Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV: Planurile de modernizare a străzilor de pământ din Alba Iulia. Primăria vrea PUZ pentru 3 zone, însumând 51 de hectare

Publicat

Primăria Alba Iulia intenționează să modernizeze mai multe străzi de pământ din Alba Iulia, printre care și cele din zonele de dezvoltare Micești și Bărăbanț. Administrația locală a lansat procedura de atribuire a unui contract de realizarea a unui Plan Urbanistic Zonal.

Proiectarea este împărțită pe trei loturi. Primul lot vizează zona cuprinsă între străzile Bulevardul Revoluției, Calea Moților, Calea Labului, Scărișoara, Gârda cu legătură în Gheorghe Șincai.

Al doilea lot cuprinde străzile zona cuprinsă Calea Moților, Detunata, Toporașilor, Mircea Eliade, Nazaret Ilit și Viadana.

Un al treilea lot include zona străzilor Bulevardul Revluției, Arieșului, Râul Ampoi, Emil Racoviță și Streiului.

Zona propusă spre reglementare, conform documentelor de achiziție, are o suprafață de peste 51 de hectare.

Contractul de elaborare a PUZ-ului are o valoare estimată de 135.000 de lei și va fi atribuit prin achiziție directă.

Modernizarea acestor străzi vizează nu doar zona carosabilă ci și circulația pietonală. ”Prezentul studiu nu se va limita la străzile mai sus enumerate ci va reglementa urbanistic toată trama stradală inclusă în planșele desenate pentru fiecare lot, pentru a se asigura racordul fiecăre străzi în parte cu străzile adiacente în care se încarcă/descarcă fluxul de circulații” se precizează în tema de proiectare.

În prezent, aceste străzi încadreate la categoriile III și IV, sunt de fapt drumuri de pământ cu un strat superficial de agregare, în zone cu locuințe nou construite, în zone de dezvoltare imobiliară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Aurel Balan

  joi, 23.04.2020 at 15:24

  Referito la planul de modernizare a strazilor din Alba Iulia
  Este o initiativa buna daca se va face in asa fel incat sa nu afecteze sanatatea locuitorilor de pe acele strazi.Prin punerea unui strat de piatera concasata se creeaza posibilitatea circulatiei cu viteza mare a masinilor ceeace duce la ridicarea prafului in asa fel incat sa nu se mai poara respira un aer cat de cat curat.Deci von salva pivotii,bieletele si vom imbolnavi populatia.
  Este absolut necesar sa se limiteze viteza de circulatie astfel incat sa nu se faca praf si nu doar cu un semn de circulatie pe care multi nu o sa-l bage in seama ci cu crearea de obstacole fizice.
  Pentru exemplifecare va invit pe strada Cornel Medrea, unde este portiune cu piatra fara gropi si portiune unde este piatra dar s-au format gropi.Sunt caonucatori auto care circula cu viteza adecvata sa nu se faca praf dar sant destul de multi,chiar ditre locuitori aistrazii,care nu reduc viteza si creeaza nori de praf.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

BLAJ

FOTO: Lucrări de modernizare și reabilitare la Secția Obstetrică-Ginecologie și la Compartimentul Nou-Născuți de la Spitalul Blaj

Publicat

Secția Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou-Născuți de la Spitalul Municipal Blaj au fost recent modernizate și reabilitate.

„După ce anul în anul 2021 a fost reabilitată secția Chirurgie Generală, în anul 2022 a venit rândul Secției Obstetrică Ginecologie și Compartimentului Nou Născuți. Cele două specialități au în structură un număr de 41 de paturi. Lucrările de renovare s-au desfășurat începând din luna mai anul acesta până la jumătatea lunii iulie.

Reabilitarea/modernizarea a presupus: înlocuirea integrală a rețelei electrice, a rețelei de gaze medicale (oxigen și aer comprimat), a rețelei de apă caldă, apă rece, schimbarea radiatoarelor de căldură, reabilitarea complectă a băilor cu gresie, faianță și obiecte sanitare noi.

Băile au fost dotate cu rigole de scurgere incorporate în podea astfel încât să permită igienizarea cu ușurință a pacientelor cu nevoi speciale.

Saloane au fost și ele reabilitate complet, dotate cu paturi noi, televizoare și instalații de climatizare pentru sporirea confortului pacientelor.

Lucrarea de reabilitare a mai presupus și dotarea saloanelor cu instalație de avertizare în caz de incendiu.

Lucrările au fost desfășurate cu muncitorii angajați ai spitalului și cu muncitori detașați de la Serviciul Public al Municipiului Blaj și au fost cooptate firme specilizate pentru lucrări specifice: de exemplu instalația de fluide medicale sau aplicarea de pardoseli speciale tip tarket pentru spațiile medicale. Astfel costurile au fost reduse simțitor față de situația în care s-ar fi executat cu firme externe în totalitate.

Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect amplu desfășurat pe Secția Obstetrică Ginecologie și pe Compartimentul Nou Născuți. Investim în continuare pentru creșterea standardului condițiilor hoteliere pentru paciențiilor ce se adresează Spitalului Municipal Blaj”, a transmis managerul spitalului, Iacob Suciu, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: 70% dintre români nu citesc toate clauzele înainte de a semna un contract

Publicat

70% dintre români nu citesc toate clauzele, iar cei mai mulți recunosc faptul că nu își alocă suficient timp pentru a citi contractele înainte de a le semna, arată un studiu.

Peste 95% dintre adulții din România spun că au semnat de-a lungul timpului cel puțin un contract, însă majoritatea declară că alocă puțin timp pentru a le studia înainte de a semna, potrivit unui sondaj.

Deși contractele se încheie de obicei pe termen mai lung, mai mult de jumătate dintre români acordă mai puțin de 30 de minute pentru a citi și înțelege termenii și condițiile asumate în momentul semnării, iar majoritatea (70%) recunosc faptul că nu își alocă suficient timp pentru a înțelege toate clauzele. În același timp, aproape o treime dintre respondenți spun că nu solicită un model de contrat acasă pentru a-l studia, deși această opțiune este de regulă prezentată de consultanții financiari – bancari.

Potrivit studiului, 7 din 10 respondenți au declarat că s-a întâmplat să întâlnească în contracte cel puțin un cuvânt pe care să nu îl înțeleagă. Dacă sunt într-o astfel de situație, peste 47% solicită clarificări de la instituția cu care urmează să semneze contractul, însă 21% consideră că oricum sunt niște clauze standard, deci nu trebuie să depună un efort suplimentar pentru a le înțelege.

Mai mult, 65% dintre respondenți spun că au dobândit cunoștințe de educație financiară învățând direct din situațiile în care au fost puși, dar cred că ar fi de ajutor ca aceste noțiuni să fie predate la școală sau să fie oferite de instituțiile din domeniul financiar.

7 din 10 respondenți au luat cel puțin un împrumut de la o instituție financiară bancară sau non-bancară, dar mai mult de 40% dintre aceștia nu au noțiuni importante legate de creditare: nu știu ce reprezintă Dobânda Anuală Efectivă sau care este rolul Biroului de Credit. De asemenea, 4 din 10 Români nu știu că toate raportările către biroul de credit rămân în baza de date a instituției timp de 4 ani, chiar dacă datoria este achitată.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.141 de respondenți, preponderent din mediul urban, în perioada 23 iunie-1 iulie 2022. A fost realizat la comanda Provident.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Facilitate avizată pentru o categorie de bugetari: compensația pentru chirie, utilizată și la plata ratei la credite imobiliare

Publicat

Guvernul este de acord cu inițiativa legislativă prin care se propune ca judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii asistenţi, dar și personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor care beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, să poată opta ca suma acordată cu titlu de chirie să poată fi folosită de către aceştia pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului.

Potrivit profit.ro Executivul consideră însă că măsura trebuie să se aplice doar doar contractelor de vânzare – cumpărare încheiate ulterior intrării în vigoare a eventualei noi legi.

De ce este important: Militarii și polițiștii pot folosi compensația lunară primită pentru chirie în scopul achitării ratelor pentru cumpărarea unei locuințe, potrivit unui proiect de lege promulgat în 2018 de președintele Iohannis.

Noua facilitate a fost propusă recent de PNL și UDMR inițial doar pentru judecători, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii asistenţi, însă senatorii au decis să propună și ca personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie, să o poată folosi pentru plata ratelor bancare pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv.

Guvernul a transmis Parlamentul că este de acord inclusiv cu acest amendament, dar cu condiția completării proiectului cu un text tranzitoriu din care să rezulte expres că acesta nu se aplică contractelor de vânzare – cumpărare încheiate anterior intrării noii legi în vigoare.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Șapte licee, școli și grădinițe din Blaj vor beneficia de echipamente de protecție medicală, pentru prevenirea răspândirii Covid

Publicat

Șapte licee, școli și grădinițe de pe raza municipiului Blaj urmează să beneficieze de echipamente de protecție medicală de unică folosință, pentru prevenirea și diminuarea răspândirii potențiale a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2. 

Primăria Blaj a lansat joi, 4 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de echipamente de protecție de unică folosință în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de învățământ din municipiul Blaj în vederea gestionării crizei COVID-19”.

Valoarea totală estimată a echipamentelor este de 638.961 de lei, fără TVA. 

Proiectul finanțat prin POIM 2014-2020 are în vedere implementarea unor măsuri de protecție împotriva transmiterii virusului SARS – COV-2, pentru un număr de 3.715 elevi și preșcolari precum și 416 cadre didactice și personal nedidactic / auxiliar care își desfăsoară activitatea educațională alături de copiii din ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal, aparținând celor 7 de unități de învățământ preuniversitar de pe raza municipiului Blaj, respectiv:

 • Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea”;
 • Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”;
 • Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare”;
 • Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj;
 • Grădinița cu program prelungit „Lumea Copiilor”;
 • Școala Gimnazială „Toma Cocișiu”;
 • Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Tiur.

Desfășurarea în condiții de siguranță a anului școlar presupune o serie de măsuri în contextul situației de pandemie create de virusul SARS-Cov-2, pentru a evita o creștere rapidă a numărului de cazuri de infecție. Menținerea în stare funcțională a școlilor în condiții de siguranță necesită o largă asumare în societate și responsabilizarea tuturor celor implicați în vederea respectării normelor impuse, în contextul prevenirii, depistării din timp și diminuării răspândirii potențiale a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Pentru a realiza acest lucru la nivel local este necesar să se asigure existența unei infrastructuri funcționale și a resurselor materiale indispensabile pentru a putea aplica măsurile sanitare și de protecție minime în cele 7 unități de învățământ de stat aflate în raza unității administrative teritoriale a municipiului Blaj, pe perioada pandemiei COVID-19.

Astfel, pentru a prevenii răspândirea coronavirusului SARSCoV-2, este necesară dotarea unităților de învățământ preuniversitar cu echipamente de protecție medicală, respectiv:

 • Măști de unică folosință, 3 straturi – 605.000 buc.
 • Mănuși de unică folosință latex – 45.000 buc.
 • Halate de unică folosință – 2.550 buc.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax