Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Eurostat: Tinerii nu mai vor să facă agricultură în România. Doar 7,5% dintre fermieri sunt mai tineri de 40 de ani

Publicat

România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba de ponderea tinerilor care lucrează în agricultură, arată datele publicate recent de Eurostat.

În anul 2016, în UE erau 10,3 milioane persoane care lucrau ca manageri de fermă. Aproximativ o treime dintre aceștia aveau o vârstă de peste 65 de ani și doar 11% erau fermieri tineri cu vârsta de sub 40 de ani.

Din cei 3,4 milioane de fermieri din România, doar 7,5%, respectiv 255.000 de persoane, au sub 40 de ani, potrivit datelor Eurostat, agricultura fiind un sector agreat de puţini tineri, nu doar în România, ci la nivelul întregii UE.  Cei mai mulţi fermieri români, peste 1,5 milioane de persoane sau 44%, au 65 de ani sau mai mult, relevă datele Eurostat aferente anului 2016.

Tinerii fermieri sunt puțini în special în Cipru (3,3% din managerii de fermă), Portugalia (4,2%), Marea Britanie (5,3%), Danemarca, Malta și România, toate sub 10%. Statele membre UE unde fermierii tineri au o pondere mai mare sunt Austria (22,2%), Polonia (20,3%) și Slovacia (19%).

De asemenea, profesia de fermier este dominată de bărbați, doar o treime (29%) dintre managerii de fermă din UE fiind femei. În cazul tinerilor fermieri, proporția femeilor este și mai mică (23%).

Datele publicate anterior de Eurostat arătau ca o treime din toate fermele din UE sunt în România, dar acestea reprezintă doar 3, 4% din producția blocului comunitar. Explicația o constituie faptul că nouă din zece ferme din România (92% sau 3,1 milioane) au o suprafață mai mică de cinci hectare.

sursa: business24.ro, zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax