Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Euro ar putea depăși pragul psihologic de 5 lei, anul viitor. Care sunt previziunile analiștilor despre dobânzi și prețuri


Publicat

Cursul leu/dolar ar putea atinge 4,20 în decembrie, şi 4,30 în martie anul viitor. În plus, după un avans al economiei de 5,7% în 2021, estimările vizează un salt de 5,1% în 2022 şi unul de 4,5% în 2023, se arată într-o analiză elaborată de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia. Anul viitor, euro ar putea depăși pragul psihologic de 5 lei.

Momentele de „schimbare a vitezei”, printr-o analogie cu maşinile cu transmisie manuală, sunt momente de ajustări, trepidaţii, incertitudini. Am avut parte în ultimele luni de un astfel de episod, prin recuplarea unor capacităţi ale economiei la o funcţionare înaltă (dar nu normală, perturbările logistice şi de altă natură continuând), şi e posibil să mai avem cel puţin o altă rundă anul acesta. În încercarea de a regăsi un echilibru relativ pentru un ritm ridicat, posibil peste potenţial, companiile şi salariaţii vor trebui să ia decizii pentru o lume diferită de cea de dinainte de pandemie, arată analistul XTB România.

Creşterea economică foarte ridicată e de înţeles într-un tablou mai larg: poate fi aceasta menţinută îndelungat, sau vine cu preţul unor debalansări poate mai puţin vizibile, dar care vor influenţa, în timp, traseul posibil al economiei? După un avans de 5,7% în 2021, estimările noastre vizează un salt de 5,1% în 2022 şi unul de 4,5% în 2023. Privind spre deficitul bugetar, şi spre cel comercial, la niveluri ridicate (chiar dinainte de pandemie), putem vorbi deschis despre o creştere a poverii datoriei publice, pe un trend care necesită atenţie serioasă. Pieţele par, deocamdată, destul de relaxate în această privinţă, dar starea lor este, uneori, foarte schimbătoare.

Claudiu Cazacu explică: Stabilitatea cursului de schimb a însemnat o reuşită notabilă a perioadei pline de provocări din ultimul an şi jumătate. În privinţa viitorului, sunt unele semne de întrebare. Vom avea presiunea unui deficit de cont curent în creştere, sau cel puţin aflat la niveluri ridicate? Se pare că da. Deficitul de cont curent îl vedem la 5% anul acesta şi 5,3% anul viitor. Anul trecut, la puţin sub 11 mld. euro, a fost adâncit (cu 5.5% faţă de 2019) printr-o scădere mai redusă a importurilor faţă de exporturi. Diferenţa de ritm reflectă, de fapt, un trend care generează preocupare. În estimarea pentru anul viitor, exporturile cresc într-un ritm mai lent decât importurile (diferenţă de 2 puncte procentuale), şi aceasta este o problemă ce trebuie privită cu seriozitate, mai ales în perspectivă îndelungată.

Pe de altă parte, sunt de aşteptat intrări consistente de fonduri europene, accelerate, pe măsură ce ar fi disponibile şi resursele din PNRR, în creştere de la aproape 4 mld. euro în 2021 la 6,3 mld în 2022 şi 7.9 mld. euro în 2023. De asemenea, estimăm şi o oarecare revigorare a remiterilor celor care lucrează în străinătate. Acestea vor linişti tendinţa ascendentă a EUR-RON, diminuând viteza de depreciere a leului. Pe termen lung va fi esenţial să utilizăm cât mai eficient resursele puse la dispoziţie într-o conjunctură ieşită din comun, pentru că altfel am pregăti terenul, de fapt, pentru dezechilibre şi mai mari, subliniază analiza XTB.

În aceste condiţii, armonizând probabilităţile unor scenarii diferite, luăm în considerare ipoteza unui curs EUR-RON de 4,99 RON la finele acestui an, cu spargerea nivelului simbolic de 5 în primăvara anului viitor. În raport cu dolarul american, trendul leului este de asemenea văzut descendent. USD-RON ar putea atinge 4,20 în decembrie, şi 4,30 în martie anul viitor, potrivit unor previziuni implicite referitoare la mişcarea EUR-USD. Faţă de aceste estimări, pentru ambele perechi ale leului, riscurile sunt uşor asimetrice în sens ascendent, se mai arată în analiza XTB România.

sursă: MediafaxDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

LIVE VIDEO: Măsurile de relaxare a unor restricții de la 1 august, aprobate de Guvern. Declarații oficiale

Publicat

Guvernul a adoptat miercuri hotărârea cu noi măsuri de relaxare a restricțiilor de la 1 august.

”Nu se relaxează foarte mult”, a declarat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern.

Vezi și DOCUMENT: Măsuri de relaxare de la 1 august. Nunți cu 400 de participanți și spectacole cu 75.000 de participanți

Activităție cultural-artistice și de divertisment organizate în spații deschise vor putea fi organizate cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, anunță premierul Florin Cîțu, care prezintă măsurile de reaxare care vor intra în vigoare de la 1 august.

„Am aprobat măsurile de relaxare a restricțiilor de la 1 august. Relaxare este un cuvânt puternic astăzi, pentru că nu se relaxează foarte mult aceste măsuri. Unele dintre ele sunt menținute Aș menționa activităție cultural-artistice și de divertisment organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane în localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2 la mie. Este foarte important. Iar o condiție importantă e că participanții trebuie să fie vaccinați, trecuți prin boală sau testați”, anunță Florin Cîțu.

Potrivit premierului, competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise sunt permise cu spectatori până la capacitatea de 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu respectarea unei distanțe de minium un metru între persoane și dacă incidență e mai mică sau egală cu 2 la mie.

„Activitățile din baruri, cluburi și săli de jocuri până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul 05.00-02.00. Rămâne ora 02.00, nu am prelungit, dacă incidența de mai mică sau egală cu 2 la mie, doar pentru persoanele vaccinate”, conchide Cîțu.

„Este foarte bine ca se vine cu propuneri care să ajute campania de vaccinare. Cu unele sunt de acord cu altele, nu. Aștepătăm o discuție cu specialiștii .

Eu cred că vom merge pe principiile pe care am mers și până acum. Vrem să menținem economia deschisă, să nu creăm probleme, dar dacă specialiștii ne spun că acestă campanie de vaccinare care salvează vieți poate să fie ajutată, putem să luăm și aceste măsuri”, a declarat premierul.

UPDATE: Declarații Raed Arafat

– avem un nou prag epidemilogic, de 2 la mie

– creștere număr participanți până la 75.000 la evenimente culturale în exterior în localitățile cu rată de maximum 2 la mie, condiționat de vaccinare

– creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri – 150 în spații închise, 200 în spații deschise

– în localitățile în care incidența este între 2 și 3 la mie pot participa 300 de persoane la nunți sau botezuri

– competiții sportive cu până la 75% din capacitate

– activități recreative în aer liber – cel mult 50 de persoane

– creșterea numărului de participanți la 300, în spații deschise, la workshopuri și cursuri

– deschiderea cluburilor și discotecilor în intervalul 05.00 – 02.00, unde incidența este sub 2 la mie, dacă toate persoanele sunt vaccinate. Intrarea este condiționată de vaccinarea anti-COVID

În actualizare

surse: DigiFM, Mediafax, HotNews

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bulgaria elimină restricțiile pentru turiștii români, până la final de sezon estival 2021. Condițiile de călătorie

Publicat

Turiştii români vor putea merge în Bulgaria doar cu actul de identitate sau paşaportul până la finalul sezonului, indiferent de situaţia epidemiologică, vecinii de peste Dunăre eliminând orice restricţie pentru români, arată datele unui turoperator.

„Guvernul Bulgariei a anunţat, pe 16 iulie, o serie de modificări privind accesul străinilor pe teritoriul ţării vecine, în contextul pandemiei covid-19. Vestea bună este că turiştilor români li se va solicita doar actul de identitate sau paşaportul până la finalul sezonului, indiferent de situaţia epidemiologică”, se arată într-un comunicat al turoperatorului Travel.

Aşa cum prevede Ordinul oficial, „Ţări cu care Republica Bulgaria a ajuns la un acord reciproc pentru libera circulaţie a cetăţenilor şi a persoanelor cu statut de reşedinţă permanentă, pe termen lung, şi a membrilor familiilor lor, la sosirea din cealaltă ţară: România.” După cum subliniază textul de lege, România este unica ţară pentru care se face o excepţie.

„În ultima perioadă, oamenii erau nehotărâţi să-şi rezerve o vacanţă spre sfârşit de august sau septembrie, din cauza posibilităţii introducerii unor restricţii. Iată că avem decizia autorităţilor din Bulgaria în privinţa turiştilor români, de eliminare a oricăror restricţii, care vine la timpul potrivit şi astfel credem că interesul va fi crescut până la finalul sezonului estival. Până pe 7-8 august, gradul de ocupare pe litoralul bulgăresc este extrem de ridicat, iar turiştii români trebuie să ştie că foarte greu mai pot găsi locuri. Tocmai de aceea, recomand rezervările după 10-15 august, când vorbim de tarife mai bune, de oferte speciale cu până la 30% reducere şi de o relaxare mai mare a gradului de ocupare. Recomand mai ales luna septembrie, pentru că vorbim de reduceri atractive, vremea este foarte bună, iar anul trecut vânzările au mers foarte bine până spre 20 septembrie”, a declarat Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

Potrivit sursei citate, în 2021, interesul românilor faţă de litoralul bulgăresc este cel puţin dublu faţă de vara anului 2020.

„Acest an a marcat o creştere importantă a interesului românilor faţă de litoralul bulgăresc, cu minimum 100% faţă de sezonul estival 2020. Este drept, a contribuit şi faptul că Grecia se află pe lista galbenă iar Bulgaria nu solicită nimic în plus turiştilor români faţă de anii precedenţi la trecerea graniţei”, a mai spus Constantinescu.

Reprezentanţii touroperatorului susţin că la ora actuală se remarcă un interes crescut faţă de staţiunea Sunny Beach, unde se află resorturi foarte mari, cu servicii de calitate, care absorbeau foarte mult din pieţele Europei occidentale. Românii au avut parte de oferte interesante şi atractive, la lanţuri hoteliere internaţionale precum Sol Melia, dedicate în special familiilor cu copii, care au găsit în Bulgaria o destinaţie apropiată şi o alternativă ideală pentru o vacanţă cu raport calitate-preţ bun.

De asemenea, consultanţii Travel Planner remarcă o creştere mare pe segmentul hotelurilor care oferă servicii de calitate superioară în resorturi mai izolate, cum ar fi cele din Obzor, şi aici se remarcă hotelul Reina del Mar, unul dintre cele mai noi hoteluri de lux de pe litoralul bulgăresc.

Travel Planner şi-a început activitatea în vara anului 2008, iar până în acest moment a organizat peste 30.000 de vacanţe pentru mai mult de 120.000 de turişti.

Condiții de intrare în Bulgaria (sursa MAE – Ministerul Afacerilor Externe – actualizat 26 iulie):

A. Cetățenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie (carte de identitate sau pașaport).

B. Cetățenii români care sosesc din statele aflate în zona verde sau portocalie pot intra pe teritoriul Bulgariei sub condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

1. Un certificat digital UE valid care atestă vaccinarea sau un document similar – un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei 3 din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria, (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/07/19/rd-01-597_en_final.pdf) și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Se consideră schemă de vaccinare finalizată inclusiv administrarea combinată a unei doze de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca și a unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, data la care a fost efectuată ultima doză de vaccin, numărul de ordine al dozei, numărul total de doze, denumirea comercială, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent, denumirea organului competent care a eliberat documentul, iar în cazul certificatului digital UE, identificatorul unic.

2. Un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar – un document care atestă că persoana s-a vindecat de COVID-19 și care este valabil pentru o perioadă de la 11 la 180 de zile de la data testului efectuat (test NAAT sau test PCR/rapid antigen), conform documentului.

Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, data primului rezultat pozitiv prin testare NAAT (pentru certificatul UE) sau prin test PCR/rapid antigen (pentru documentul similar) și rezultatul pozitiv („Positive”), datele unității care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact) sau ale autorității care a eliberat documentul, autoritatea care a emis certificatul/documentul, statul în care a fost efectuată testarea, iar în cazul certificatului UE, identificatorul unic.

3. Un certificat digital UE valid care atestă testarea sau un document similar – un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele menționate în anexa 2 din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria, (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/07/23/zapoved_vlizane_bg_23_07_2021_izm.pdf )  efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau RAT) și rezultatul negativ („Negative”), data și ora prelevării probei, denumirea comercială și producătorul testului (obligatoriu pentru testele rapide antigen), denumirea unității/laboratorului care a efectuat testarea, statul în care a fost efectuată testarea și autoritatea emitentă a certificatului/documentului, iar pentru certificatul UE, identificatorul unic.

C. Cetățenilor români care sosesc din statele aflate în zona roșie NU li se permite intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria, cu excepția anumitor categorii speciale prevăzute limitativ în ordin (art.4.3 din ordin, disponibil pe pagina web https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/07/19/rd-01-597_en_final.pdf) ȘI cu condiția prezentării unui rezultat negativ la un test PCR, atestat printr-un certificat digital UE valid privind testarea sau printr-un document similar.

D. Cetățenilor români care sosesc din Rusia, Portugalia sau Pakistan li se permite intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria doar pe baza prezentării unui certificat digital UE valid care atestă testarea sau a unui document similar care atestă un rezultat negativ la un test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

În cazul cetăţenilor români care sosesc în Republica Bulgaria din alte țări decât România, categoriile exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unuia dintre documentele menționate anterior sunt următoarele:

 • conducătorii de autocar și însoțitorii de bord care efectuează transport internațional de pasageri;
 • conducătorii camioanelor care efectuează sau finalizează transport internațional de mărfuri, la intrarea pe teritoriul Bulgariei;
 • membrii echipajelor navale și persoanele angajate în întreținerea navelor, care, la intrarea pe teritoriul Bulgariei, sunt în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;
 • membrii echipajelor aeronavelor, care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Bulgariei și personalul tehnic asimilat;
 • lucrătorii transfrontalieri (persoanele care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către un stat membru al Uniunii Europene, Turcia, Serbia sau Republica Macedonia de Nord, cu scopul îndeplinirii activității ca angajat sau liber profesionist, precum și persoanele care locuiesc în statele menționate și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către Bulgaria, în scopul îndeplinirii activității, ca angajat sau liber profesionist;
 • elevii și studenții care locuiesc în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord și România și care călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Bulgaria în scopuri educaționale, precum și elevii și studenții care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia de Nord și România în scopuri educaționale;
 • persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria;
 • copiii în vârstă de până la 12 ani, care sosesc din zona verde sau portocalie.

Restricții privind accesul pe teritoriul Republicii Bulgaria/situația la punctele de frontieră, la intrarea în Republica Bulgaria:

Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Bulgaria din alte țări decât România și care NU se încadrează în excepțiile de la măsura obligatorie a prezentării unuia dintre documentele menționate mai sus pot intra pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin următoarele puncte de trecere a frontierei:

 • din Republica Elenă: Kulata, Makaza, Kapitan Petko Voyvoda și Ilinden
 • din Republica Serbia: Vrashka Chuka, Kalotina, Oltomantsi și Strezimirovtsi (zilnic, doar între orele 8 și 20);
 • din Republica Macedonia de Nord: Gyueshevo, Zlatarevo și Stanke Lisichkovo;
 • din Republica Turcia: Kapitan Andreevo, Lesovo și Malko Târnovo;
 • Aeroportul Burgas; Aeroportul Varna; Aeroportul Plovdiv; Aeroportul Sofia (Terminalul 1 și Terminalul 2); Portul Burgas; Portul Varna.

Alte restricții privind accesul rutier:

România – punctele de frontieră Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari sunt temporar închise. Conform paginii de internet a Direcției Generale Poliție de Frontieră a Ministerului de Interne bulgar (www.mvr.bg/gdgp),

„În perioada 01 – 31 august 2021, autoritățile române introduc interdicția de trecere a frontierei prin punctul comun Vama Veche – Durankulak pentru autocamioanele cu masa mai mare de 7,5 tone în zilele de vineri, sâmbătă și duminică”;

Republica Elenă –Persoanele care călătoresc în scop turistic pot intra în Bulgaria dinspre Grecia, pe la punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Kapitan Petko Voyvoda – Ormenion, Ilinden-Exohi și Makaza-Nymphaea (la acest punct se permite trecerea frontierei doar pentru autoturisme/autovehicule cu masa de până la 3,5 tone). Traficul rutier este suspendat la punctele de trecere a frontierei Ivaylovgrad – Kiprinos și Zlatograd. Camioanele au acces prin punctele de trecere a frontierei Kulata – Promachonas, Kapitan Petko Voyvoda – Ormenion și Ilinden-Exohi. Camioanele cu masa de până la 3,5 tone care desfășoară activități de transport internațional de mărfuri pot utiliza și punctul de trecere Makaza – Nymphaea.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Se permite trecerea în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria pentru persoanele aflate în tranzit nu se solicită prezentarea unuia dintre documentele menționate mai sus.

Tranzitul este permis numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria.

CLASIFICAREA PE ZONE în funcție de răspândirea COVID-19

Începând cu data de 1 iulie 2021, autoritățile bulgare aplică sistemul de clasificare a statelor de sosire a persoanelor care intenționează să intre în Republica Bulgaria pe mai multe zone (verde, portocalie, roșie, zone speciale), în funcție de răspândirea COVID-19; limitările/restricțiile privind condițiile de călătorie sunt adaptate în funcție de includerea statului din care sosește persoana în cauză în una dintre aceste zone:

Zona verde

Zona verde include la acest moment următoarele state: Austria, Germania, Estonia, Islanda, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Finlanda, Croația, Danemarca, Italia, Slovenia, Franța, Norvegia, San Marino, Vatican, Elveția și Cehia.

Intrarea pe teritoriul Bulgariei se permite în baza prezentării unuia dintre următoarele documente:

 • certificat digital UE valid care atestă vaccinarea;
 • certificat digital UE valid care atestă vindecarea;
 • certificat digital UE valid care atestă testarea;
 • un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital UE privind COVID.

În ipoteza în care persoana în cauză nu furnizează unul dintre documentele menționate, va fi plasată în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la locuința acesteia sau la altă adresă la care aceasta a indicat că va locui. Măsura carantinei poate fi ridicată dacă în 24 de ore de la momentul intrării, persoana în cauză prezintă autorităților bulgare un rezultat negativ al unei testări PCR sau al unei test rapid antigen dintre cele menționate în anexa 2 a ordinului Ministerului Sănătății.

Zona portocalie

Zona portocalie include la acest moment toate statele care nu sunt incluse în zona verde sau în zona roșie.

Intrarea pe teritoriul Bulgariei se permite doar în baza prezentării unuia dintre următoarele documente:

 • certificat digital UE valid care atestă vaccinarea;
 • certificat digital UE valid care atestă vindecarea;
 • certificat digital UE valid care atestă testarea;
 • un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital UE privind COVID.

De asemenea, autoritățile bulgare pot efectua, selectiv, teste rapide antigen pentru persoanele care sosesc din statele aflate în zona portocalie.

Atenție! Grecia a fost inclusă de autoritățile bulgare pe lista portocalie. Această măsură NU modifică regimul de tranzit al teritoriului bulgar pentru cetățenii români care se întorc din Grecia, prin Bulgaria, către România. Tranzitul prin Bulgaria se face doar în baza documentelor de călătorie (carte de identitate sau pașaport), fără obligația prezentării documentelor specifice COVID-19. Cu toate acestea, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului bulgar al sănătății nr. 597 din data de 16 iulie 2021, autoritățile bulgare pot efectua, selectiv, teste rapide antigen pentru persoanele care sosesc din statele aflate în zona portocalie.

Zona roșie

Zona roșie include la acest moment următoarele state: India, Bangladesh, Nepal, Myanmar, Bhutan, Sri Lanka, Maldive, Brazilia, Africa de Sud, Botswana, Tanzania, Seychelles, Namibia, Zambia, Tunisia, Oman, Malaysia, Turkmenistan, Tadjikistan, Republica Kârgâză, Mongolia, Columbia, Chile, Uruguay, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Surinam, Panama, Costa Rica, Guatemala, Belize, El Salvador, Cuba, Republica Dominicană, Cipru, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, Fiji, Kuweit, Malta, Andorra, Olanda și Georgia

Persoanelor care sosesc din aceste state NU li se permite intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria, cu excepția anumitor categorii speciale prevăzute în ordin ȘI cu condiția prezentării unui rezultat negativ la un test PCR, atestat printr-un certificat digital UE valid privind testarea sau a unui document analog.

Notă: La 24 iulie 2021, Ministerul Sănătății al Republicii Bulgaria a publicat un comunicat în care precizează că va aproba intrarea turiștilor sosiți din Olanda pe teritoriul Bulgariei, în baza unui test PCR. Totodată, în comunicat se arată că turiștii sosiți din Olanda cu charterele de luni, 26 iulie 2021, vor putea intra în Bulgaria și în baza unui test rapid antigen. Până la data de 25 iulie 2021, ora 21:30, Ministerul Sănătății al Republicii Bulgaria nu publicase un ordin în acest sens.

Zonă/categorie specială care cuprinde acele state în legătură cu care sunt disponibile informații privind înrăutățirea semnificativă a situației epidemice. Această zonă/categorie specială cuprinde, la acest moment, Rusia, Portugalia și Pakistan

Persoanelor care sosesc din aceste state li se permite intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria doar pe baza prezentării unui certificat digital UE valid care atestă testarea sau a unui document similar care atestă un rezultat negativ la un test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

Este instituită și o categorie/zonă specială, care include doar România.

surse: Agerpres, mae.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Apa CTTA, apel către locuitorii de la sate să nu mai ude grădinile și culturile agricole cu apă potabilă din rețea. Motivul

Publicat

Operatorul Apa CTTA atenționează locuitorii, în special pe cei de la sate, să limiteze utilizarea apei potabile din rețea pentru activități agricole. Potrivit sursei citate, consumul de apă a crescut foarte mult în județ, atât din cauza caniculei, cât și a acestor activități. Din acest motiv, sunt ”dificultăți în asigurarea serviciului de furnizare a apei potabile”.

”În perioada de vară, consumul de apă potabilă distribuită prin sistemul public din aria deservită de SC APA C.T.T.A. S.A. ALBA în județul nostru este crescut, în particular în zona rurală.

Acest consum crescut se datorează în principal caniculei, dar și activitătilor agricole și de grădinărit. Operatorul regional depune toate eforturile pentru a asigura furnizarea apei potabile tuturor consumatorilor, dar întâmpină dificultăți în asigurarea acestui serviciu în multe din localitățile în care operează, tocmai din aceste motive.

Sistemul de alimentare funcționează la capacitate maximă, dar cu toate acestea, consumul este foarte mare, ceea ce duce la imposibilitatea încărcării complete a rezervoarelor multor localități din zona rurală, care să permită funcționarea capacităților de pompare în regim normal. În special localitățile: Ciugud, Drâmbar, Hăpria, Limba, Șeușa, Teleac, Berghin, Ghirbom, Henig, Straja, Ohaba, Secășel, Colibi, Cricău, Craiva, Tibru, Pianu de Sus și Pianu de Jos.

Ținând cont de aceste aspecte, adresăm un apel insistent cetățenilor să utilizeze responsabil apa potabilă și să fie constienți de faptul că fac parte dintr-o comunitate si, folosind apa potabilă în orice alt scop (activități agricole și de grădinărit), pot conduce la posibilitatea ca cei aflați la capetele de rețea să fie privați de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru necesități casnice sau o vor avea cu o turbiditate mărită, datorită aceluiași motiv. Pentru udarea grădinilor sau a spațiilor verzi, spălarea autovehiculelor etc., utilizați apa din alte surse (foraje proprii, puțuri, fântâni)

Ne dorim ca si reprezentantii primăriilor acestor localități să ne sprijine în corecta informare a locuitorilor cu privire la cele menționate mai sus”, transmite Apa CTTA.

Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar pot fi semnalate imediat Dispeceratului Alba Iulia la numărul de telefon 0258.834.501, în vederea intervenției.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rezultatul utilizării scrubului de corp: o piele moale, netedă și catifelată (P)

Publicat

Pielea corpului are nevoie de o îngrijire delicată, pentru a avea un aspect sănătos și tânăr. Astfel, este necesar să folosim produse speciale, pentru a îi asigura cea mai eficientă îngrijire, iar unul din produsele indispensabile este scrubul de corp. Acesta este unul dintre cele mai vechi mijloace cosmetice, care a fost inventat pentru exfolierea pielii feței și a corpului.

Cuvântul „scrub” provine din engleză, care înseamnă „a exfolia”. Acest cuvânt reflectă cu exactitate esența remediului și o procedură completă care poate fi efectuată chiar și acasă. Particulele abrazive din compoziție, ca o perie, îndepărtează celulele moarte ale pielii, stimulând reînnoirea celulelor noi. Pielea corpului este expusă zilnic factorilor nocivi ai mediului, fiind predispusă la apariția diverselor probleme, precum coșuri și acnee. Pentru a evita aceste probleme, cât și pentru a preveni îmbătrânirea prematură, este recomandat de utilizat scrubul cel puțin o dată pe săptămână.

Scrubul de corp https://makeup.ro/categorys/246307/ îndeplinește mai multe funcții simultan:

 • elimină eficient celulele moarte;
 • uniformizează nuanța pielii;
 • stimulează circulația sângelui, combate celulita și inflamațiile;
 • curăță bine porii;
 • îndepărtează toxinele și alte substanțe nocive din celule;
 • pregătește pielea pentru un bronz uniform și pentru îngrijirea ulterioară.

Pe lângă ingredientele exfoliante, scrubul poate include următoarele ingrediente:

– uleiuri (de măsline, semințe de in, din sâmburi de fructe, jojoba), care ajută la hidratarea pielii în timpul aplicării remediului;

– alantoină, panthenol – ingrediente care ajută la calmarea epidermei după utilizarea exfoliantului;

– vitamine, extracte din plante, antioxidanți, care ajută la reînnoirea celulelor și la regenerarea epidermei.

Acest remediu este cu adevărat eficient și util. Principalul lucru este să-l utilizați corect. Pentru a face acest lucru, trebuie să respectați câteva reguli de bază. Dacă aveți pielea uscată, nu utilizați un exfoliant mai mult de o dată la 10-14 zile. Dar dacă aveți epiderma normală sau mixtă, puteți utiliza produsul de până la 1-2 ori pe săptămână.

Atunci când alegeți un scrub, mai întâi de toate, trebuie să vă concentrați asupra particulelor prezente în compoziție. Acestea pot fi:

 • particule de zahăr sau sare de mare. Efectul lor exfoliant este pur și simplu excelent, dar se dizolvă rapid, ceea ce face ca procedura de exfoliere să fie efectuată într-un timp scurt;
 • boabe de cafea măcinate sau sâmburi de caise. Aceste particule abrazive sunt potrivite pentru zonele precum coatele și genunchii, dar și unde există o mare probabilitate de formare a celulitei. Pe zonele delicate ale corpului, acestea trebuie utilizate cu precauție, deoarece probabilitatea de rănire este mare.

Datorită scrubului de corp, pielea va deveni mai moale, netedă și catifelată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate