Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Examen de capacitate pentru judecătorii şi procurorii stagiari. Trei candidate din Alba au fost admise pentru a participa la concurs

Publicat

trib

Institutul Naţional al Magistraturii organizează, în perioada 3 august – 13 decembrie, examenul de capacitate al judecătorilor stagiari şi procurorilor stagiari. Din Alba, sunt trei candidate ale căror dosare au fost acceptate pentru înscriere la examen, două la Judecătoria Alba Iulia şi una la Judecătoria Aiud.

La concurs s-au putut înscrie judecătorii stagiari şi procurorii stagiari, respectiv personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor al căror stagiu se împlineşte în ultima zi a examenului de capacitate. Aceştia s-au putut înscrie până în 3 octombrie.

Examenul de capacitate cuprinde verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice, prin probe scrise şi orale. Probele scrise constau în lucrări cu subiecte distincte, pentru judecători şi procurori, inclusiv soluţionarea unor speţe şi redactarea de lucrări cu caracter practic, în funcţie de specificul activităţii candidaţilor şi se susţin la următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal.

Probele scrise sunt programate pentru 3 şi 4 noiembrie, iar cele orale, în perioada 2-10 decembrie. Acestea din urmă sunt date la următoarele materii: fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bază (din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal şi dreptul procesual penal), organizarea judiciară şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Pe durata desfăşurării probelor, este permisă consultarea legislaţiei relevante aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii.

Rezultatele finale vor fi cunoscute în 13 decembrie.

Maria Ofelia Creţa şi Adriana Maria Grozav, de la Judecătoria Alba Iulia şi Ioana Maria Rusu, de la Judecătoria Aiud sunt judecătorii stagiari din Alba care vor intra anul acesta în examenul de capacitate.

Potrivit legii, judecătorii stagiari şi procurorii stagiari, numiţi în funcţii de Consiliul Superior al Magistraturii, efectuează un stagiu de un an, după care sunt obligaţi să se prezinte la examenul de capacitate. Dacă nu promovează, se mai pot prezenta la o altă sesiune. Dacă lipseşte sau este respins de la acest examen de două ori, judecătorul stagiar sau procurorul stagiar îşi pierde aceasta calitate şi este obligat să restituie bursa de auditor de justiţie şi cheltuielile de şcolarizare. Mai multe detalii, aici: Regulament examen

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax