Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluarea externă a școlilor. Când se desfășoară și care este procedura

Publicat

Evaluarea externă a școlilor și celorlalte unități de învățământ începe la finalul lunii ianuarie.

Potrivit metodologiei, ARACIP efectuează, periodic, din 5 în 5 ani, evaluarea externă a unităților de învățământ preuniversitar acreditate.

De asemenea, ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar) realizează evaluarea externă în vederea autorizării provizorii/acreditării/menținerii acreditării în învățământul preuniversitar de stat.

Evaluarea externă a unităților de învățământ începe în 30 ianuarie, potrivit unei note transmise inspectoratelor școlare, citată de edupedu.ro.

  • Până în 31 martie se pot înregistra cererile de evaluare externă (pentru autorizarea de funcționare provizorie, acreditare și evaluare externă periodică)
  • În perioada 30 ianuarie – 30 iunie, sunt derulate activitățile de evaluare externă.
  • În perioada 13 februarie – 18 iulie se analizează rapoartele la nivelul Consiliului ARACIP.
  • De asemenea, în perioada 13 februarie – 31 iulie se emite decizia și se transmit actele administrative.

Potrivit documentului citat, cererile privind schimbarea sediului ori pentru extinderea activității de învățământ în noi sedii vor fi înregistrate până cel târziu la data de 31 ianuarie 2023, data poștei.

Dacă se solicită autorizarea unui nou furnizor de educație/ a unei noi unități de învățământ preuniversitar, raportul de evaluare internă se depune și pe suport electronic.

Detalii din metodologie

În metodologia de evaluare instituțională în vederea autorizării, acreditării și evaluării periodice a organizațiilor furnizoare de educație se arată că unitățile trebuie să depună o cerere de declanșare a procedurii de evaluare externă, însoțită de o fișă-tip și un raport de evaluare internă.

Fișa-tip conține informații privind infrastructura, curriculumul, resursele umane și materiale, avizele și autorizațiile necesare procesului de evaluare externă. Este avizată de inspectoratul școlar.

Raportul de evaluare internă cuprinde informații necesare pentru a dovedi îndeplinirea cerințelor stabilite în standardele de autorizare, acreditare, respectiv în standardele de referință, pentru fiecare nivel de învățământ, tip de program de studiu și de calificare profesională, după caz.

Potrivit OUG 75/2005, „ARACIP realizează evaluarea externă în vederea autorizării provizorii/acreditării/menținerii acreditării în învățământul preuniversitar de stat, fără verificarea existenței autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare”.

De asemenea, ARACIP „efectuează, periodic, din 5 în 5 ani, evaluarea externă a unităților de învățământ preuniversitar acreditate”.

sursă: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax