Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Eurostat: România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere economică din UE

Publicat

fonduri europene

fonduri europene În primul trimestru al anului, România cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 1,6% faţă de trimestrul anterior şi de 4,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat.

La nivelul zonei euro, economia a avansat cu 0,6%, iar la nivelul Uniunii Europene cu 0,5%, faţă de ultimul trimestru din 2015, notează News.ro. Creşteri economice ridicate faţă de trimestrul anterior au mai fost consemnate în Cipru (0,9%), Spania, Lituania, Austria şi Slovacia (0,8%) şi Bulgaria şi Germania (0,7%).

Economia Ungariei s-a contractat cu 0,8% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, a Greciei cu 0,5%, iar cea a Poloniei cu 0,1%.

În timpul primului trimestru, cheltuielile de consum au avansat cu 0,6% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, după creşteri de 0,3%, respectiv de 0,4% în trimestrul al patrulea. Exporturile au urcat cu 0,4% atât în UE cât şi în zona euro.

Raportat la primul trimestru din 2015, economia României a consemnat o creştere de 4,2% în primele trei luni ale acestui an, cel mai ridicat ritm din UE, la egalitate cu cel din Suedia. Creşteri ridicate au mai fost înregistrate în Slovacia (3,7%), Spania (3,4%) şi Cehia (3%). Economia Greciei s-a contractat cu 1,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Date Eurostat sunt ajustate la influenţa factorilor sezonieri.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi că economia românească a crescut în primul trimestru din acest an cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2015 şi cu 1,6% faţă de trimestrul precedent, susţinută de avansul puternic al consumului populaţiei, potrivit datelor preliminare care au confirmat primele estimări publicate la jumătatea lunii mai.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax