Connect with us
Publicitate

AIUD

EȘECUL creșterii numărului de paturi pentru pacienții COVID din județul Alba. Promisiunile ministrului Tătaru au rămas pe hârtie

Publicat

La începutul lunii noiembrie, în timpul unei vizite fulger la Alba Iulia, în plină campanie electorală, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara că Spitalul Municipal din Aiud va deveni spital suport COVID-19. Era presiune mare pe sistemul de sănătate, iar județul Alba se afla într-o perioadă critică. Totul urma să se întâmple în 7-10 zile, potrivit ministrului. 

Au trecut mai bine de 40 de zile de la promisiunea făcută de Nelu Tătaru din data de 5 noiembrie, când, pe treptele Prefecturii Județului Alba, acesta anunța măsura respectivă, rămasă între timp doar pe hârtie. 

Potrivit informațiilor obținute pe surse de alba24.ro, spitalul de la Aiud nu va deveni prea curând unitate COVID, iar cauza principală este una simplă: lipsa instalației de oxigen necesare pentru pacinenții cu forme medii sau severe de COVID-19.

În plus, nu este clar cât de mult doresc autoritățile înființarea unui nou spital Covid. Asta în condițiile în care reprezentanții unității medicale anulează de pe o zi pe alta proceduri de achiziții publice din cauza întocmirii eronate a documentației de atribuire. 

”(…) am evaluat și, prin ordin de ministru, se va trece Spitalul Aiud în spitale suport COVID. Acolo vom avea până în 200 de paturi de patologie medie și 20 de paturi pentru terapie intensivă. În continuare, până se va operaționaliza terapia intensivă, în 7-10 zile la Aiud, tot spitalul județean va asigura terapia intensivă pentru pacienții COVID”, declara pe 5 noiembrie Nelu Tătaru la Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: Nelu Tătaru: Spitalul municipal din Aiud va deveni spital suport COVID. Vor fi 200 de paturi pentru patologie medie și 20 de ATI

Momentan, în unitățile medicale din județul Alba sunt 310 locuri pentru pacienții cu COVID-19, iar astăzi, 16 decembrie, sunt ocupate 212, potrivit DSP Alba. Asta înseamnă că momentan, sunt 98 de locuri libere.

De ce nu a fost transformată încă unitatea în suport COVID

La o analiză mai amănunțită, promisiunea făcută de Nelu Tătaru în urmă cu o lună că unitatea medicală va deveni spital suport COVID în 7-10 zile, ar fi aproape imposibil de realizat.

Un spital suport COVID-19 are nevoie de o line specială de oxigen, care poate fi montată doar de firme autorizate care se ocupă de instalații medicale.

Însă firmele respective au fost foarte solicitate în ultima perioadă, în mai multe unități medicale din țară. Potrivit surselor alba24.ro, în cursul zilei de marți, 15 decembrie, la aproape o lună de la promisiunile lui Tătaru, o firma a venit de la București pentru a analiza modul în care sistemul de oxigen poate fi montat la spitalul din Aiud.

De asemenea este nevoie de personal pentru linia de gardă și automat echipamente medicale și echipamente de protecție.

Achiziții publice anulate de pe o zi pe alta

În data de 10 decembrie unitatea medicală invita la depunerea de oferte pentru ”achiziția publică de aparatură medicală și echipament de protecție pentru obiectivul “Dotarea Spitalului Municipal Aiud in vederea cresterii capacitatii de gestionare a crizei Covid-19”. Anunțul a fost postat pe site-ul oficial al unității medicale.

Data limită de depunere a ofertelor preliminarii era 15 decembrie ora 12.00, deschiderea ofertelor o oră mai târziu, iar negocierile urmau să aibă loc ”începând cu data de  17.12.2020 la sediul Spitalului Municipal Aiud”.

Spitalul dorea să achiziționeze un aparat Roentgen și un ecograf portabil, defibrilatoare, monitoare funcții vitale, aparatură pentru dezinfecție, dar și materiale pentru protecție.

Invitația de participare poate fi vizualizată integral AICI

Valoarea totală estimată a achiziției era: 

LOT 1 – 847.700, 00 lei fără TVA

LOT 2 – 263.600, 00 fără TVA

LOT 3 – 58.319, 00 fără TVA

LOT 4 – 238.148, 00 fără TVA.

Însă o zi mai târziu, pe 11 decembrie, invitația de participare a fost anulată pe motivul întocmirii eronate a documentației de atribuire.

Când ar putea fi gata transformarea unității medicale în spital suport COVID

Potrivit surselor alba24.ro, transformarea în spital suport COVID ar putea fi realizată în luna ianuarie 2021. Însă până la ora redactării materialului, autoritățile nu au oferit nici o informație oficială.

Mai exact, contactat de reporterii alba24.ro, prefectul județului Alba, Nicoale Albu nu a răspuns la telefon, însă un consultat al acestuia i-a transmis reporterului că prefectul se află într-o ședință și că pentru informațiile necesare să contacteze reprezentanții DSP Alba.

De asemenea, contactat pe numărul de fix al unității medicale, manangerul Spitalului municipal din Aiud, a transmis prin secretara acestuia că se află într-o ședință și că nu poate discuta la telefon.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Rusinea

    miercuri, 16.12.2020 at 13:04

    Ati crezut, ati votat !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax