Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Estimările analiștilor financiar-bancari: Un ROBOR de 4,16% în iulie anul viitor și un curs euro de 4,72 lei, în ianuarie 2019

Publicat

bani

Circa 85% dintre analiștii financiar-bancari, membri ai Chartered Financial Analyst (CFA) România, anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), potrivit unui comunicat transmis vineri de CFA. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru ianuarie 2019 este de 4,7224 lei/euro în timp ce pentru iulie 2019 valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7688 lei/euro. În ceea ce privește inflația, rata anticipată a inflației pentru iulie 2019 (față de iulie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,66%. De asemenea, rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată pentru iulie 2019 este 4,16%.

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 94%, și respectiv 87% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată pentru iulie 2019 este 4,16%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 5,28%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

În cadrul acestui exercițiu, peste 76% dintre participanti anticipeaza o majorare a primei de risc de țară, iar valoarea medie anticipată a acesteia este de 119 bps (creștere cu aproximativ 25 bps față de valoarea actuală).

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA Romania și candidații pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax