Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluare Națională 2023: elevii care aparţin minorităţilor susţin proba la Limba maternă. Modele de subiecte

Publicat

Evaluare națională 2023: Absolvenţii clasei a VIII-a care aparţin minorităţilor naţionale susţin joi proba la Limba maternă din cadrul Evaluării Naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 28 iunie, până la ora 14,00, iar contestaţiile vor putea fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice pe 28 iunie în intervalul orar 16,00 – 19,00 şi pe 29 iunie în intervalul orar 8,00 – 12,00.

Vezi și BACALAUREAT 2023: Modele de subiecte și bareme. Testele și rezolvările la toate materiile pentru examenul de la final de liceu

„Candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de părinţii/reprezentanţii legali ai candidaţilor minori”, a precizat Ministerul Educaţiei.

Rezultatele finale vor fi afişate pe 4 iulie.

Reguli de examen

Accesul candidaţilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8,00 – 8,30. Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

Probele încep la ora 9,00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute, calculate după completarea casetei de identificare.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în 2023.

Probele sunt monitorizate audio-video

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare, care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaţilor să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, ei având obligaţia de a lăsa obiectele în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul este disponibil pe durata probelor scrise,19 – 22 iunie, între orele 8,00 şi 16,00.

Cum se comunică rezultatele

Rezultatele vor fi comunicate anonimizat, prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, atât în centrele de examen, cât şi pe internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la Evaluarea Naţională calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la fiecare probă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax