Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Eurostat: România, campioană la creșterea producției agricole, dar și la scumpirea pâinii

Publicat

teren agricol

Producția de cereale a României a înregistrat anul trecut o creștere de 17,9% comparativ cu anul precedent, peste a doua clasată, respectiv Estonia care a înregistrat 16,1%, și mult peste media Uniunii Europene de 3,6%, potrivit Eurostat.

Performanțele globale care iau în considerare și producția animalieră și serviciile agricole au fost bune, respectiv 13,2% însă sub cele ale Estoniei (18,2%) și Irlandei (13,6%). Performanțele României au fost trase în jos de componenta „servicii secundare din agricultură” care a inregistrat o scădere de 7,2%, potrivit datelor furnizate vineri de oficiul european de statistică, Eurostat.

În aproape toate statele membre ale Uniunii Europene, valoarea producției agricole a crescut în 2017. Cea mai mare creștere, în relativă a înregistrat în Estonia (+ 18,2%), înaintea Irlandei (+ 13,6%), României (+ 13,2%), Regatului Unit (+ 12,6%) și Polonia (+ 11,1%).

Valoarea producției agricole a scăzut în Slovenia (-4,7%) și Malta (-3,1%) și a rămas stabilă în Croația și Slovacia.

Cu o producție agricolă de 17,5 miliarde euro, România s-a clasat anul trecut pe a opta poziție, în urma Poloniei (24,9 miliarde euro), țară care la rândul ei a avut jumătate din producția Germaniei, prima clasată.

Cu toate rezultatele bune cauze de scumpire a pâinii se găsesc în România. Dacă cerealele nu se scumpesc, crește prețul gazelor, electricității, serviciilor de transport.

Pâinea se va scumpi cu câteva procente începând chiar din această lună, din cauza majorării tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar şi al costurilor cu materia primă şi forţa de muncă, susţin producătorii din industria de morărit şi panificaţie, spunea la începutul acestei luni, Aurel Popescu, președintele patronatului ROMPAN.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax