Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

Evenimente de weekend în Alba: concerte, spectacol de balet în Cetatea Alba Carolina și festival de tradiții în Apuseni. PROGRAM

Publicat

Și în acest weekend, în Alba, aveți la dispoziție mai multe variante de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut. La Alba Iulia sunt concerte, expoziții și alte evenimente în Cetatea Alba Carolina, la Sărbătoarea Muzicii, iar duminică este festival de tradiții în Apuseni.

Vă prezentăm mai jos câteva dintre evenimentele din weekend, din județul Alba

Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia

Seara de sâmbătă, 15 iulie, îi aduce pe scena din Piața Cetății, începând cu ora 21.00, pe artiștii Teatrului de Balet Sibiu, într-un spectacol plin de emoție și grație: „În numele bucuriei”.

Apoi, de la 10 fără un sfert seara, Alexandra și Dragoș Horghidan – Duo Kitharsis – duc sunetul chitarelor clasice la cu totul alt nivel, în show-ul „Fandango”.

La câteva zeci de metri și cu câteva minute mai devreme, începând cu ora 19.30, curtea Palatului Principilor va fi gazda perfectă pentru un spectacol efervescent, „Flautul Fermecat – Șansonete și șuete”, pus în scenă de Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Fernando Mihalache – acordeon, Ionuţ Baranga – contrabas și Bogdan Constantin – percuție.

 

Ultima seară a Sărbătorii Muzicii, cea de duminică, 16 iulie, are programate două evenimente excepționale. De la ora 19.30, în curtea interioară a Palatului Principilor, Horia Mihail face magie pe clape, în „Pianul Călător” iar de la ora 21.00, pe scena din Piața Cetății, îi vom vedea la lucru pe „ Cei 3 Tenori”, împreună cu soprana Irina Baianț, într-un spectacol magistral sub bagheta maestrului Daniel Jinga.

În fiecare seară, fanfara comunității locale – Alba Iulia Bass & Drums, creată în urma unui proiect local de bugetare participativă, va susține microrecitaluri la Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina, începând cu orele 18.45.

Participarea publicului la toate spectacolele este gratuită.

Sărbătoarea Muzicii – Alba Iulia 2023 – PROGRAM

Sâmbătă, 15 iulie

12:00 Ceremonialul schimbului de gardă. Garda Cetății Alba Carolina / Poarta a IV-a – Poarta a III-a

18:45 Alba Iulia Brass & Drums. Concert / Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina

19:30 Flautul fermecat – Șansonete și șuete. Concert / Palatul Principilor – curtea interioară

  • cu: Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Fernando Mihalache – acordeon, Ionuţ Baranga – contrabas, Bogdan Constantin – percuție

21:00 În numele bucuriei – spectacol de balet. Teatrul de Balet Sibiu / Scena Piața Cetății

21:45 Fandango – concert de chitare clasice cu Duo Kitharsis. Scena Piața Cetății

Sărbătoarea Muzicii – Alba Iulia – Duminică, 16 iulie

12:00 Ceremonialul schimbului de gardă. Garda Cetății Alba Carolina / Poarta a IV-a – Poarta a III-a

18:45 Alba Iulia Brass & Drums. Concert / Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina

19.30 Pianul călător. Cu: Horia Mihail – pian. Concert / Palatul Principilor – curtea interioară

21:00 Cei trei tenori – invitată soprana Irina Baianț. Cu: Orchestra Metropolitană București – dirijor: Daniel Jinga – concert / Scena Piața Cetății

Organizată pentru prima oară în 1982, în Franța, Sărbătoarea Muzicii – Fête de la Musique a devenit rapid un fenomen global, peste 120 de țări și mai bine de 1000 de orașe din toată lumea îmbrățișând conceptul și tranformându-l în cea mai amplă manifestare muzicală de pe planetă.

Simfonia Păcii – “Dona Nobis Pacem“ – Sebeș – sâmbătă, 15 iulie

În cadrul unui proiect Erasmus al unor elevi din Germania, Lituania, Polonia și România, în Regiunea Centru se desfășoară un turneu de concerte al orchestrei ”Grenzenlos” (Fără Granițe).

Vineri seara a fost la Alba Iulia, iar sâmbătă, 15 iulie, de la ora 18.00, este la Sebeș, în Biserica Evanghelică. Cea de-a treia reprezentație va avea loc la sala Thalia din Sibiu, în data de 16 iulie.

Concertul este susținut de un grup de muzicieni de la Academia Muzicală și Culturală din Wildau (Germania), Asociația „Musik und Leben“ e.V. Luckau (Germania), Școala de Muzică din Utena (Lituania), Asociația de Muzică „BIS“ din Wschowa (Polonia), Liceul de Artă din Sibiu și invitații lor. Aceștia interpretează o suită de momente muzicale cu fragmente de muzică de cameră sau simfonică, combinate cu stiluri de muzică specifice țării lor și cu hituri internaționale consacrate.

Repertoriul orchestrei include cântece populare din diferite țări, muzică tradițională la instrumente de suflat, titluri swing, oldies și muzică simfonică, punctul culminant constând în interpretarea Simfoniei păcii ”Dona Nobis Pacem” compusă de Hazel Leach.

Evenimentul este organizat de ADR Centru, sub patronajul CJ Alba, ca urmare a parteneriatului Regiunii Centru cu Landul Branderburg, cu sprijinul Reprezentanței de Parteneriat bilateral Regiunea Centru-Branderburg. Primăriei municipiului Alba Iulia și al Primăriei municipiului Sebeș, iar la Sibiu sub patronajul Primăriei municipiului Sibiu.

Concertele durează aproximativ 100 de minute fiecare, iar intrarea este liberă.

Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru cultură”, în Poiana Călineasa – duminică, 16 iulie

A patra etapă a Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru cultură” 2023 se desfășoară duminică, 16 iulie, de la ora 12.00, în Poiana Călineasa.

Festivalul concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” rămâne cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din județul Alba.

La acest eveniment aveți ocazia să gustați din bucatele tradiționale preparate special, să vedeți meșteșugurile tradiționale practicate de străbuni și interioarele de gospodărie tradițională reconstituite.

Comunitățile din mediul rural se vor întrece și se vor prezenta, în fața publicului și membrilor juriului, cu soliști și grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști și grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri și minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba.

Alte evenimente în Apuseni

„Pe urmele Crăișorului – Retromobil vine în orașul tău” Câmpeni, duminică, 16 iulie, orele 10.00-15.00

Campionatul Național de pescuit sportiv spinning – Câmpeni

Semimaratonul ”Țara de Piatră” – Avram Iancu/Câmpeni – duminică, 16 iulie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax