Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV Alba24: Dialog cu fostul șef al Biroului France-Presse la București, Yves-Claude Llorca, despre români și Revoluție

Publicat


Fostul șef al Biroului Agenției France-Presse la București, Yves-Claude Llorca, a răspuns câtorva întrebări scurte ale ziarului Alba24, prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din România.

Jurnalist cu experiență, Yves-Claude crede că ceea ce s-a întâmplat în 1989 este rezultatul unui protest adevărat al românilor împotriva comunismului, dublat de o ”lovitură de palat” dată chiar de ”apparatchik”, adică de membri ai partidului.

Yves-Claude Llorca a venit în România, ca jurnalist trimis de Agenția France-Presse, ca șef al biroului acestei agenții la București. A stat în acest post timp de 5 ani, din 2002, până în 2007.

Reporter: De când ai început să observi România, ca jurnalist străin, ai sesizat vreo schimbare evidentă?

Yves-Claude Llorca: De când am venit, am observat o societate civilă în creștere care protestează puternic împreuna corupției și a proastei guvernări. Îmi amintesc tragedia de la Colectiv și marele protest din august 2018. Am observat de asemenea că există o discrepanță mare între două Românii diferite. Una este pro-europeană, formată în mare parte din oameni tineri bine conectați la realitățile lumii moderne și alta rurală, cu venituri reduse, în ciuda asistenței sociale administrată de politicienii locali.

R.:  Care a fost cel mai dificil articol, sau subiect, pe care l-ai scris vreodată ca jurnalist AFP în România?

Y-CL: Îmi aduc aminte de câteva asemenea subiecte, cum a fost afacerea controversată a construcției unei autostrăzi, făcută de Adrian Năstase în 2004 cu grupul american Bechtel, fără o licitație transparentă, alegerea mult disputată a lui Traian Băsescu ca președinte și nu în ultimul rând eliberarea celor trei colegi jurnaliști români, ostateci în Irak… (urmată de cea a jurnalistei franceze Florence Aubenas – n.red.)

R.: Cum îi vezi pe români?

Y-CL: România este o democrație tânără și trebuie să își întărească instituțiile, precum Justiția și poate e nevoie și de o schimbare constituțională pentru mai multă stabilitate economică și socială, plus un mare proiect național pentru infrastructură, mă refer la drumuri, agricultură, păduri, protecția mediului și desvoltarea tehnologiilor înalte. Țara are mulți profesioniști și oameni talentați, nu doar în Diaspora.

R.: Ce părere ai despre momentul 1989?

Y-CL: Revoluția din 1989 este o combinație între un protest popular împotriva comunismului și o lovitură de stat a aparatchik, sau o revoluție ”de palat”.  Îi pot înțelege pe cei care spun că Revoluția a fost confiscată.

Yves-Claude Llorca a trăit istoria modernă la prima mână. A fost reporter în redacția AFP de la Paris, pentru care a acoperit realegerea președintelui François Mitterand, căderea Zidului Berlinului și referendumul din Chile, pierdut de generalul Augusto Pinochet.

A fost și șeful biroului AFP din Barcelona în timpul Jocurilor Olimpice din 1992, acoperind totodată zona Touluse, sud-vestul Franței și Andorra până în 1995. A mai lucrat în Bolivia și Peru în timpul luării de ostatici de la reședința ambasadorului Japoniei, care durat patru luni, între decembrie 1996 și aprilie 1997.

A fost director AFP pentru Peru și Bolivia, dar și președintele Asociației presei străine din Peru, între 1996 și 1997.

În 2000 a revenit la secția internațională a France-Presse la Paris, iar în 2002 a fost numit șeful biroului din București, poziție deținută până în 2007. A fost co-fondator și președinte al Romanian Foreign Press Association, împreună cu jurnalista Alison Mutler de la Associated Press.

După aderarea României la UE, a fost decorat cu Ordinul Național al României în grad de Comandor pentru “serviciul credincios”. Din 2010, a devenit journalist independent și s-a mutat în România, unde a cumpărat o casă. 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCAȚIE

Unii elevi din Alba fac naveta 50 km ca să ajungă la școală. Care este situația din țară

Publicat

Peste 2000 de elevi din Alba fac naveta la școală. Majoritatea au de parcurs, în medie, 20-25 de kilometri, dar sunt și cazuri de elevi care fac naveta 50 de kilometri, potrivit IȘJ Alba. Dacă unii dintre elevi sunt nevoiți să facă naveta la școală pentru că în localitatea de domiciliu nu au unitate de […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Doi copii de la o grădiniţă din Alba Iulia, suspecți de gripă. Care este starea acestora

Publicat

Doi copii de la o grădiniţă din Alba Iulia, din grupe diferite, sunt suspecţi de gripă, aceştia prezentând o formă uşoară, care nu necesită spitalizare, potrivit celor declarate, marţi, pentru Agerpres, de către directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea, informează românia24.ro.  “Au apărut astăzi cele două cazuri de suspiciune de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cinci posturi de preot vacante în județul Alba. Lista parohiilor, numărul de enoriași și criterii de selecție

Publicat

Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia a publicat lista parohiilor vacante în această perioadă. Din cele nouă posturi afișate, opt sunt disponibile prin numire, iar unul prin transfer. Cinci posturi sunt disponibile în județul Alba, trei în Sighișoara și unul Târgu Mureș. Posturi vacante, disponibile prin numire: Preot paroh, Parohia Heria cu filia Sânbenedic, Protopopiatul Aiud; Număr […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

INVESTIȚIILE ANULUI 2020, la Aiud: Cum vrea administrația să modernizeze orașul. LISTA proiectelor mai mari de 100.000 de euro

Publicat

Administrația locală din Aiud va demara în acest an proiecte de peste 59.000.000 de lei. Printre investiții se numără introducerea transportului public ecologic, modernizarea unor străzi, reabilitarea și extinderea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 și reabilitarea Pieței agroalimentare Dr. Constantin Hagea. Totodată, în 2020 vor fi finalizate proiecte de aproape 14 milioane de lei, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate