Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

EURO 200: Vouchere de 200 de euro, pentru achiziționarea de calculatoare pentru elevii și studenții din familii sărace


Publicat

copil

Programul de acordare a bonurilor valorice pentru achiziționarea de calculatoare pentru elevi, ajutor financiar intitulat ,,EURO 200″, continuă și în anul 2019, anunţă Ministerul Educaţiei. În 2018, 40 de elevi din Alba au primit sprijin financiar de la stat pentru a-şi cumpăra calculatoare, în cadrul programului „Euro 200”.

În program se pot înscrie elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani. Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro şi este destinat achiziţiei de calculatoare, scrie România24.ro

Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăşi valoarea computerului achiziţionat. Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii. Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus.

În cei 14 ani de aplicare a programului „Euro 200”, au beneficiat de sprijin pentru achiziţia de computere peste 297.000 de elevi şi studenţi.

Programul „Euro 200″ pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare prevede că pot cere aceste bonuri doar elevii care provin din familii în care venitul brut lunar pe membru de familie este de maximum 250 de lei.

MEN a pus în dezbatere un proiect de HG pentru a modifica anumite aspecte din legislaţia pentru aceste bonuri. “Calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare nu a mai fost actualizat din 2010”, se arată în nota de fundamentare, unde este precizat faptul că “modelul bonului valoric pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare a fost aprobat potrivit Anexei nr. 3 la HG nr. 1294/2004.

În anul 2018 culoarea bonului valoric a fost violet, iar în anul 2019 se impune modificarea modelului bonului valoric pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, astfel încât bonurile valorice emise în anul 2018 și anulate să nu fie folosite în anul curent.

Bonurile valorice siguranță, în fiecare an, modelul bonurilor valorice se modifică, în sensul schimbării culorii și seriei. Drept urmare, în anul 2019, pentru securizare, culoarea fundalului bonului valoric va fi roşu”, se arată în document.

Culoarea roşu apare pe bonurile valorice exact în anul în care România va avea două rânduri de alegeri: europarlamentare şi prezidenţiale. Potrivit datelor oficiale, partidul de guvernământ este singurul care are roşu drept culoare dominantă în însemnele sale.

În 2018 au fost, potrivit datelor oficiale, 2.771 de beneficiari, dintre care trei au fost studenţi şi restul elevi.

Noul calendar de desfăşurtare, propus acum, este următorul:

– Stabilirea și numirea Comisiei centrale, a comisiilor județene, a comisiilor din unitățile și instituțiile de învățământ: 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri

– Depunerea cererilor: până la 19 aprilie

– Efectuarea anchetelor sociale și evaluarea cererilor de către comisiile din unitățile și instituțiile de învățământ împreună cu comisiile de anchetă socială: 22 aprilie – 13 mai

– Centralizarea cererilor la Comisia centrală, prin intermediul portalului dedicat: 14 – 24 mai

– Afișarea pe portalul Ministerului Educației Naționale a listei de cereri eligibile: 31 mai

– Afișarea în fiecare unitate de învățământ a listei beneficiarilor: 5 iunie

– Depunerea contestațiilor: 6 iunie

– Rezolvarea contestațiilor: 6 – 20 iunie

– Afișarea rezultatului contestațiilor pe portalul dedicat și în fiecare unitate de învățământ: 21 iunie

– Afișarea pe portalul Ministerului Educației Naționale a listei beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru: 4 iulie

– Achiziția bonurilor valorice de către Ministerul Educației Naționale: 5 – 19 iulie

– Eliberarea bonurilor valorice către beneficiari: 22 iulie – 9 august

– Achiziționarea de calculatoare: 24 iulie – 10 octombrie

Depunerea copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi și studenți: 25 iulie – 15 octombrie

– Depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi şi de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia judeţeană, respectiv la comisiile din instituţiile de învăţământ superior; înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat: 25 iulie – 31 octombrie

– Decontarea către operatorii economici: 30 iulie – 20 noiembrie

Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei Naționale pentru derularea “Euro 200″, în 2018, a fost de 12.328.000 lei, pentru un număr estimat de 13.514 de beneficiari (elevi şi studenţi). În cei 14 ani de aplicare a programului „Euro 200”, au beneficiat de sprijin pentru achiziţia de computere peste 297.000 de elevi şi studenţi.

sursa: Romania24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: 71 de cazuri de coronavirus confirmate în Alba. Rezultate pozitive pentru 21 de persoane, în ultima zi

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba a transmis marți situația actualizată privind cazurile de COVID-19 în județ, până la ora 13:00. Numărul cazurilor pozitive a ajuns la 71, cu 21 mai multe față de ziua precedentă. Dintre acestea, 31 sunt internate în spital și alte 35 se află la domiciliu.

Situația în județ, marți, 7 aprilie:

– cazuri confirmate – 71 (70 din județul Alba + 1 cu domiciliul in Alba dar preluat de pe aeroport CJ și internat în AB SJU), din care 30 + 1 în spital, 35 la domiciliu și 4 vindecate, 1 decedat)

– persoane în carantină – 466 (464 în spații de carantinare, 2 în spital)

– persoane ieșite din carantină – 100

– persoane izolate la domiciliu – 940

– persoane ieșite din izolare – 2.985

– locuri ocupate în spații de carantinare – 464

– locuri libere în spații de carantinare – 55

– corturi instalate pentru pretriaj la unitățile spitalicești – 14 (1 la Alba Iulia, 1 Centru de Dializă Alba Iulia, 2 la Aiud, 2 la Câmpeni, 1 la Abrud, 1 la Blaj, 1 la Cugir, 2 la Sebeș, 2 la A1 km 312 – parcare CIC Pianu, 1 la SAJ Alba)

– containere modulare instalate pentru pretriaj la unitățile spitalicești – 9 (4 la Alba Iulia – puse la dispoziție de Institutia Prefectului Alba și Primăria Alba Iulia, 1 la Sebeș, 2 la Aiud, 2 la Blaj).

Reamintim faptul că luni după-amiaza au fost 50 de cazuri confirmate (cele 49 transmise până luni la ora 13.00 și cel al bărbatului cu domiciliul în Alba, preluat de pe aeroportul din Cluj-Napoca (întors din Londra) și internat la spital în Cluj).

Din cele 50 de cazuri, 19 pacienți erau internați la spital (18 în Alba și 1 la Cluj), 28 sunt înregistrați la domiciliu și 4 declarați vindecați.

Vezi și Cazul 50 pentru județul Alba: Un bărbat, pasager într-un avion, care prezenta simptome. A fost testat și internat la Cluj

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bilanț în România: 360 de cazuri noi, confirmate în ultimele 24 de ore. Numărul total de infectări ajunge la 4.417

Publicat

Grupul de Comunicare Strategică a transmis marți un nou bilanț al situației din România. 

Un număr de 360 de noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore în România, astfel, că bilanțul total al îmbolnăvirilor urcă la 4417. În același timp, 182 de oameni au murit.

Comunicat al Grupului de Comunicare Strategică:

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.700 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 57 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Până astăzi, 7 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 4.417 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 460 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 182 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj și Mehedinți, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 360 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 274 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25.379 de persoane. Alte 91.369 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 43.578 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate  663 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.042 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 326 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Polițiștii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 6.757 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 16.497.175 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 631 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 400 în Italia, 193 în Spania, 15 în Franța, 8 în Germania, 6 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 29 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 7 în Franța, 6 în Marea Britanie, 6 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 6 aprilie 2020, au fost raportate 582.554 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.  

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

Nr. crt.JudețNumăr de cazuri confirmate
1.Alba71
2.Arad161
3.Argeș31
4.Bacău47
5.Bihor55
6.Bistrița-Năsăud70
7.Botoșani86
8.Brașov156
9.Brăila12
10.Buzău13
11.Caraș-Severin23
12.Călărași33
13.Cluj119
14.Constanța119
15.Covasna55
16.Dâmbovița25
17.Dolj29
18.Galați133
19.Giurgiu34
20.Gorj7
21.Harghita3
22.Hunedoara158
23.Ialomița72
24.Iași92
25.Ilfov99
26.Maramureș43
27.Mehedinți13
28.Mureș92
29.Neamț182
30.Olt11
31.Prahova36
32.Satu Mare27
33.Sălaj11
34.Sibiu69
35.Suceava1.322
36.Teleorman31
37.Timiș191
38.Tulcea6
39.Vaslui15
40.Vâlcea9
41.Vrancea79
42.Mun. București598
                                       TOTAL4.417

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Curg amenzile în Alba pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare. Numărul persoanelor aflate în carantină și izolare

Publicat

În județul Alba, astăzi, 7 aprilie, se află în carantină 466 persoane, 100 persoane ieșite din carantină, 940 persoane izolate la domiciliu, 2985 persoane ieșite din izolare, 4 persoane vindecate, număr decese: 1, potrivit Prefecturii Alba.

Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru cu persoane care revin din afara granițelor țării.

În ultimele 24 de ore, 215 polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și 41 polițiști locali au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare  în cazul a 920 de persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.

Ca urmare a acțiunii au fost aplicate 233 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 502.800 de lei, pentru nerespectarea dispozițiilor Ordonanțelor Militare.

De la debutul epidemiei, polițiștii din Alba au aplicat 2.891 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.352.750 de lei.

De exemplu, Poliția Municipiului Blaj a organizat o acțiune cu efective suplimentare, pe raza municipiului și a localităților rurale arondate, în care au fost implicați 58 de polițiști, jandarmi și polițiști locali.

Cu ocazia acțiunii au fost controlate 66 de autovehicule și 204 persoane și au fost constatate și sancționate 153 de abateri de natură contravențională, din care 134 pentru nerespectarea prevederile Ordonanțelor Militare emise în contextul stării de urgență.

Valoarea sancțiunilor aplicate a fost de 542.980 lei.

Totodată, au fost verificate 75 de persoane aflate în izolare și a fost depistată o persoană care nu a respectat obligația izolării, aceasta fiind plasată în carantină instituționalizată.

Zilnic peste 100 de efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, sunt implicate în misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19, astfel:
-misiuni de escortare a convoaielor auto
-asigurarea măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină
-misiuni desfășurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanțelor  militare.

În ultimele 24 de ore,  130 de efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba au desfășurat astfel de misiuni, iar  în urma acțiunilor specifice au fost aplicate de echipajele de jandarmi, 8 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 20.000 de lei, dintre care una în valoare de 6.000 de lei  iar șapte sancțiuni în valoare de 2.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor prevăzute în  ordonanțele militare, cu privire la circulația persoanelor,

Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, face un apel către cetățeni să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile ordonanțelor militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primul DECES în ALBA al unui pacient cu coronavirus. Bărbat de 66 de ani, cu probleme cardiace

Publicat

A fost confirmat primul deces cauzat de coronavirus în județul Alba. Potrivit datelor oficiale este vorba despre un bărbat de 66 ani, care a decedat luni, 6 aprilie.

Bărbatul de 66 de ani a fost internat în SJU Alba Iulia în 05 aprilie 2020, secția Cardiologie cu infarct miocardic, acut recent, angină post infarct, cardiopatie ischemică, insuficiență mitrală și tricuspidiană, HTA.

În data de 06 aprilie 2020 i-au fost recoltate probe biologice pentru COVID-19, iar rezultat pozitiv a fost anunțat în aceeași zi, ziua în care a și decedat.

Comorbidități: cardiopatie ischemică, HTA, fibroza pulmonară, boala renala cronică – dializă, diabet zaharat insulinodependent, obezitate.

Autoritățile mai transmit că există o investigație în curs pentru expunere (pacientul fiind cu domiciliu în județul Cluj, dar aflat în vizită la fiica din judetul Alba înainte de internare).

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate