Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Evaluarea Naţională: Elevii de clasa a VIII-a susţin proba scrisă de Limba română. Vezi subiectele

Publicat

elevi

În judeţul Alba, au fost organizate 93 de centre de examen, în care susţin probe scrise aproximativ 3.800 de absolvenţi de clasa a VIII- a. Luni s-a desfăşurat examenul scris la Limba română. Marţi, 72 elevi vor susţine probe de Limba maghiară şi 27 la germană. Testarea la matematică este destinată tuturor elevilor înscrişi, şi va fi susţinută în 22 iunie.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a pregătit patru centre de evaluare pentru tot judeţul: un centru la Aiud, două la Alba Iulia şi unul la Abrud.

La proba la Limba română, elevii au avut de rezolvat două subiecte. Unul dintre ele a fost un fragment din „Rodul tainic”, al lui Ioan Slavici, urmat de cinci cerinte de lexic, punctuaţie şi analiză literară, iar la punctul „b” elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere de maxim 15 rânduri în care să argumenteze că textul citat aparţine speciei literare basm.

La celălalt subiect, candidaţii au avut de analizat un text din „Enciclopedia lumii vii”, autor Tudor Opriş şi câteva cerinţe de gramatică, dar şi o altă compunere în care să descrie un tablou impresionant din natură, real sau imaginar.

Primul subiect are 42 de puncte, al doilea, 36 şi 12 puncte se acordă pentru redactarea întregii lucrări.

Elevii vor susţine, în fiecare an, o singură sesiune în cadrul Evaluării Naţionale, cu probe de maxim 120 de minute, la Limba şi literatura română şi Matematică. În cazul elevilor din categoria minorităţilor naţionale, care au susţinut cursuri gimnaziale în limba maternă, este specificată proba la Limba şi literatura maternă. Aceştia vor primi subiectele de matematică atât în limba română, cât şi în cea maternă. Testele se susţin fără a fi necesară plata vreunei taxe.

Pot participa atât absolvenţii claselor a VIII-a din anul acesta, cât şi cei din anii anteriori, dar care nu au susţinut examen de capacitate, teste naţionale, teze cu subiect unic sau evaluare naţională. De asemenea, sunt acceptaţi elevii români din străinătate, în urma echivalării studiilor şi trecerea examenelor de diferenţă.

La Evaluarea Naţională, media generală se calculează luând în considerare şi notele mai mici de cinci.

Dacă aduc în sala de examen orice sursă ce ar putea fi utilă în rezolvarea subiectelor, elevii riscă să primească nota 1 pentru proba respectivă. Sunt menţionate la această categorie: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, dar şi aparate electronice de calcul sau de comunicare. Aceeaşi notă va fi trecută pe lucrare, dacă tentativa de fraudă sau faptul că elevul a copiat este dovedit ulterior.

Fiecare probă va începe la ora 9.00, moment în care vor fi deschise şi plicurile sigilate ce conţin subiectele de examen.

Programul Evaluării Naţionale 2011

20 iunie   –  Limba si literatura romană – proba scrisă
21 iunie – Limba şi literatura maternă – proba scrisă
22 iunie – Matematica – proba scrisă
24 iunie – Afişarea rezultatelor (până la ora 14.00)
24 iunie – Depunerea contestaţiilor (orele 14.00 -18.00)
25-26 iunie – Rezolvarea contestaţiilor
27 iunie  – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii
.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax