Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluare Națională 2025. Probele scrise, din 23 iunie. Elevii își vor putea vedea lucrările în 2-3 iulie. CALENDAR și reguli

Publicat

Evaluare Națională 2025. Ministerul Educației a comunicat calendarul și procedura propuse pentru organizarea examenului e Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a în 2025.

Probele scrise încep în 23 iunie. Elevii vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestații, în perioada 2-3 iulie 2025.

Evaluarea naţională 2025 pentru absolvenţii clasei a VIII-a va fi organizată conform Metodologiei din anul şcolar 2010 – 2011, aprobată prin OMECTS 4.801/2010 şi prevederilor ordinului ME din 2024.

Programele pentru disciplinele limba şi literatura română, matematică, limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în:

  • limba maghiară, limba şi literatura maghiară maternă
  • limba şi literatura germană maternă
  • limba şi literatura sârbă maternă, limba şi literatura slovacă maternă, limba şi literature croată maternă, limba şi literatura italiană maternă, limba şi literatura rromani maternă, limba şi literature ucraineană maternă,

valabile pentru evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2024 – 2025, sunt cele aprobate prin OME nr. 4.730/2022.

Sesiunea de simulare a examenului de Evaluare Națională 2025 ar urma să fie organizată în luna martie 2025.

CALENDAR Simulare Evaluare Națională clasa a VIII-a 2025

  • 17 martie 2025 Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 18 martie 2025 Matematică – probă scrisă
  • 19 martie 2025 Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 31 martie 2025 Comunicarea rezultatelor

CALENDAR Evaluare Națională clasa a VIII-a 2025

Probele scrise încep din 23 iunie. Elevii își vor putea vedea lucrările în 2-3 iulie și apoi vor decide dacă depun contestații.

  • 10 – 13 iunie 2025 Înscrierea la evaluarea naţională
  • 13 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 23 iunie 2025 Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 24 iunie 2025 Matematică – probă scrisă
  • 25 iunie 2025 Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 1 iulie 2025 Afişarea rezultatelor inițiale (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 -18.00)
  • 2-3 iulie 2025 Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestaţiilor
  • 4-8 iulie 2025 Soluţionarea contestaţiilor
  • 9 iulie 2025 Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Evaluare Națională 2025. Condiții de organizare a examenului

Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate, de regulă, din rândul cadrelor didactice care fac parte din Corpul de profesori evaluatori pentru examenele şi concursurile naţionale.

Comisiile de organizare a evaluării naţionale pot decide suspendarea dreptului de constituire a centrului de examen unităţii de învăţământ în care, în sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave în organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale.

În unităţile de învăţământ în care, în sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave în organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale, comisiile de examen pot decide nominalizarea în comisiile pentru evaluarea naţională a unor cadre didactice din alte unităţi de învăţământ.

Evaluare Națională 2025. Reguli la examen

Repartizarea candidaţilor pe săli se face în ordine alfabetică, la nivelul centrului de examen.

Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să introducă în sălile de examen: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi alte asemenea obiecte.

Candidaţii au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen în acest scop.

Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen:

  • manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • telefoane mobile, căşti audio, dispozitive tip IoT, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul

Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Evaluare Națională 2025. Supraveghere audio-video

Comisiile de examen verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise.

În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraudă, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile cu legătură în organizarea examenului din unitatea de învăţământ respectivă.

Dacă se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor în vigoare de către candidaţi, comisia de examen ia măsurile care se impun, care pot merge până la acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Evaluare Națională 2025. Frauda sau tentativa de fraudă

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă. Candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.

Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a evaluării naţionale. Le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte interzise în sala de examen.

Candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile amintite şi menţiunea că ştiu că nerespectarea regulilor are drept consecinţă măsurile menţionate.

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise.

La părăsirea sălii de examen, candidaţii nu primesc subiectele.

Evaluare Națională 2025. Corectarea lucrărilor

În anul şcolar 2024 – 2025, activităţile din cadrul evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a se realizează utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate.

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct,

este calculată nota finală, ca medie aritmetică având două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi reevaluată de alţi doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

Evaluare Națională 2025. Comunicarea rezultatelor

Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul de evaluare naţională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.

Pentru comunicarea notelor obţinute la examenul de evaluare naţională, înainte de etapa de depunere şi soluţionare a contestaţiilor, comisiile de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de evaluare naţională care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învăţământ de provenienţă, notele obţinute la fiecare probă scrisă, media sau menţiunile “absent”/”eliminat din examen”, după caz.

Evaluare Națională 2025. Vizualizarea lucrărilor

Candidatul major şi părinţii/reprezentanţii legali ai candidatului minor poate/pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii/propriului copil, după afișarea rezultatelor inițiale.

La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

Membrii comisiei judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale sau cei ai Comisiei Naţionale de Organizare a Evaluării Naţionale pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor şi a borderourilor de evaluare în scopul verificării/reevaluării acesteia/acestora.

Evaluare Națională 2025. Corectarea lucrărilor la contestații

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea este reevaluată de alţi doi profesori evaluatori.

Reevaluarea se face respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.

Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o declarație-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate