Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Eveniment important al etnicilor maghiari, la Alba Iulia. Peste 2000 de persoane, așteptate la întâlnirea cu președintele Ungariei

Publicat

Peste 2000 de etnici maghiari din România vor participa sâmbătă, 21 mai, la Alba Iulia, la ceremonia de dezvelire a statuii principelui Gábor Bethlen, în Cetatea Alba Carolina, au precizat pentru alba24.ro reprezentații Eparhiei Reformate din Ardeal.

La eveniment va participa președintele Ungariei, Katalinei Novak. De asemenea, în Piața Cetății va fi amplasată o scenă, unde președintele Ungariei, alături de alți oficiali vor susține declarații.

După ceremonialul de dezvelire a statuii, cei prezenți în Cetatea din Alba Iulia vor participa la o slujbă festivă de comemorare.

CITEȘTE ȘI: Președintele Ungariei, Katalin Novák, vine la Alba Iulia. Participă la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen. PROGRAMUL

Dezvelirea statuii va avea loc la ora 11.00, iar slujba de comemorare va fi susținută de la ora 12.00.

Dezvelirea statuii principelui Gabor Bethlen are loc cu ocazia celui mai mare eveniment al Bisericii Reformate Maghiare. Mai exact, între 19-21 mai se desfășoară la Alba Iulia, Ziua Unității Reformate organizată de Eparhia Reformată din Ardeal.

Cine este Katalin Novák

Katalin Novak, are 44 de ani apropiată de premierul Viktor Orban. Katalin Novak, fost ministru al tineretului și familiei este mamă a trei copii și a fost vicepreşedinte al FIDESZ. Are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa. A trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

Statuia principelui Gábor Bethlen

Este vorba despre o statuie din bronz care va fi amplasată în rondoul din sensul giratoriu aflat pe strada Unirii, în zona Universității „1 Decembrie 1918”.

Va fi amplasată cu ocazia comemorării a 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic de către Principele Gabriel Bethlen.

Statuia Principelui este realizată de sculptorul Deak Arpad, din bronz. Costurile realizării sunt suportate de Eparhia Reformată din Ardeal, iar statuia va rămâne în proprietatea acesteia.

Pe registrul superior va fi inscripționat textul „Gabriel Bethlen 1580 – 1629”, iar pe registrul inferior „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS (ROM. 8,31) COLLEGIUM ACADEMICUM 400 (1622 – 2022)”.

Soclul propus va avea baza de 1,2 x 1,2 metri și înălțimea de un metru și va fi realizat din andezit.

Greutatea aproximativă a scolului va fi de 2,6 tone, iar greutatea totală a ansamblului va fi de 3,5 tone.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax