Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

EXCLUSIV! Mircea Hava, pe urmele lui Oprea: Primarul ”patrulează” prin țară cu ”autospeciala” Poliției locale

Publicat

O limuzină de 70.000 euro, dotată doar în acte cu girofar și sirene, achiziționată pentru Poliția locală din Alba Iulia, este de mai bine de doi ani autoturismul de serviciu a primarului Mircea Hava. Mașina respectivă trebuia, conform destinației, să patruleze prin oraș pentru liniștea si siguranța cetățenilor. În realitate, mașina a ”patrulat” în oraș, în țară și chiar afară pentru a asigura siguranța și confortul primarului.

Cei care știu că mașinile Primăriei Alba Iulia poartă numere de înmatriculare având combinația de litere WPA au putut să observe că, începând de pe la sfârșitul anului 2014, parcul auto al acestei instituții s-a îmbogățit cu un luxos autovehicul de teren marca Volskwagen Touareg, înmatriculat cu numărul AB 10 WPA. Licitația a fost lansată și adjudecată în aprilie 2014, dar modelul achiziționat a fost lansat abia în noiembrie 2014. La volanul respectivei mașini poate fi văzut șoferul primarului Hava sau chiar, mai des, primarul în persoană. Deși, în aparență, pare că nu este nimic deosebit, acest caz pare tras la indigo cu cel al fostului ministru de interne Gabriel Oprea, care s-a folosit de o mașină achiziționată cu o altă destinație decât aceea de a-l plimba între ministere sau de la birou acasă.

Pentru asta, Oprea s-a ales cu dosar penal și este, în prezent, cercetat sub control judiciar de DNA. Fostul ministru de interne Gabriel Oprea, care a primit spre folosință o limuzină Audi A8 de la șefii Serviciului Secret din MAI, este cercetat penal de procurorii DNA pentru infracțiunea de abuz în serviciu si obținerea de foloase necuvenite. Alături de el sunt cercetați și cei care i-au făcut „cadou” această mașină, respectiv şefii DIPI.

 

SEAP3 touareg havaÎn cazul de la Alba Iulia, ”erou principal” este primarul Mircea Hava. Trecând cu vederea peste opulența acestui autovehicul cumpărat din bani publici, care nu se prea justifică la o instituție de nivelul primăriei dintr-un orășel cu 60.000 de locuitori, am descoperit o asemănare uluitoare cu faptele din cazul Oprea.

În urma unei solicitări de informații de interes public, Primăria Alba Iulia a transmis ziarului Alba24 o listă cu toate autovehiculele deținute de această instituție, precum și alte detalii referitoare la acestea: marca, data achiziţiei, modalitatea de achiziție, vânzătorul, suma care s-a plătit pentru acestea, precum și cine folosește mașinile.

 

 

lista auto Primarie Alba IuliaÎn documentul respectiv, în dreptul Touareg-ului, figurează suma de 314.253 RON, echivalentul a circa 70.000 de EUR precum și faptul că mașina este utilizată de către „PRIMĂRIE BIROU/ DESERVIRE GENERALĂ”.

La rubrica marcă și model, reprezentantul primăriei care a întocmit documentul a precizat că autoturismul respectiv este unul cu destinație specială tip SG.

 

 

 

SEAP6 touareg havaModalitatea de achiziție a fost directă, prin cerere de ofertă simplificată și s-a desfășurat prin intermediul sistemului public de achiziții SEAP.

În documentația licitației postată pe SEAP de șeful compartimentului de achiziții publice al Primăriei se arată că Municipiul Alba Iulia nu a vrut să cumpere de fapt o mașină pentru plimbarea primarului, ci un „Autovehicul cu utilizare specială – autospecială dotată cu rampă luminoasă și acustică (n.r. – girofar), Stație portabilă și omologare RAR + montaj”. Deci, o mașină de poliție în toată regula, căreia Mircea Hava i-a schimbat destinația și o folosește ca mașină utilizată exclusiv de către primar.

Din momentul în care Alba24 a solicitat amănunte cu privire la utilizarea Touareg-ului de 70.000 de euro, primarul nu a mai fost văzut circulând cu autoturismul respectiv.

Documentele din caietul de sarcini al licitației postat în 2014 pe SEAP pot fi deschise doar cu un software special, spre deosebire de celelalte documente ale cererii de ofertă. Documentul principal în baza căruia s-a achiziționat autoturismul primarului este întocmit de fapt de Poliția Locală Alba Iulia și conține toate cerințele tehnice și funcționale pentru o mașină cu destinație specială, dotată cu girofaruri, flash-uri, sirenă, stații de comunicații. Caietul de sarcini este avizat de șeful Poliției Locale și aprobat de primarul Mircea Hava.

Poliţia Locală dorea să cumpere o maşină specială pentru acest serviciu, iar acest lucru se observă clar din caietul de sarcini.

touareg primar Alba Iulia

Fotografie realizată la aproape doi ani de la achiziția Touaregului pentru Poliția Locală. Data: 13 aprilie 2017. Locația: Alba Mall. Primarul a venit cu mașina respectivă la festivitatea de premiere a unui concurs pe teme de istorie.

Întreg capitolul care descrie mașina este copiat cuvânt cu cuvânt din descrierea tehnică a unui Volkswagen Touareg, semn clar că oamenii (de fapt Hava) își doreau exact acest tip de mașină, doar că nu puteau scrie asta în SEAP, fiind ilegal. Iar dotările mașinii cu care ar trebui să patruleze polițiștii locali ar face invidioși mulți oameni de afaceri onești din Alba Iulia. Cităm din „Specificațiile tehnice – Dotările obligatorii”:

-sistem audio cu minim (sic!) 8 incinte acustice … touchscreen color cu diagonala de minim 15 cm

-sistem de camere video (minim 4)

-sistem de navigație integrat cu touchscreen color cu diagonala de minim 15 cm (probabil să nu se rătăcească în Alba Iulia deși, teoretic, Poliţia Locală Alba Iulia nu are ce să caute în alt oraș)

-climatronic cu 4 zone

-tapiserie și volan de piele (se știe că pielea de polițist local e sensibilă)

 

dotari girofar TouaregUrmează apoi specificațiile tehnice ale sirenei, girofarului și stației de emisie, care însă nu au fost instalate pe mașină nici după doi ani de la achiziționarea acesteia.

Achiziția s-a făcut de la SC Primato SRL Alba Iulia, firma familiei unei persoane care ulterior a devenit funcționar chiar în cadrul Compartimentului de achiziții publice al Primăriei Alba Iulia. Și alte achiziții de autoturisme au fost făcute de la aceeași firmă. Chiar și mașina personală a primarului se pare că a fost cumpărată pe aceeași filieră.

Nu poate fi găsit și un motiv pentru care Poliţia Locală din Alba Iulia să cumpere o maşină de lux în valoare de 70.000 de euro, în condițiile în care nici Poliția Județului nu are mașini de o astfel de valoare în dotare. De cei 70.000 de euro, puteau cumpăra cel puţin 5 Dacia Duster echipate cu tot ce trebuie pentru activităţile de patrulare, iar cetățenii orașului ar fi fost de cel puțin cinci ori mai în siguranță.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

16 Comentarii

16 Comentarii

 1. pricolici

  luni, 12.06.2017 at 14:19

  Poate are și jacuzzi la primărie în birou

  • Farid

   luni, 12.06.2017 at 14:51

   Nu-i exclus sa aiba si jacuzzi in birou! Daca l-ar cauta de-a fir a par multe bube i-ar gasi in cap, dar cine sa-l caute?

 2. pozițiarutieră

  luni, 12.06.2017 at 17:49

  Asta înseamnă să fii mafiot !!! …sau șmecher, pervers, toate sinonimele acestui mahăr….etc

  • Petrica

   luni, 12.06.2017 at 23:15

   De ani de zile este primar,deoarece la vot ,de fiecare data din cei ce au drept de vot ,el, a fost votat de 15,maxim 20%!!.Asa este el,primar!

 3. De ce?

  luni, 12.06.2017 at 19:23

  Greșit. Jacuzzi face în fiecare zi la Hotel Parc.

 4. De ce?

  luni, 12.06.2017 at 19:26

  Greșit! Jacuzzi face în fiecare zi la Hotel Parc.
  PS. Fiecare albaiulian a platit un euro și un pic pentru această mașină. Frumos…și eu vreau, de fapt cine nu ar vrea?

 5. Rika Fara Frika de Lege si Politica

  luni, 12.06.2017 at 19:56

  pai de ce il mai votati ca primar ? va prosteste cu alba fest care e platit din banii vostri si cu niste artifici jumate le trage pt voi si jumate is in bujunar la el , are firme ales cu care lucra in alba sa aibe profit neamuri dealui si preteni dealui si sa poata incalca regurile gen florea grup , elis pavja etc , se distreaza si se rade de voi ca lati votat , eu zic ca e destul mergeti in grup si cereti demisia si sa vina unu sa fie in alba drumuri sigure fara gropi si siguranta sa poti merge linistit si sigur pe trotuar si piste de biciclete fara ca unu sa te loveasca sau sa te fure … daca vrei o alba iulia curata si cinstita starpiti varful mafiei ! adica pe hava si dumitrel ! o zi buna !

 6. HH

  luni, 12.06.2017 at 22:09

  FELICITARI PENTRU ARTICOL,dar de ce scrieti astfel de aricole doar acum dupa ce ati intrat in conflict ( economic) cu mircea hava !?

  • moderatorul de serviciu

   luni, 12.06.2017 at 23:28

   @HH, NU avem niciun conflict economic. N-am trait si nu vom trai niciodata din banii publici. Tocmai asta cred ca este o problema pentru toti cei care detin puterea politica in Alba Iulia. Ziarul Alba24 nu a fost dependent de banii publici ca alte ziare locale ”de marcă”. De asta poate ca au urmarit si au reusit sa ne rada partea de publicitate stradala din obiectul de activitate. Anchete de acest gen s-au tot scris..in cei 6 ani de alba24, doar că acum le-am crescut un pic frecvența. Si suntem un pic mai multi ca inainte, pentru ca o parte dintre cei care inainte se ocupau de outdoor au ramas fara obiectul muncii si atunci au trecut la scris si la cautat subiecte si documente. Si in plus jurnalistii tineri, veniti de pe bancile facultații la Alba24 au inceput sa aiba mai multa experienta. Dupa 3,4 ani deja inteleg mai multe si cand inteleg cum se fac smecheriile in administratie vor sa le scrie, sa le afle lumea. In plus avem un coleg nou, Ovidiu, care are experienta in anchete. De asta sunt si un pic mai dese ca inainte si Alba24 pare mai ofensiv. Pe de alta parte, inainte, nici politicienii nu puteau manipula asa usor ca acum. Periculos de usor as spune. De exemplu Mircea Hava, se afla in Japonia timp de trei saptamani, iar pe facebook punea fotografii si ”mesaje gospodarești” despre curatenia de primavara de la Alba Iulia. Bineinteles ca pe contul lui de Facebook nu le punea el ci oameni platiti sa faca asta. Scriem altfel, mai des, pentru ca si aparatul lor de propaganda este din ce in ce mai eficient in a manipula mintile oamenilor. Si atunci trebuie sa le aratam, noi toți, ca nu suntem prosti. Chiar daca ii votam, trebuie sa stie ca nu suntem prosti si putem afla, usor, smecheriile lor de doi sau mult mai multi bani.

   • Infanteristul

    marți, 13.06.2017 at 17:44

    Ar trebui să umble pe jos după voi.
    KKnarilor.

    • bebe

     miercuri, 14.06.2017 at 13:12

     Da, sa umble pe jos! Poate te oferi tu sa-l cari cu lectica daca ramane fara masina?

 7. Vlad T

  marți, 13.06.2017 at 09:00

  Bravo….asta inseamna sa fi jurnalist, sa iei atitudine, sa scrii corect, sa descoperi nereguli, sa spui adevarul. Restul pentru „3” lei ling tot, de la femeia de serviciu pana la Dl. Primar. Ca doar avem Cetate..platita. PS: nu faceti si voi niste cercetari mai amanuntite, sunt curios cat costa dalele alea care se pun peste tot pe sosele in Alba Iulia la trecerile de pietoni? Daca ati scris deja eu am ratat, dar curios tot sunt. Mersi

 8. cetatean

  marți, 13.06.2017 at 09:47

  Ce inseamna 10 WPA de pe numar ? Cuma „Win Primaria Alba TEN Times” ???

  • Cris

   marți, 13.06.2017 at 11:04

   Buna traducerea!!! Macar de n-ar deveni realitate prevestirea asta a ta! Dar imi place cum ai gandit-o!

 9. Espinosa

  joi, 15.06.2017 at 22:05

  Bravos monser!

  Cam asta e jurnalismul. Aia cu Japonia e fantastica. Nu ca as avea vreo asteptare de la Hava da sa fii in Japonia si sa publici (adica sa ti se publice) articole ca si cand ai fi in oras si tiar curge transpiratia pe frunte e dovada de perfidenie nu gluma.

  Faceti o comparatie cu ”Uimirea” care publica pe jumatate de site numai articole cu accidente. Un ziar cerebral mort…

  • byzzy

   miercuri, 30.08.2017 at 15:23

   Problema dalelor poate fi dezbătută, de d-l primar Hava, pe larg, într-un articol din ALBA 24. Aveți curaj să-l invitați? Aștept …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Cum ne pregătim de 1 iunie: Idei de activități pentru Ziua Copilului, în aer liber sau acasă. Care este istoria acestei zile

Publicat

Ziua de 1 iunie este zi liberă națională din anul 2016 și este un motiv în plus pentru activități în familie, pentru timp petrecut împreună și multă joacă. Anul acesta, chiar dacă 1 iunie este miercuri, în mijlocul săptămânii, rămâne totuși un bun prilej de a petrece timp de calitate alături de copii.

Joaca este activitatea preferată a fiecărui copil, iar pentru a sărbători această zi liberă, dedicată copilului, poți planifica din timp câteva surprize sau poți programa participarea la evenimentele organizate local, cu prilejul zilei de 1 iunie.

Vezi: Ce pot face copiii, în Alba Iulia, de 1 Iunie. De la tobogane, spectacole, tir cu arcul și joaca de-a dacii și romanii. Program

Petrecerile în aer liber sunt cele mai apreciate de copii.

Acestea pot avea tematică specifică, în funcție de pasiunile copilului, personaje preferate, culori sau sport.

O altă idee bună este organizarea unei tombole de jucării, dar aceasta trebuie pregătită din timp, la școală sau de către părinți, în cercul de prieteni.

Excursiile la țară, drumețiile în natură, vizita la parcurile tematice: dinozauri, grădini sau castele, sunt alte posibilități de a petrece o zi memorabilă de 1 iunie.

Aici trebuie luate în calcul și aglomerația în cazul unui obiectiv turistic popular, timpul de așteptare, drumul, care pot încerca răbdarea copiilor.

Activități de făcut în casă de 1 iunie

În cazul unei zi ploioase sau friguroase, există și alternative plăcute de a sărbători 1 iunie.

Puteți urmări un film de desene animate, să jucați jocuri de societate sau să programați o ședință foto ori o filmare pentru albumul video al familiei.

Alte idei de făcut în casă, pentru a alunga plictiseala, de 1 iunie

 • Organizați o vânătoare de comori în casă
 • Desenați portrete ale membrilor familiei
 • Faceți un puzzle nou
 • Citiți povestea preferată și reinventați finalul
 • Construiți o machetă a casei, a școlii, din piese lego
 • Faceți împreună o prăjitură sau un tort aniversar
 • Picnic în sufragerie
 • Un colaj cu fotografiile preferate ale fiecărui membru al familiei
 • Un cort cu jucăriile preferate
 • Faceți baloane de săpun de diferite forme

Cum a luat naștere Ziua Copilului

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva.

Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului, potrivit Agerpres.

Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului.

Această zi avea să fie marcată ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume.

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită Ziua Copilului în România.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

sursa: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Aproximativ 80% dintre magazinele online din România sunt vulnerabile la atacurile de tip phishing

Publicat

Aproximativ 80% dintre magazinele online din România sunt vulnerabile la atacurile de tip phishing, lucru care se transferă, automat, şi către clienţii acestora, potrivit unui studiu.

Creşterea numărului de tranzacţii cu cardul, avansul pieţei de eCommerce din România, ca urmare a schimbării obiceiurilor de consum în pandemie, dar şi războiul din Ucraina, au determinat creşterea numărului atacurilor de phishing, provocând pierderi importante magazinelor online.

„Cu atât mai mult cu cât comercianţii online din România reacţionează greoi la schimbările rapide din ultima perioadă, platformele acestora sunt vulnerabile la atacurile informatice”, susţin autorii analizei TARA Interactive, companie românească de dezvoltare de software.

Pierderi generate de atacuri cibernetice

„Criminalii cibernetici vor căuta mereu noi căi de a eluda sistemele de protecţie ale magazinelor online. Însă, în acelaşi ritm, evoluează şi softurile de monitorizare şi identificare a scripturilor maliţioase inserate în site. Ne aşteptăm la şi mai multe atacuri de phishing, în perioada următoare, dată fiind situaţia geopolitică şi atacurile din partea hackerilor ruşi, dar şi a celor internaţionali”, a afirmat Vlad Lepădatu, Managing Partner la TARA Interactive.

Potrivit acestuia, la nivel mondial, pierderile generate de atacurile cibernetice în eCommerce sunt estimate la 20 de miliarde de dolari în 2021, în creştere cu 14% faţă de anul anterior.

El a subliniat că, în contextul actual, magazinele online ar trebui să fie pregătite pentru orice atac de tip phishing, iar managerii să fie conştienţi de consecinţele unui astfel de atac şi să implementeze un protocol clar în cazul atacurilor cibernetice.

Măsuri de prevenire

În prezent, în România, magazinele online cele mai vulnerabile la atacurile de tip phishing sunt cele care nu au ultimele versiuni de software instalate, fără SSL/HTTPS şi cele care folosesc parole uşor de spart pentru panoul de administrare a comenzilor online.

Cât priveşte investiţiile pentru securizarea business-urilor în faţa atacurilor cibernetice, acestea variază de la câteva sute de euro, la câteva mii de euro, în funcţie de tehnologiile pe care le utilizează magazinele respective, de complexitatea acestora, cu menţiunea că sumele scad dacă strategia de investiţii vizează aici prevenţia, nu intervenţia reactivă.

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Încep lucrările la un nou sector al Autostrăzii Transilvania. Anunțul ministrului Transporturilor

Publicat

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat vineri că încep lucrările pe un nou sector de autostradă, secțiunea Zimbor- Poarta Sălajului, care are o lungime de 12,24 de km.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, CNAIR a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului (Autostrada Transilvania).

”Contractul, în valoare de 680,4 milioane lei (fără TVA), este finanțat prin PNRR.

Pe traseul acestei secțuni, antreprenorul român urmează să construiască, până în anul 2024, cinci viaducte și un pod” menționează ministrul, într-o postare pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al CNAIR, antreprenorul lucrărilor este Asocierea SC SA&PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL.

Durata contractului pentru perioada de execuţie este de 24 de luni, respectiv anul 2024.

Perioada de garanţie a lucrărilor este 120 de luni.

sursa: site CNAIR, Facebook Sorin Grindeanu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ghid: Cum să reacționezi în timpul fenomenelor meteo extreme. Recomandări în caz de furtuni și vijelii

Publicat

Vremea și fenomenele meteo extreme ne pot lua pe nepregătite. Află cum să reacționezi la apariția, în timpul și după un eveniment de tipul furtună, ploi abundente, vijelii sau chiar tornade, care încep să apară și la noi în țară.

În cazul în care planifici o excursie, o ieșire în aer liber, este bine să consulți prognoza meteo.

Dacă sunt anunțate furtuni și descărcări electrice, nu este recomandat să ieși în câmp deschis.

Vezi: VREMEA până în 5 iunie: care va fi cea mai caldă zi. Prognoza meteo pe regiuni, în următoarele două săptămâni

Există câteva reguli de care este bine să ținem cont, atunci când știm că urmează o furtună puternică. Autoritățile recomandă mai multe acțiuni pentru siguranța noastră și a celor dragi.

Pregătirea înainte de furtună

 • Îndepărtează obiectele, copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
 • Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numări până la 30 înainte de a auzi un tunet.

 • Rămâi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet.
 • Fii atent la alertele și avertizările autorităților

Reguli de respectat în timpul unei furtuni, ploi abundente, vijelii

 • Întrerupe orice activitate în aer liber
 • Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior
 • Închide bine ferestrele şi uşile
 • Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit)
 • Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare
 • Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice

Recomandări în timpul furtunilor

 • Dacă ești în mediul urban, adăpostește-te imediat într-o clădire, pentru a evita riscul lovirii de către obiecte, pomi, crengi, stâlpi
 • Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi
 • Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!
 • Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete
 • Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi
 • Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale
 • Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat
 • Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism

După o furtună, dacă identifici o victimă rănită sau lovită de trăsnet, verifică dacă prezintă semne vitale: respirație și puls.  Dacă victima are puls si respiră, căută alte vătămări posibile: arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte şi pierderi de auz sau de vedere.

Dacă nu mai respiră, începe resuscitarea prin metoda gură la gură:

 • deschide căile aeriene (gura) ale victimei
 • închide nasul victimei cu două degete (strânge-i nările)
 •  pune gura ta etanș pe gura victimei și insuflă ușor aer până observi cu coada ochiului că se ridică toracele
 • după prima ventilație, ridică-te, trage aer, după care efectuează a doua ventilație.

Dacă nu are puls (nu-i bate inima), începe resuscitarea prin masaj cardiac (30 de apăsări pe mijlocul pieptului):

 • asigură-te că victima este așezată pe un obiect sau loc dur
 •  expune toracele (pieptul) victimei
 •  împarte sternul (osul pieptului) victimei în două jumătăți egale
 • așează podul palmei în jumătatea inferioară a sternului
 •  așează cealaltă mână pe stern
 • coatele salvatorului trebuie să fie întinse, iar linia umerilor salvatorului să fie paralelă cu linia sternului victimei (în lateralul victimei)
 • apăsați aproximativ 5-6 cm pe sternul victimei și numărați astfel: „și 1, și 2, și 3″…. până la 30.

Ce să faci în cazul unei tornade

Tornada este o coloană de aer care coboară spre pământ în timpul unei furtuni, și se rotește violent cu viteză foarte mare, având aspectul unei pâlnii.
Poate distruge clădiri, răsturna vehicule, și pune în mișcare resturi sau obiecte ce pot răni grav sau chiar ucide.

Semnele declanșării unei tornade sunt: vântul puternic, apariția unui nor rotativ în formă de pâlnie care coboară spre pământ și zgomot puternic (similar unui tren de marfă).

În momentul în care ai luat la cunoștință faptul că urmează fenomene de vânt puternic, încearcă să ai telefonul încărcat. Dacă nu ai deloc acces la un încărcător sau baterie de rezervă, evită descărcarea rapidă a bateriei (apeluri care nu sunt urgente, jocuri, navigare pe internet în exces).

 • Identifică un adăpost sigur în cazul în care vântul suflă deja cu putere. Stai departe de ferestre, uși și pereții exteriori ai adăpostului
 • Încearcă să te adăpostești într-o cameră mică, interioară, fără ferestre, preferabil aflată la subsolul clădirii. Nu te adăposti sub poduri sau pasaje
 • Dacă ești în apropierea fenomenului, îndepărtează-te și anunță serviciile de urgență (112)
 • Mergi imediat către un loc sigur (de ex. o clădire solidă)
 • Dacă te afli într-o mașină sau în aer liber și nu poți ajunge la o clădire, acoperă-ți capul și gâtul cu brațele (și corpul cu o pătură, dacă este posibil)
 • Nu încerca să depășești o tornadă într-un vehicul. Dacă ai fost surprins într-o mașină, închide geamurile și poartă centura de siguranță
 • Ai grijă la resturile și obiectele care sunt purtate cu viteză prin aer! Pot provoca răni grave, chiar fatale
 • Ascultă radioul, televiziunile dar fii atent și la sistemele de alertă locală pentru informații și instrucțiuni de urgență actualizate

Recomandări după o tornadă

 • Atenție la firele electrice rupte sau căzute
 • Nu intra în clădiri avariate până nu ți se spune că sunt în siguranță
 • Dacă ești blocat sub dărâmături, acoperă-ți gura pentru a evita inhalarea prafului. Evită să vorbești, încearcă să trimiți mesaje prin telefon, utilizează un fluier în loc să strigi
 • Folosește telefonul doar pentru situații de urgență. Rețelele telefonice sunt deseori ocupate după un dezastru. Utilizează mesaje text sau social media pentru a comunica cu familia și prietenii
 • Continuă să asculți radioul, posturile TV și mesajele autorităților locale pentru informații actualizate
 • Fii atent în timpul curățării drumurilor, căilor de acces. Poartă pantofi cu talpă groasă, pantaloni lungi și mănuși de lucru

Sursa: site IGSU, Facebook IGSU, fiipregatit.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax