Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Exfolierea zidurilor Cetăţii Alba Carolina este cauzată de o mână criminală. Furnizorul garantează calitatea materialelor folosite


Publicat

Exfolierea cărămizilor care alcătuiesc zidurile Cetăţii Alba Carolina este cauzată de o mână criminală. Acesta este părerea reprezentantului fabricii din Războieni de unde a fost achiziţionat materialul pentru reabilitarea fortificaţiei. Chemat să înlocuiască bucăţile de cărămidă aflate încă în garanţie, acesta a asigurat că materialele folosite sunt de cea mai bună calitate şi că deteriorarea acestora nu este din cauze naturale.

Precizările reprezentanţilor firmei din Războieni ne-au fost aduse la cunoştinţă de Silvia Moldovan, director tehnic în cadrul Primăriei Alba Iulia, care a precizat că în acest an a fost necesară înlocuirea a peste 2.500 de bucăţi de cărămidă. Deşi autorităţile au crezut iniţial că exfolierea este cauzată de slaba calitate a materialelor, ce nu au rezistat intemperiilor vremii, cei care au fabricat cărămida sunt de altă părere:

„În primul an s-au deteriorat vreo 40 de bucăţi de cărămidă, în al doilea an alte 150 de bucăţi, iar după al treilea s-a constatat că aproximativ 2.500 de bucăţi de cărămidă trebuie să fie înlocuite. Este un fenomen destul de ciudat, deoarece nu sunt exfoliate decât cărămizile de deasupra, nu şi cele din laterale. Adică fenomenul de ploaie şi îngheţ ar trebui normal să se petreacă şi pe înălţimea zidurilor şi curios este că nu este decât pe stratul de sus. Nu este o exfoliere totală, ci doar locală, ca şi când cineva ar fi lovit cu un ciocan sau cu ceva dur şi s-a spart… noi am crezut că este vorba despre calitatea slabă a cărămizilor, dar a avenit furnizorul, iar ei nu îşi pot explica. Au spus că este vorba despre o mână criminală, dar s-au angajat să aducă altele”.

Garanţia de calitate a  materialelor folosite la construcţia zidurilor expiră anul acesta dar, potrivit Silviei Moldovan, ar mai exista o garanţie pentru „vicii ascunse” ce se poate prelungi până la 10 ani. Rămâne de văzut dacă şi alte cărămizi vor mai ceda în perioada următoare şi dacă se va descoperi că deteriorarea acestora este într-adevăr cauzată de acţiunea unor indivizi. În caz contrar, după expirarea garanţiei, reprezentanţii Primăriei vor trebui să scoată alţi bani din puşculiţa oraşului pentru repararea zidurilor recent reabilitate.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

11 Comentarii

11 Comments

 1. utu

  joi, 18.04.2013 at 14:41

  ba da chiar ne luati de prosti maui bine luatine de ****!!!

 2. Popescu

  joi, 18.04.2013 at 15:20

  Crapaturile cu pricina, cum e cea din stanga jos, apar atunci cand procesul tehnologic este fortat, adica arderea se face prea rapid.

 3. noroiel

  joi, 18.04.2013 at 17:15

  a existat o mana criminala. A lu’ Sabau

  • albaiulianca

   joi, 18.04.2013 at 23:48

   Bravo, ce bine ai zis-o!

 4. Marin

  joi, 18.04.2013 at 20:13

  Incredibile explicatii! ori ne cred f. prosti, ori ei sunt f. incapabili!

  • noroiel

   joi, 18.04.2013 at 22:27

   s-ar putea sa fie amandoua !

   Desi cred ca d-na a uitat sa dea vina pe :
   -popoarele migratoare (goti, vizigoti, pecenegi,cumani etc….)
   -pe Al Qaida si fantoma lui Ben Laden,
   -pe martieni, balaurieni, reptilieni,
   -pe Coposu,
   -pe mama lui Stefan cel Mare suparata ca Stefan a plecat la oaste si n-a mai venit,
   -pe Scufita Rosie care si-a pus cosul umed cu merinde direct pe zid,
   -pe Alba ca Zapada si cei sapte pitici ca au devenit supraponderali si au depasit greutatea prevazuta in caietul de sarcini,
   -pe barbierul din Sevilla ca si-a incercat briciul pe caramizi
   -pe Fat frumos din Lacrima, pentru ca lacrimile lui erau corosive si au atacat caramida in esenta ei

   Cerem DNA arestarea imediata a mainilor criminale de mai sus

 5. kretzu

  joi, 18.04.2013 at 22:05

  extraordinar ce nesimtiti pot fi. este vizibil pt oricine care viziteaza cetatea ca ele s-au deteriorat natural si nici vorba de fabulatiile cu mana criminala. incearca sa ne duca cu zaharelul pt expira garantia. din ce vad, in poza apare si unul dintre criminali in timp ce-si fixeaza urmatoarea tinta

 6. Cosmin

  joi, 18.04.2013 at 22:57

  Daca continua sa se strice din cauza frigului ceea ce este evident . Cred ca dupa perioada de garantie ar trebui sa fie informati distinsii
  consilieri care aproba asemenea achizitii de proasta calitate .Ca este posibil sa trebuiasca sa puna bani din buzunar pt . Repararea viitoare .Normal ar fii ca lucrarea sa nu aiba nevoie de reparatii minim 50 de ani daca ar fi calitate in caramizi.
  CHIAR ISI BAT JOC DE NOI ..Pe banii nostrii

 7. Dionis

  vineri, 19.04.2013 at 00:07

  Daca Primaria Alba Iulia a „inghitit” acele explicatii este foarte grav!

  Cum trebuie sa lovesti cu un ciocan ca sa se desprinda din caramida doar pojghite subtiri de pe partea superioara a acestora?
  Odata ce ai lovit-o cu ciocanul aceasta crapa in profunzime si in nici un caz nu sare doar „invelisul” acesteea!

  Rog frumos, nu mai scrieti asemenea tampenii!

 8. adrian

  vineri, 19.04.2013 at 11:24

  Evident ca se strica stratul de sus pentru ca acolo sta gheata si zapada si nu pe lateralele zidului.

 9. adolf

  vineri, 19.04.2013 at 16:58

  da stimati concetateni… au ajuns toti dubiosii care s-au facut patroni sa ne faca prosti pe fata pe banii nostri! intr-o tara normala, magarul asta ar fi fost batut cu caramizile lui, i s-ar fi cerut daune si mai mult i s-ar fi inchis si fabrica aia de mizerii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

VREMEA în luna octombrie. Zile frumoase cu temperaturi de vară, dar și perioade cu ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Vremea se va menţine însorită zile în şir în luna octombrie, deşi temperaturile medii lunare vor fi mai mici cu 5 – 7 grade Celsius decât în septembrie, iar nopţile vor deveni tot mai reci, se arată în caracterizarea climatică a lunii octombrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime „estivale” ce depăşesc 35 – 38 de grade Celsius chiar şi în luna octombrie, susţin meteorologii.

„Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează specialiştii ANM.

Temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova. Pe litoral, în Delta Dunării şi izolat, în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12 grade Celsius. Valori între 8 şi 10 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8 grade Celsius. În zona montană înaltă (peste 1500 metri) aceste valori coboară până la 2 şi 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub zero grade Celsius.

În județul Alba, va ploua până la finalul lunii septembrie și vor fi maxime între 15 și 20 de grade. Luna octombrie începe cu zile însorite și temperaturi în urcare, care vor ajunge până la 28 de grade în jurul datei de 5 octombrie. Se mai răcește din 19 octombrie (13-15 grade Celsius). Perioade cu ploi sunt în jurul datelor de 7 octombrie, 17-24 octombrie, 31 octombrie.

Săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată, local, în regiunile estice și sud-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, centrale, nordice și nord-estice, iar în regiunile sudice va fi în general deficitar.

Săptămâna 5-11 octombrie

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și vestice.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în nord-vest, dar și ușor mai coborâte în sud-est.

Săptămâna 12-18 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 19-26 octombrie

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile din nord-vestul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Temperatura maximă absolută a acestei luni în România este de 39 de grade Celsius şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (jud. Ialomiţa).

În luna octombrie 1952, temperatura maximă absolută a fost depăşită la 52 de staţii meteorologice, în 2 octombrie, majoritatea valorilor fiind mai mari de 30 de grade Celsius”, spun meteorologii.

Alte exemple de ani în care în luna octombrie a fost depăşită temperatura maximă absolută la un număr mare de staţii, sunt: 2012 (la 51 staţii meteo, majoritatea fiind înregistrate în ziua de 1 octombrie), 1993 (la 32 de staţii meteo, în perioada 13-17 octombrie), 1991 (la 33 de staţii meteo, în ziua de 1 octombrie).

Tot în această lună, invaziile de aer arctic produc adesea răciri bruşte şi intense ale vremii, temperatura minimă coborând chiar şi sub -15 grade Celsius. Temperatura minimă absolută din octombrie în România este -21,3 grade Celsius şi a fost înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988.

Potrivit meteorologilor, luna octombrie este una din lunile caracterizate de cele mai mici valori ale cantităţii totale lunare de precipitaţii.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2019, la staţiile meteorologice din reţea, cantităţile lunare de precipitaţii, medii multianuale, din această lună, sunt cuprinse între 30 şi 50 mm în cea mai mare parte a ţării. Cantităţi sub 30 mm sunt caracteristice mai ales Deltei Dunării şi unor areale restrânse din Dobrogea. Între 50 şi 75 mm se înregistrează în Carpaţii Meridionali, Podişul Getic, Subcarpaţii Getici, Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali. Valori ale mediilor lunare multianuale de precipitaţii ce depăşesc 75 mm se regăsesc, în special, la staţiile meteorologice situate la altitudini mai mari de 1800 metri.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din octombrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 318,1 mm, la Stâna de Vale, în anul 1992.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 128,2 mm (Cernavodă, 4 octombrie 1945).

surse: meteoromania.ro, agerpres.ro, accuweather.com

sursă foto: pixabay.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE / REZULTATE PARȚIALE în localitățile din Alba: PNL câștigă 61 de localități din județ, dar pierde Alba Iulia. LISTA

Publicat

UPDATE: După numărătoarea paralelă a PNL, liberalii și-au asigurat fotolii de primari în 61 de localități din Alba. 

Cele mai tensionate momente au fost la Alba Iulia. Cele mai fericite la Consiliul Județean unde Ion Dumitrel a obținut 61% din voturi și majoritatea consilierilor județeni și la Primăria Câmpeni. La Alba Iulia PNL a pierdut, după peste 24 de ani în care Mircea Hava a condus Primăria. Liberalii au câștigat detașat municipiile și Blaj, Sebeș și Aiud, și orașele Ocna Mureș, Cugir

Vezi și LIVE VIDEO: Sărbătoare la sediul USR PLUS Alba. Candidatul Alianței, Gabriel Pleșa a câștigat funcția de primar la Alba Iulia

După ultimele informații, PNL a câștigat la:

Abrud – Citește și PNL CÂȘTIGĂ Primăria ABRUD cu o diferență de numai 20 de voturi. Cristian Albu, noul primar după numărătoarea paralelă

Aiud (în 8 secții de votare din cele 24, Oana Badea a obținut dublu față de următorul clasat)

Blaj – Citește și Gheorghe Valentin Rotar RECONFIRMĂ la BLAJ. 78% procentul obținut la alegeri, după numărătoarea paralelă

Sebeș – Citește și Dorin Nistor CÂȘTIGĂ încă patru ani la Primăria SEBEȘ. Și-a „zdrobit” toți adversarii

Câmpeni – Lovitură pentru PSD la Câmpeni: PNL a câștigat Primăria. Călin Andreș învins cu aproape 300 de voturi ( numărătoare paralelă)

Albac

Almașu Mare

Arieșeni

Avram Iancu

Berghin

Bistra

Blandiana

Bucerdea Grânoasă

Cenade

Cergău

Cetatea de Baltă

Crăciunelu de Jos

Cut

Daia Română

Doștat

Fărău

Galda de Jos

Gârda de Sus

Hopârta

Horea

Ighiu

Jidvei

Livezile

Lopadea Nouă

Meteș

Mihalț

Mirăslău

Mogoș

Noșlac

Ocoliș

Ohaba

Pianu

Poiana Vadului

Ponor

Poșaga

Rădești

Râmeț

Roșia Montană

Sălciua

Săliștea

Săsciori

Sâncel

Sântimbru

Scărișoara

Stremț

Sohodol

Șibot

Șona

Șugag

Unirea

Vadu Moților

Vințu de Jos

Localități în care au câștigat candidații altor partide:

Alba Iulia – Gabriel Pleșa (USR PLUS) – Vezi și VIDEO: USR PLUS câștigă Alba Iulia. Gabriel Pleșa va fi VIITORUL PRIMAR al municipiului. PNL, zdrobit la el acasă

Teiuș – Mirel Vasile Hălălai (PSD) – Citește și Mirel Hălălai câștigă un nou mandat la Teiuș. În cea mai mare secție a luat de 4 ori mai multe voturi față de următorul clasat

Câlnic – Lucian-Tiberiu Bodea (independent)

Cricău – Aurel-Florin Todericiu (ALDE)

Ciugud – Gheorghe Damian – independent – Citește și Gheorghe Damian câștigă detașat un nou mandat la Primăria Ciugud. Scorul RECORD pe care l-a obținut ca independent

Vidra – Doru Petricele (PSD)

Lupșa – Ioan-Radu Penciu (USR PLUS)

Lunca Mureșului – Edit-Susana Csegezi (UDMR)

Rimetea – UDMR

Ciuruleasa – PSD

Bucium – PSD

Stremț – PSD

Garbova- PSD

Rosia de Secaș- PSD

Ceru Băcăinți – PMP

Întregalde – independent

Valea Lunga- AUR

Material în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lovitură pentru PSD la Câmpeni: PNL a câștigat Primăria. Călin Andreș învins cu aproape 300 de voturi ( numărătoare paralelă)

Publicat

Surpriză mare la Câmpeni pentru PNL, unde candidatul PNL, Cristian Dorin Pașca l-a învins pe primarul PSD al orașului Călin Andreș. Potrivit numărătorii paralele Pașca a obținut un număr de 300 de voturi în plus față de Andreș.

PSD Alba primește astfel o lovitură în unul dintre fiefurile în care dețineau supremația. Călin Andreș fost primar timp de două mandate, primul sub sigla PNL, iar în cel de-al doilea a trecut PSD.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Sărbătoare la sediul USR PLUS Alba. Candidatul Alianței, Gabriel Pleșa a câștigat funcția de primar la Alba Iulia

Publicat

Sărbătoare la sediul USR PLUS Alba, după ce candidatul Alianței, Gabriel Pleșa a câștigat funcția de primar al municipiului Alba Iulia.

La sediul organizației s-au adunat liderii Alianței, unde au realizat o numărătoare paralelă a voturilor din fiecare secție.

Pierderea municipiului Alba Iulia de către administația liberală înseamnă sfârșitul unei perioade de 25 de ani de dominație a lui Mircea Hava în oraș.

În timp ce la sediul USR era mare veselie, la PNL, liniște deplină. Liberalii simțeau încă de primele ore de la închiderea urnelor că vor pierde alegerile. Rezultatele primite din primele două secții de votare, deși erau în favoarea lui Paul Voicu, erau strânse și neliniștitoare.

După primirea rezultatelor din primele zece secții de votare, rezultatele din numărătoarea paralelă au devenit din ce în ce mai greu de obținut.  La ora 23,00 presa a părăsit sediul PNL, din cauză că nimeni nu mai dădea nicio informație despre rezultatele numărătorii paralele de la Alba Iulia.

La momentul acela din aproape 25 de secții între Voicu Paul și Gabriel Pleșa era o diferență de 200 de voturi în favoarea candidatului USR-Plus. Embargoul și intoxicarea a continuat și în rândul conducerii partidului.

După miezul nopții, în timp ce numărătoarea paralelă a USR arăta o diferență de 650 de voturi în favoarea lui Gabriel Pleșa, la un număr de 46 de secții de votare din 50 la sediul PNL liderii partidului primeau date liniștitoare în care diferența dintre cei doi candidați era de numai 100 de voturi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate