Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV | Teodor Atanasiu la „Testul de Sinceritate”: Vorbește despre respingerea candidaturii lui Călin Potor și trocurile cu PSD

Publicat

YouTube video

Liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, a dezvăluit la „Testul de sinceritate” de la Alba24.ro ce s-a întâmplat la şedinţa Delegaţiei Permanente a organizaţiei judeţene, de la sfârşitul săptămânii. A explicat procedura de desemnare a candidaţilor în contextul apartenenţei la USL, modul de împărţire a colegiilor şi faptul că surprizele sunt obişnuite la liberali, pentru care contează oferta, programul prezentat de cei care doresc să obţină un loc la parlamentare.

„Având în vedere faptul că facem parte dintr-o alianţă, USL, procedura de desemnare a candidaţilor în acest an a fost mai diferită faţă de procedurile anterioare şi mai lungă, pentru că a trebui să împărţim cu colegii noştri colegiile, apoi a trebuit să ne desemnăm, in interiorul partidelor, candidaţii”, a declarat Atanasiu.

Referitor la împărţirea colegiilor în cadrul USL, preşedintele PNL Alba a spus că „în cele două colegii de senatori, unul ne revine nouă, cel care acoperă municipiul Alba Iulia, Cîmpeni, Cugir, Zlatna, Abrud, Baia de Arieş, Teiuş, colegiul mai mare. Celălalt revine partenerilor noştri din PSD, pentru Sebeş. Blaj, Aiud, Ocna Mureş.

În ceea ce priveşte cele cinci colegii de deputaţi, nouă ne revin trei: Alba Iulia, Cugir – Zlatna şi Sebeş – Blaj. PSD are colegiul de pe Munţii Apuseni şi Aiud – Ocna Mureş.

Încă mai suntem în discuţii cu partenerii noştri de la PSD, pentru a vedea dacă facem un schimb între colegiile Sebeş – Blaj, respectiv Aiud – Ocna Mureş, datorită faptului că noi avem primarul municipiului Aiud şi ei, pe cel de la Sebeş. Candidaturile ar fi exact invers în ceea ce priveşte parlamentarii”.

Atanasiu a dezvăluit că, între USL, în timpul negocierilor, partidele care au parlamentari în funcţie şi-au prezervat colegiile. Este vorba despre zonele Cugir – Zlatna şi Alba Iulia, cu deputaţi PNL (Teodor Atanasiu şi Călin Potor) şi Aiud – Ocna Mureş (deputat PSD Radu Coclici) şi colegiul mic de Senat. „Au rămas în discuţie două colegii de deputat şi unul de senat, pe care USL nu avea reprezentare în Parlament. Noi am luat cel de pe Senat, ei au luat colegiul de pe Apuseni şi nouă ne-a rămas cel de pe Sebeş-Blaj”, a precizat liderul PNL Alba.

Acesta a explicat modalitatea de selecţie a candidaţilor, ce este în desfăşurare: „pleacă de la propunerile individuale, asumarea candidaturii de către membrii partidului, apoi trebuie o susţinere a biroului politic judeţean pentru cei care candidează, primul filtru, apoi delegaţia permanentă judeţeană, în care preşedinţii tuturor localităţilor, alături de primari, viceprimari şi consilierii din municipii care fac, toţi, parte din Delegaţia Permanentă, votează secret şi stabilesc propunerile şi, la nivel central, ultima decizie, finală, în care se stabilesc candidaţii pentru parlamentare”.

Atanasiu a spus că Delegaţia Permanentă PNL la nivel central ar urma să aibă loc în maxim 10 zile, moment în care vor fi cunoscuţi oficial candidaţii. În 17 octombrie, este stabilită lansarea oficială a candidaţilor PNL, în toată ţara.

Cum s-a desfăşurat şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL Alba

„În şedinţa delegaţiei judeţene, candidaţii s-au prezentat, cu punctele lor forte de până acum, plus bineînţeles intenţia pentru mandatul vizat; este important cine eşti şi ce ai făcut, dar, la fel de important sau poate mai mult, ce vrei să faci de acum încolo şi care ţi-e programul. Candidaţii şi-au prezentat atât realizările în plan politic, cât şi intenţiile lor în calitatea pentru care candidau, de parlamentar.

Apoi, a fost o discuţie liberă între membrii Delegaţiei Permanente, au luat cuvântul pentru a-şi exprima punctul de vedere legat de candidaţi şi programele prezentate, după care a avut loc votul.

La PNL este o procedură similară de fiecare dată când se desemnează candidaţi, fie pentru consiliile locale,consiliul judeţean, fie pentru parlamentare. Membrii sunt obişnuiţi cu aceasta şi este interesant că toată  lumea crede că, dacă face un tur pe la prietenii lui, persoane pe care le cunoaşte, de 15 ani, 20 ani, 7 ani, de când sunt liberali şi interacţionează unul cu altul, e suficient. Lumea e foarte atentă la programe, la ofertă şi de foarte multe ori sunt surprize majore în sală, când vine cineva cu o ofertă ce place colegilor şi se schimbă radical modul în care se gândeau să voteze iniţial. Întotdeauna, la liberali, nu ştii dinainte cine vor fi cei care vor câştiga scrutinul.

Sunt peste tot lobby-uri care se afac pentru un candidat sau altul. De multe ori, aceste lobby-uri au probleme la noi, în interiorul partidului, datorită schimbării de ultim moment, când se prezintă candidaţii şi ofertele lor”, a declarat Teodor Atanasiu.

Liderul liberal a confirmat propunerile pentru Delegaţia Permanentă la nivel central, for în care pot fi operate modificări, în urma votului:

Colegiul 1 de Senat: Teodor Atanasiu

Camera Deputaţilor, Colegiul Alba Iulia: Angelica Mocanu

Camera Deputaţilor, Colegiul Cugir – Zlatna: Nicuşor Mihai.

În ceea ce priveşte Colegiul Sebeş – Blaj, nu au fost purtate discuţii în Delegaţia Permanentă judeţeană, fiind fixat un termen de o săptămână în care liberalii şi social-democraţii decid dacă fac schimbul între colegii. Atanasiu a dezvăluit însă numele celor care sunt interesaţi să candideze în această zonă: Elena Ignat, Rareş Buglea şi Mitică Fulea, Iuliana Şarlea.

Vezi ce spune despre respingerea de către Delegația Permanentă a PNL Alba a candidaturii lui Călin Potor în emisiunea „Testul de Sinceritate”, realizată de Dan Lungu. Exclusiv pe Alba24:

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax