Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Examene de admitere la liceu: Care ar putea fi prima generație de elevi care le vor susține. Ce spune ministrul Educației

Publicat

Elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2023-2024 ar putea susține examen de admitere la liceu sau Evaluarea Națională pe noul sistem, dacă proiectele Legii Educației vor fi adoptate până la finalul acestui an. Anunțul a fost făcut joi, 13 octombrie, de noul ministru al Educației, Ligia Deca, într-o conferință de presă.

„Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea școlilor, liceelor unde există concurență și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar în același timp această soluție trebuie să țină cont și de îngrijorările legate de echitate. Tocmai de aceea am spus că vom regândi soluțiile exitente în proiectul aflat în dezbatere publică, în consultare cu specialiștii.

Apropo de probele de Bacalaureat, am auzit vocile specialiștilor, am auzit și declarațiile făcute de către fostul ministru Sorin Cîmpeanu. Din nou, vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat. Vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute și în funcție de cum gândim reforma curiculară pentru liceu. Nu vă pot da la acest moment o părere personală (…) Vom anunța soluțiile când ele vor fi agreate și gata să fie puse pe masa guvernului”, a explicat Ligia Deca.

Potrivit ministrului, dacă Legea Educației va fi adoptată până la finele acestui an, elevii care încep clasa a V-a în anul școlar 2023-2024 vor da examenele de admitere sau Evaluarea Națională pe noul sistem.

„Atunci când un copil intră într-o etapă educațională, trebuie să știe cum o va finaliza. (…) Vom vorbi de măsuri aplicabile pentru cei care intră la începutul ciclului respectiv în anul școlar ce începe după adoptarea Legii Educației. Vrem și ne trebuie un timp de tranziție.

De exemplu, dacă Legea Educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an, cei care vor intra în clasa a V-a în 2023-2024 vor da examenele de admitere sau Evaluarea Națională 2023 pe noul sistem. Deci cu ei se va începe. La fel, cei care intră în clasa a IX-a în 2023-2024 vor da Bacalaureatul pe forma propusă de noua lege.

Asta pentru a avea timp de acomodare în sistem, pentru a avea timp de formare a cadrelor didactice, pentru a da timp pentru a schimba programele și curicumul și mai ales pentru a exista un orizont corect de așteptare al copilului.

Nu dorim să creem panică în sistem și poate că vom avea timp să și pilotăm din aceste soluții, pentru a învăța lecțiile care trebuiesc învățate”, a mai explicat ministrul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 13.10.2022 at 19:42

    Ce vă tot scremeţi să introduceţi admitere în liceu, că cei care ajung sus, oricum nu au o pregătire corespunzătoare postului, fiind impinşi de la spate de tăticu, naşul, finul şi în cele din urma partidul. Oricum tot proştii ajung să ne conducă. Ţară fară căpătâi.

  2. gelu stoian

    joi, 13.10.2022 at 19:59

    Inainte de Lovi-lutia din 1989, LA Toate LICEELE se Dadea CONCURS de Admitere ! Nu ca acum, PRIN Repartizarea COMPUTERIZATA !! Si ERA Mult Mai BINE !!! Nu Intrau TOTI Natangii La LICEU !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax