Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVENIMENTE de WEEKEND în ALBA: „Dilema Veche” la Alba Iulia, Târgul Lemnarului în Apuseni şi Zilele oraşului Teiuş. Cât costă distracţia


Publicat

În acest weekend de final de vară aveţi posibilităţi de distracţie pentru toate gusturile. La Alba Iulia vor fi din nou spectacole, întâlniri cu personalităţi ale culturii şi dezbateri, la Festivalul de 115.000 euro „Dilema Veche”,   în Apuseni veţi putea vedea tradiţiile locului şi din produsele gastronomice locale pe care le pun pe masă autoritățile locale- la Târgul Lemnarilor de la Mătişeşti-Horea, în Şureanu sunteţi invitaţi la concurs de ciclism montan, iar oraşul Teiuş e în sărbătoare.

25-27 august: Festivalul Dilema Veche, la Alba Iulia

dilematiciÎn ultimul weekend din august, Festivalul Dilema veche vă așteaptă la Alba Iulia. Ca de fiecare dată, Cetatea Alba Carolina este cadrul generos al reuniunii festivaliere.

„Deja, după atâta timp, avem sentimentul că noi înșine mergem la Alba Carolina ca să regăsim spiritul dilematic care cuprinde cetatea, aproape ritualic, la sfârșitul fiecărei veri. Nu mai știm bine dacă noi am cucerit cetatea sau ea ne-a cucerit pe noi… Și uite așa, noi devenim ceilalți… Doar cu voi de față”, spun organizatorii.

Şi s-au pregătit cu un program cuprinzător şi un buget pe măsură. Cam 100.000 de euro costă cel mai important eveniment cultural al verii, la Alba Iulia. Primăria contribuie cu aproximativ 300.000 de lei, iar Consiliul Judeţean, cu circa 150.000 de lei.

Vor fi spectacole în Piaţa Cetăţii şi în curtea unităţii militare, conferinţe, dezbateri şi lansări de carte.

Vezi 25-27 august: Festivalul Dilema Veche, la Alba Iulia. Concerte, conferințe, lansări de carte și dezbateri. PROGRAMUL

Distracţia de weekend în Apuseni: Târgul Lemnarilor la Mătişeşti-Horea

targul lemnarilorDevenit deja o tradiție în Țara Moților, Târgul Lemnarilor de la Horea ajunge anul acesta la ediția a XXII-a. Tradiții și meșteșugurile horenilor vor fi promovate și în acest cu spectacole, mâncare, tulnicărese și nu în ultimul rând vizite la diferite obiective turistice din zonă și activități sportive, în perioada 26-27 august.

Târgul Lemnarilor din comuna Horea, satul Mătișești, este un eveniment important pentru Țara Moţilor. În fiecare an, încă din 1995, moții își promovează tradițiile în prelucrarea lemnului, meșteșugurile, și obiectele de artă populară, într-o manifestare cu concursuri și momente artistice.

Una dintre competiţii este “Cel mai bun lemnar”, un concurs în cadrul căruia meșterii lemnari au șansa de a-și dezvălui talentul în arta lemnului prin aruncarea cu toporul, cioplitul de grinzi.

Pentru a-şi primi oaspeţii aşa cum se cuvine, organizatorii au cumpărat o grămadă de bunătăţuri pentru invitaţii de seamă şi au tocmit o firmă de filmări.

De exemplu, de la Agil SRL. Primăria Horea a cumpărat salam de vară cu 15,72 lei/kg (20 kg), şuncă praga cu 19,76 lei/kg (8 kg), ciolan semidezosat cu 17,1 lei /kg (10 kg), salam şuncă ţărănesc cu 16,64 lei/kg (20 kg), cârnăciori virşli cu 20,31 lei/kg (15 kg), pastramă de casă cu 19,85 lei/kg (7 kg), cotlet de porc fără os cu 18.42 lei (35 kg), slănină afumată cu 12,51 lei (10 kg), slănină de porc crudă cu 12,05 lei (40 kg), aripi de pui cu 10,63 lei (30 kg), piept de pui fără os cu 14 lei/kg (20 kg), cârnaţi de casă extra cu 21,22 lei/kg (20 kg), cârnaţi cabanos cu 17,56 lei/kg (15 kg), muşchi ţigănesc cu 23,98 lei/kg (10.00 kg), carne tocată de porc cu 15,17 lei/kg (150 kg).

Iar pentru servicii de filmare, difuzare, promovare, publicitate evenimente de tradiţii şi obiceiuri, Primăria Horea plăteşte către Transfăgărăşan Tour SRL 4.000 lei, potrivit datelor din SEAP.

Vezi În weekend, la Horea: Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni. Spectacole, mâncare, tulnicărese și tradiții. PROGRAMUL

Zilele oraşului Teiuş

20664054_695931543933798_8988932239225468136_nÎn jur de 30.000 de euro va costa anul acesta distracția teiușenior de zilele orașului, în perioada 25-26 august.

La începutul anului, Primăria orașului Teiuș stabilea suma de 83.500 de lei pentru organizarea evenimentelor de zilele orașului. Dar cum calculele de acasă nu bat cu cele din târg, bugetul va ajunge să depășească 30.000 de euro, potrivit achizițiilor făcute până în prezent pe SEAP.

Costurile pentru Zilele Orașului cuprind 40.000 de lei pentru programul artistic cu Nadir (40 de minute), Dumitru Fărcaş (60 de minute), Gino & Band (60 de minute), Ionela Pascu (60 de minute), Traian Ilea (60 de minute), Cornelia Gotia (40 de minute), 2 prezentatori/prezentatoare, foto – video 3 zile.

Vezi şi Primarul Mirel Hălălai, singura „vedetă” pe afișul de la Zilele Orașului Teiuș. 30.000 de euro pentru concerte, artificii și promoționale

 

Şureanu Bike Fest: Distracţie pe biciclete, la înălţime

mountain bikeÎn Munţii Şureanu, sunteţi invitaţi să vă depăşiţi limitele, la un concurs de ciclism montan. Sau doar să îi încurajaţi pe concurenţi, într-un peisaj superb de munte. Va fi a doua ediţie a concursului de ciclism montan Şureanu Bike Fest. Startul e din Poarta Raiului. Un motiv în plus să alegeţi această destinaţie de weekend.

Vezi detalii despre trasee şi program

În weekend: Şureanu Bike Fest, ediţia a doua. Competiţie de ciclism montan, la altitudini între 1.200 şi 1.900 de metri

 

Sunt doar câteva exemple. Judeţul Alba aremai multe destinaţii ce se potrivesc pentru un weekend plăcut, în aer curat şi cu mâncare bună.

Vezi şi Locuri de o frumusețe rară care merită văzute în judeţul Alba. Peisaje spectaculoase, istorie, mister, arhitectură şi tradițiiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Dan

    luni, 28.08.2017 at 15:12

    In week-end a fost si un campionat national de tir cu arcul, campionat ce se tine in Santurile Cetatii de cativa ani, dar nici un „ziarist” nu s-a deranjat sa vina pe acolo! Se pare ca articolele se fac doar la comanda!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Modificări ce vor fi aduse programului IMM Invest: De la anul se spune „adio” subvenționării dobânzilor

Publicat

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să modifice programul IMM Invest. Deși a fost deja anunțată majorarea plafonului la 20 miliarde lei, se pare că actul normativ conține și alte modificări. Una dintre cele mai importante este legată de subvenționarea dobânzii.

Conform proiectului publicat în dezbatere de MFP, dacă Comisia Națională de Strategie și Prognoză prevede o creștere economică mai mare în 2021 decât în 2020 (ceea ce e mai mult decât posibil, având în vedere că 2020 este cel mai afectat din cauza restricțiilor din prima parte a anului), atunci nu se mai acordă granturile pentru plata dobânzilor. Deci, cu acest act normativ s-ar spune „adio” subvenționare.

„Perioada de acordare a grantului pentru plata dobânzii este de 8 luni de la data acordării creditului. Acordarea grantului pentru anul 2020 se realizează conform schemei de ajutor de stat prevăzută la art.II, iar pentru anii următori se aprobă anual printr-un act normativ cu putere de lege doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020. Acordarea grantului se realizează în condiţiile respectării prevederilor legislaţiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare”, se precizează în proiectul de OUG.

Modificări aduse:

– implementarea unei perioade standard de subvenționare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru crearea unor condiții egale pentru toți beneficiarii ce accesează programul;

– crearea posibilității microîntreprinderilor și întreprinderilor mici pentru accesarea creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru de valori mai mari, de până la 5 milioane lei;

– eliminarea cerinței prin care beneficiarii programului se obligau să nu disponibilizeze personalul existent până la data de 31 decembrie 2020;

– creșterea perioadei până la data de 31 octombrie 2021 până la care pot fi efectuate plățile reprezentând grantul în cadrul schemei de ajutor de stat concomitent cu creșterea bugetului și plafonului de garantare al schemei;

– creșterea plafonului total al garanțiilor ce pot fi acordate în cadrul Programului la suma totală de 20 miliarde lei pentru acomodarea solicitărilor de credite existente;

– suplimentarea bugetului schemei de ajutor de stat aferent granturilor până la suma de 1,106 milioane lei, aproximativ 228,42 milioane euro, în condițiile creșterii plafonului total al garanțiilor care pot fi acordate în anul 2020 la suma de 20.000.000.000 lei

sursa: hotnews.ro, mfinanțe.gov.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Lovitură pentru samsarii de locuri de muncă: Muncitorii români din Germania vor semna contracte de muncă direct cu angajatorii

Publicat

Lucrătorii români care muncesc în industria cărnii în Germania vor semna, de la 1 ianuarie 2021, contracte de muncă direct cu angajatorii germani, şi nu cu companii care intermediază forţa de muncă, a transmis, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii  a scris pe contul ei de facebook că modificarea condiţiilor de muncă pentru aceşti lucrători români din Germania se datorează implicării omologului său german, Hubertus Heil, în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor români.

„Imediat după discuţiile purtate cu ocazia deplasării mele în Germania în luna mai, ministrul Heil s-a implicat în pregătirea (între timp şi adoptarea) unor schimbări ambiţioase în legislaţia germană a muncii, în primul rând, prin întărirea responsabilităţii angajatorilor faţă de angajaţi. În industria cărnii se lucra prin intermediari, folosindu-se contracte de antrepriză. Se vor schimba lucrurile; de la 1 ianuarie – cetăţenii străini inclusiv românii vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul, proprietarul firmei astfel acesta fiind direct responsabil de condiţiile de muncă ale tuturor angajaţilor”, a scris Violeta Alexandru.

Autorităţile germane vor obliga angajatorii germani să înregistreze cu acurateţe orele lucrate de lucrătorii români.

„Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. În Germania se va introduce un control strict al programului de muncă. Evidenţa orelor de muncă se va ţine electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine şi pentru angajator pentru că are o evidenţă strictă a prezenţei la serviciu, dar mai ales pentru angajaţi pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz care este toată activitatea depusă şi care sunt drepturile salariale cuvenite mai ales în situaţia în care efectuează ore suplimentare”, a notat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a explicat că i-a propus omologului german introducerea în toate contractele de muncă pentru lucrătorii români a unor standarde minime care să aibă ca efect eliminarea completă a posibilităţii ca muncitorii români să nu înţeleagă anumite condiţii din document, după cum se plâng în prezent mulţi angajaţi români din Germania că se întâmplă.

„Va creşte numărul de controale cu o atenţie aparte cu privire la condiţiile de cazare şi la cele de muncă. Ştiu din România – în prea multe situaţii, legislaţia e bună, punerea ei în practică este marea provocare.

Discutăm împreună despre stabilirea unor standarde minime în privinţa condiţiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituţiile de control.

Rămân la părerea că este responsabilitatea primordială a părţilor semnatare ale unui contract (angajat şi angajator) să agreeze asupra condiţiile contractuale.

Ministrul Muncii apel pentru românii care lucrează în străinătate

Aici adresez, din nou, un apel, către toţi românii care pleacă în străinătate, să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condiţiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare şi masa, plată transport repatriere inclusiv, dacă doresc să specific acest lucru, pentru condiţiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract.

Pentru a preîntâmpina orice problemă, am ridicat în discuţie posibilitatea discutării unui contract cu standarde minimale care să determine cele două părţi să nu mai omită să clarifice, de la începutul colaborării, aceste aspecte importante, invocate des în ultima vreme”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul român al Muncii a făcut aceste precizări la scurt timp după videoconferinţa la care a participat împreună cu omologul său german, Hubertus Heil, după ce ministrul german şi-a anulat, miercuri seară, vizita programată în România, din cauza evoluţiei cazurilor de covid-19 din Bucureşti.

Mai jos declarația completă a ministrului muncii Violeta Alexandru:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Măsuri speciale de SFÂNTA MARIA, în Alba: Mii de credincioși, așteptați la mănăstirile cu hramul Adormirea Maicii Domnului

Publicat

În jur de 3.000 de credincioși sunt așteptați în acest weekend, la mănăstirile din Râmeț, Dumbrava și Oașa, cu ocazia marii sărbători a creștinilor, Sfânta Maria. 

Sărbătoarea este în plină pandemie de coronavirus și, din această cauză, autoritățile, alături de reprezentanții bisericii au impus un set de reguli pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță sanitară. 

Citește și MESAJE de Sfânta Maria. Felicitări pentru familie, prieteni și cunoscuți. Urări în versuri, haioase sau serioase

Nicolae Albu, prefectul de Alba, a declarat pentru alba24.ro că 260 de agenți de poliție, alături de jandarmi vor asigura paza și buna desfășurare a evenimentului religios. Aceștia sunt împărțiți la toate lăcașele de cult unde este sărbătorit hramul Adormirii Maicii Domnului.

Potrivit unor estimări, la Mănăstirea Râmeț sunt așteptați în jur de 1.500 de credincioși, la Dumbrava 1000, la biserica din Cugir 150, iar la Oașa în jur de 200.

Vezi și Reguli și condiții la mănăstirile din Alba, de Sfânta Maria. Fără cazare, iar masca de protecție, obligatorie

Slujbele se vor desfășura în aer liber, cu respectarea distanțării fizice între credincioși. Reprezentanții Arhiepiscopiei din Alba Iulia fac un apel către pelerini ca aceștia să respecte distanțarea de 1,5 metri între persoane.

Deoarece slujbele se vor ține în aer liber, nu este obligatorie masca de protecție, dar aceasta va fi obligatorie în interiorul bisericii, dacă credincioșii vor să se roage la icoane. Totuși, purtarea măștii, chiar și în spații deschise, unde sunt adunări mari de oameni este recomandată.

De asemenea, nu vor exista icoane în afara bisericii și nici nu se vor împărți pachete sau iconițe credincioșilor.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fiecare român care plătește contribuția la sănătate poate cere toate decontările făcute de CNAS în numele său. Procedura

Publicat

Fiecare român care își plătește asigurarea de sănătate, poate cere de astăzi, 13 august, lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele său.

Totuși, procedura este una încărcată de birocrație și cereri, însă, după formularea cererii, instituția are la dispoziție 45 de zile să răspundă. 

Legea a fost adoptată în septembrie 2019, în Parlamentul României, dar după aproape un an are și norme de aplicare.

Plătitorii de asigurări de sănătate pot solicita date privind decontările făcute în numele lor pentru serviciile medicale, îngrijiri la domiciliu, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Verificarea decontărilor la sănătate – de unde descarci cererea

În vederea obținerii informațiilor, asiguratul completează o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Cererea este pusă la dispoziția asiguratului pe site-ul caselor de asigurări de sănătate sau la sediile acestora.

Cererea, completată și semnată de persoana asigurată sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia, se depune la sediul casei de asigurări de sănătate este luat în evidență asiguratul sau se transmite pe e-mail cu semnătură electronică calificată și este însoțită, după caz, de copia actului de împuternicire.

În cazul cererilor care se depun la casele de asigurări de sănătate se verifică identitatea solicitantului.
În situația în care solicitantul optează pentru transmiterea listei prin intermediul poștei electronice, acesta va completa în cerere o parolă din 8 caractere, necesară accesării listei.

Lista cuprinde serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și serviciile medicale, medicamentele, materialele sanitare specifice, dispozitivele medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în ordine cronologică, cu precizarea furnizorului care le-a efectuat/eliberat, a datei efectuării/eliberării, precum și a contravalorii acestora, și are structura prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Verificarea decontărilor la sănătate – cum primești răspunsul

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate