carte verde cel puțin un an de acum încolo.

UNTRR acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară de dezinformare, mai precis de faptul că în 2015 costul unui RCA s-a dublat, în condițiile în care ASF susține că prețurile s-au menținut. UNTRR consideră că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și-a încălcat înțelegerile făcute cu transportatorii rutieri, de a menține constante tarifele RCA, în condițiile în care acestea s-au dublat în cursul anului trecut.

”Dacă în anul 2012, costul mediu cu o asigurare RCA pentru un autovehicul de transport mărfuri pe 12 luni, care efectua transporturi rutiere internaționale era de 1.200 lei, în 2014 a ajuns la 4.000 de lei, în 2015 la 15.000 de lei, anul viitor ne așteptăm să atingă nivelul minim de 60.000 de lei, iar în maximum 5 ani să depășească valoarea celor mai scumpe autovehicule noi – peste 96.000 euro”, spun oficialii UNTRR.

În actualul ritm, avertizează transportatorii, un RCA va deveni mai scump decât un camion nou. Aceștia solicită astfel înghețarea tarifelor RCA.

„Având în vedere ultimele evoluții, UNTRR solicită Parlamentului, Guvernului, Consiliului Concurenței și ASF limitarea valorii RCA/carte verde, cel puțin pe o perioadă de un an, la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internaționale și naționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme”, solicită transportatorii într-un comunicat de presă.

Înghețarea tarifelor RCA este cu atât mai necesară cu cât legislația RCA urmează să fie schimbată. „Marți, 23 februarie 2016, noua lege RCA urmează să fie trimisă în Parlament”, spun transportatorii. Potrivit lor, fără nicio justificare, tarifele au crescut în ultimul an exploziv între 100-300%. Aceste creșteri și eșuarea negocierilor cu ASF riscă să ducă la un „colaps al pieței RCA”.

„Industria de transport rutier va intra în faliment dacă aceste tarife se mențin și vor crește în continuare cu același ritm, urmând ca persoanele fizice să acopere găurile din sistemul RCA”, au mai transmis reprezentanții UNTRR.

sursa: digi24.ro, untrr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax