Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVENIMENTELE lunii AUGUST în Alba: Dilema, FânFest, Rowmania, Alba Carolina Cup Dog Show și Festival Internațional de Folclor la Aiud


Publicat

Luna august aduce la Alba Iulia evenimente care să animeze orașul și cetatea. Pe lângă spectacolele de schimbare a Gărzii oferite în fiecare seară, în următoarea lună, administrația locală pregătește momente de sărbătoare pentru toate gusturile și așteptările.

Calendarul evenimentelor din această lună este pigmentat cu muzică de toate genurile și distracție pentru toate vârstele. Cap de afiș al lunii este Festivalul Dilema, urmat de Rowmania, o competiție de canotaj, FânFest la Roșia Montană,  Alba Carolina Cup Dog Show, care are în centrul atenției micile patrupede și Festivalul Internațional de Folclor Aiud.

Evenimentele programate pentru vară continuă și în august în Alba Iulia. Primul eveniment, Rowmania, va avea loc în 10 august și va fi organizat de Primăria Alba Iulia în colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila23 prin care Primăria Alba Iulia promovează sporturile nautice. Astfel, începând cu ora 9.30, în zona podului peste Mureș (cartierul Partoș, ieșirea spre Sebeș), doritorii indiferent de vârstă, constituţie sportivă sau experienţă, se pot alătura campaniei și pot forma echipajul de 11 campioni pentru concursul de vâslit viteză, în canotci de 10+1 locuri.

Rowmania este iniţiativa multiplului campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, de promovare a mişcării fizice prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle. Evenimentul include o mai bună înţelegere şi interpretare a naturii, în liniile conceptelor de dezvoltare durabilă şi antreprenoriat social. Rowmania este proiectul de promovare a bărcii cu vâsle, o nouă bicicletă a apelor, cu care să te plimbi ori de câte ori vrei să te relaxezi, în weekend sau în vacanţă, în preajma oraşelor sau pe traseele sălbatice şi în rezervaţiile naturale.

Programul evenimentului:

9:30 – 11:00 Înscrierea participanților şi acomodarea cu ambarcaţiunile (echipe), demonstrație de vâslit

11:00 – 11:15 Stabilirea ordinii de intrare în concurs și ședința tehnică (instructaj)

12:00 – 13:45 Desfășurarea concursului de canotcă 10+1 (pe serii, semifinale, finala)

14:00 – 14:30 Festivitatea de premiere a concursului de canotcă 10+1

FânFest 2014.Tinerii care vor să ”cultive Revoluția” și să aibă parte de o ”relaxare activă” la iarbă verde, pot să-și consume energia la Fân Fest, în perioada 11- 17 august, la Roșia Montană. Protestul anti-cianuri și-a diminuat miza semnificativ și astfel sărbătoarea militanților poate îmbrăca haina relaxării. Participanții pot, astfel, să savureze victoria împotriva exploatării aurului prin ateliere, jocuri sportive, hamace, astronomie, capoeira și percuții sau călărie.

Fetele vor putea să creeze, de la mărgele la picturi, la ”Șezătoarea Urbană” amenajată într-o odaie, iar seară de seară vor putea să identifice noi constelații pe cerul Roșiei Montane la ”Atelierul de Astronomie” amenajat atât pentru adulți cât și pentru copii. Tot în fiecare seară, cântece de munte, dragoste și foc vor răsuna în Poiana Liniștită.

Organizatorii au mai pregătit un cort de masaj, atelier de bijuterii din hartie (quilling) și de croșetat, sporturi extreme (alpinism, parașutism, mountain-bike, joggling, snowboarding, role, zbor cu parapanta), ședințe de Thai Chi Chuan, Respiratie Constienta, Reiki, workshop de improvizație teatrală. În fiecare seară muzică iar lista trupelor, soliștilor sau a celor care stau la platane este lungă și plină de nume noi.

Cele mai frumoase exemplare canine vor defila şi impresiona din nou publicul la Alba Carolina Cup Dog Show, în weekend-ul 16-17 august. Este vorba despre o competiţie chinologică internaţională aflată la cea de-a 6-a ediţie. Câini cu certă valoare chinologică din întreaga Europă se întâlnesc pentru a disputa cel mai râvnit trofeu: Supreme Best In Show. Pasiunea responsabilă pentru cel mai bun prieten al omului stă în centrul acestui eveniment.

Programul expoziției din 16 august 2014:

15:00 – Începerea arbitrajelor

13:00 – 15:00 Acces în expoziție/control veterinar

15:00 – Deschiderea expoziției

15:00 – 18:30 – Arbitraje la ring

19:00 – Best in Show

Programul expoziției din 17 august 2014:

10.00 – Începerea arbitrajelor

8:00 – 10:00 – Acces în expoziție/control veterinar

10:00 – Deschiderea expoziției

10:00 – 13:30 – Arbitraje la ring

14:00 – Best in Show

Mult așteptat de către iubitorii de cultură din Alba Iulia și nu numai, Festivalul „Dilema Veche” aduce în Cetatea Alba Carolina, în perioada 22-24 august, trei zile de literatură, teatru, muzică, film, dar și discuții cu invitați speciali, târguri de meserii sau de carte. Festivalul Dilema Veche este primul eveniment „multi-art” al unei publicaţii culturale din România.

Cetatea Alba Carolina devine gazda unei experiențe culturale unice, dedicată dilematicilor de pretutindeni care va cuprinde concerte, spectacole de teatru și dans, dezbateri, conferințe, lecturi, târguri de carte și meșteșuguri, ateliere de scriere creativă și benzi desenate, expoziție de fotografie și proiecții de filme.

Invitat special al evenimentului: Mircea Cărtărescu

Concerte:

– Zdob și Zdub

– Zoli Toth

– Farfarello feat. Ovidiu Lipan Țăndărică,

– ”Tandrețuri pentru femei cu cei patru corifei” – Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă

Teatru-dans:

– Gigi Căciuleanu Romania Dance Company ”Spectacol muzical care nu e Music Hall” – ActOrchestra – TNB

Recital de pian: Alina Azario

Conferințe, dezbateri, lecturi literare

Ateliere pentru copii: fotografie, povești, benzi desenate

Mini-târg de carte

La sfârşitul lunii august, Piaţa Cetăţii din Alba Iulia se transformă într-un adevărat sat autentic românesc. Pe 29 august, se deschid comori “Din lada de zestre”.

Mii de spectatori, iubitori ai datinilor străbune, care sunt realmente fermecaţi de punerea în scenă a unor fragmente din viaţa sătenilor de altădată, obiceiuri şi tradiţii, cântece şi jocuri bătrâneşti de odinioară, unele dintre ele păstrate cu sfinţenie până în ziua de azi.

În perioada 6-10 august, la Aiud este prilej de sărbătoare. Ansambluri din România şi din străinătate vor participa la a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor. Evenimentul se desfăşoară în Piaţa „Dr. Constantin Hagea” din Aiud. Spectacolele vor avea loc în fiecare zi, începând de miercuri, 6 august, de la ora 20.00 şi până la ora 23.00.

Prima zi de festival este rezervată reprezentaţiilor ansamblurilor locale, iar în celelalte zile vor fi în program formaţii folclorice din Cipru de Nord, Egipt, Georgia, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Spania şi Ucraina. Duminică, 10 august, de la ora 16.00, se desfăşoară parada portului popular.

Organizatorii festivalului sunt Primăria şi Consiliul Local Aiud, Consiliul Judeţean Alba, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud şi Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

În data de 15 august vor fi organizate Zilele comunei Vințu de Jos.  Evenimentul se va numi ‘’Mărie, dragă Mărie’’ și toată activitatea se va desfășura în parcul din centrul comunei. Printre participanți se vor număra și membrii ansamblului folclor ‘’Vințana’’ din comună.

Material în curs de actualizare.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Mihai

    duminică, 03.08.2014 at 19:39

    Apoi daca fas fest e eveniment !!?????Multi latosi si cercelati care merg sa bage alcool…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bătrân de 86 de ani din Vingard, singur și neajutorat, fără lemne și fără mâncare. Oamenii săraci, mai expuși în fața pandemiei

Publicat

Mulți locuitori ai județului Alba și-au făcut provizii pentru a trece această perioadă grea, însă nu toată lumea a avut bani de asta. Situația grea prin care trecem este și mai dificilă pentru oamenii săraci.

Un bătrân de 86 de ani, din Vingard (județul Alba) care abia vede și aude, stă singur într-o colibă fără lemne și fără mâncare.

Deși a crescut șapte copii, pe Nicolae Irimie nu-l caută nimeni. Este acum singur și neajutorat.

Alba24 a mai scris despre cazul acestui om: FOTO: Când ”băieții răi” au suflet bun. Ce au făcut motocicliștii de la Apulum Bikers Alba Iulia pentru un bătrân sărac

Situația a fost semnalată de Roxana Popoviciu, pe contul ei de Facebook. Ea poate oferi informații suplimentare cu privire la modul în care se poate ajunge la om.

”Este un batran care sta singur abia vede si abia aude si traieste in niste conditii greu de imaginat. Noi am aflat din ziar de el. A fost dat la ziar pentru ca si-a ars plapuma ca sa se incalzeasca ca nu are lemne.

Am fost in iarna si i-am dus alimente si nici atunci nu avea lemne. Am cerut ajutorul pe diferite grupuri si câțiva oameni cu suflet bun i-au dus câteva lemne.

Astazi am fost iarasi la el cu sora mea si o buna prietena Nico sa ii ducem alimente. Am constatat ca nu mai are lemne.

Inca ii foarte frig noaptea si are nevoie de lemne nu doar sa se incalzeasca ci si sa isi poata face mancare . Va rog chiar daca suntem intr- o perioada grea tot trebuie sa il ajutam sa nu moara. Puteti lua legatura cu mine in privat sa va spun exact unde il gasiti in Vingard. Va multumesc! Sanatate tuturor!”

Foto: Roxana Popoviciu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?” Ce răspunde Poliția Română

Publicat

oua paste traditii

Poliția atrage atenția că eventualele încercări de a ieși din casă în ziua de Paște și de a face vizite sub pretextul de a duce părinților produse pentru masa pascală vor fi sortite eșecului și riscă să intre sub incidență penală.

„Mult nu mai este și o să urmeze întrebări de genul: Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?” – arată Poliția într-o postare pe Facebook.

„Desigur. Conform ordonanței militare, trebuie să ai asupra ta cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifezi punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave” – răspunde Poliția, care însă adaugă: „Dar nu uita că aici nu sunt incluse vizitele în ziua de Paște”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Situația la Ocna Mureș: Două persoane infectate cu coronavirus, o familie ar prezenta simptome. Mesajul primarului

Publicat

La data de 7 aprilie 2020, în orașul Ocna Mureș sunt 74 de persoane aflate în izolare la domiciliu, o persoană se află în carantină și două persoane sunt confirmate pozitiv.

De asemenea, cinci șoferi de TIR se află în autoizolare, iar o familie aflată în izolare prezintă simptome.

”Exceptând această familie, toate persoanele aflate în izolare sau în carantină sunt afebrile, asimptomatice și cu stare generală bună.

Rugăm și pe această cale locuitorii orașului să respecte cu strictețe restricțiile impuse la deplasarea persoanelor.
Evitați deplasările care nu sunt neapărat necesare.

Dacă totuşi deplasarea este absolut necesară, respectați legislatia referitoare la documentele pe care trebuie să le aveți asupra dumneavoastră, conform Ordonanțelor militare.

Deplasările se fac numai având asupra dumneavoastră documentele doveditoare necesare.

Protejându-ne îi protejăm pe cei din jurul nostru, pe cei dragi” a declarat într-o postare pe Facebook, primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Secţia de Gastroenterologie a Spitalului din Alba Iulia, RESTRÂNSĂ. Patru cadre medicale infectate cu COVID 19

Publicat

Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia a fost închisă, după ce un medic și două asistente au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, potrivit unor surse Alba24. Cele trei cadre medicale nu au simptome și se află în prezent, în carantină.

Autoritățile din Alba nu au făcut public acest lucru.

UPDATE 22.30: După publicarea știrii obținută pe surse de Alba24.ro, managerul instituției a venit cu o serie de precizări.

Potrivit Dianei Mîrza, secția nu este închisă ci funcționează cu program restrâns. Diana Mîrza a explicat ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la restrângerea activtății pe secție. La sfârșitul săptămânii trecute, s-a prezentat la UPU, un bărbat de circa 40 de ani, cu grave probleme de sănătate, care a fost trecut pe secţia de Gastroenterologie.

Vineri testul pentru coronavirus a ieșit pozitiv, iar în acel moment personalul care a fost pe tura respectivă a fost testat. Din cele șase cadre medicale testate, patru au fost pozitive: un medic, două asistente și un infirmier. De asemenea au mai fost testați și alți pacienți de pe secție dar rezultatul a fost negativ.

La scurt timp a fost trimis și un comunicat de presă:

Secția de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia nu a fost închisă. Activitatea a fost restrânsă, la fel ca la toate celelalte secții ale SJU Alba Iulia, conform dispozițiilor autorităților implicate în combaterea pandemiei de COVID-19. Din personalul medical care a intrat în contact cu un pacient pozitiv, un medic, două asistente și o infirmieră, s-au infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Cadrele medicale sunt asimptomatice și izolate încă de la întâmplarea acestui caz. S-au prelevat probe biologice de la alte 28 de cadre medicale și de la 7 pacienți din cadrul secției, iar rezultatele sunt negative. Astfel, nu a fost dispusă închiderea secției. În cursul zilei de mâine așteptăm și alte rezultate, au transmis reprezentanții spitalului, au transmis reprezentanții spitalului.

Este dificil, aproape imposibil ca populația să obțină informații despre cazurile noi din fiecare localitate, din județ.

De cele mai multe ori presa este nevoită să ofere informații pe surse, pentru a determina autoritațile să vină cu precizări clare despre locurile unde a lovit virusul.

Într-un con de umbră este ținută de autorități și situația de la Ciuruleasa, unde au fost anunțate oficial, doar 11 cazuri de coronavirus, în raportarea de duminică, 5 aprilie, când în Alba erau 33 de cazuri confirmate.

CITEȘTE ȘI: Din cele 33 de cazuri confirmate în Alba, 11 sunt din Ciuruleasa. Măsuri speciale pentru evitarea răspândirii virusului

Între timp, situația de la Alba a escaladat: luni au fost declarate 49 de cazuri, iar marți, 7 aprilie, au fost comunicate 71 de cazuri și un deces.

Sursele Alba24.ro susțin că în cele două zile, luni și marți, printre cazurile raportate, o bună parte dintre ele sunt de la Ciuruleasa, însă autoritățile nu comunică acest lucru.

De asemenea, autoritățile din Alba nu informează deloc populația din județ despre situația de la Ciuruleasa, nici ce măsuri s-au luat la nivel local, nici dacă va fi declarat focar și nici dacă localitatea va intra în carantină.

La Centrul de Dializă din Alba Iulia situația este gravă după ce au fost confirmate oficial, până în prezent, zece cazuri de infectare cu noul coronavirus. Este vorba despre trei cadre medicale și șapte pacienți.

CITEȘTE ȘI: Noi cazuri de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Personal medical și pacienți, INFECTAȚI cu noul virus

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate