Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Euro, un nou maxim istoric în raport cu leul. Efectele imediate, explicate de economiști

Publicat

Leul pierde din nou teren în fața monedei europene. Banca Națională a anunțat un curs de referință de peste 4,88 de lei pentru un euro, fiind a treia zi consecutivă în care leu se depreciază, iar euro are maxim istoric.

Îîn 3 martie, euro a depășit maximul istoric precedent, înregistrat în septembrie 2020. Creșterea de astăzi este cu 0,0047.

Economistul Adrian Câciu a explicat sunt motivele pentru care cotaţia aurului a scăzut, iar moneda EURO a ajuns la un nou maxim istoric, dar și efectele acestor mișcări.

”Pe plan intern o să simţim această creştere de curs al EURO. Aici este o problemă dată de creşterea destul de accelerată a inflaţiei pe ultima lună, lucrurile nu au cum să nu se vadă şi în curs. Pe de altă parte, ritmul în care statul face investiţii înseamnă importuri, pentru că investiţiile au în spatele lor bunuri intermediare care se importă.

O să tot avem o presiune pe curs în acest an. Nu va fi foarte mare, pentru că există EURO în piaţă. Aceşti EURO vin din extern pentru a fi transformaţi în lei în vederea cumpărării titlurilor de stat, la care noi avem dobândă pozitivă, dar oricum această creştere se va resimţi în facturile românilor. Pe cale de consecinţă, este un factor care influenţează inflaţia. Creşterea cursului va crea o creştere de preţuri”, a spus Adrian Câciu pentru dcnews.ro.

Economistul mai spune că și revenirea românilor din diaspora din cauza pandemiei afectează evoluția cursului valutar.

”Chiar şi cei care au rămas în străinătate au suferit modificări la venituri şi  nu mai trimit aceiaşi bani. Mă aştept ca în acest an să avem o scădere de 1 miliard de euro la banii pe care îi trimit cei din Diaspora. Contează mult aceşti bani în piaţă”, a mai spus acesta.

sursă: dcnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax