Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EXIT POLL Referendum pentru proiectul Roşia Montană: Rezultate parțiale comunicate de CCSB


Publicat

Procesul de votare în cadrul referendumului privind relansarea mineritului la Roșia Montană s-a finalizat la ora 23.00, cu două ore mai târziu faţă de scrutinul pentru parlamentare. Potrivit unui exit-poll realizat de CCSB, 74% din cei care și-au exprimat părerea prin vot au răspuns DA, în timp de 21% au răspuns cu NU.

Ultimul raport transmis de Biroul Electoral Central Referendum, privind prezența la vot la ora 18.00, a fost dat la ora 19.00. Potrivit acestuia, în cele 63 de secţii monitorizate din totalul de 148 amenajate în 35 de localităţi din Munţii Apuseni, și-au exercitat dreptul la vot 13.176 alegători. Reprezintă un procent de 36,2% din totalul de 36.391 de persoane cu drept de vot înregistrate la cele 63 de secţii de votare.

Pentru ca referendumul să fie validat, prezenţa la vot trebuie să fie de jumătate plus unu dintre cei 72.877 alegători înscrişi în listele electorale permanente, adică 36.440 de persoane să-şi fi exercitat dreptul de vot. Prezenţa cea mai ridicată a fost înregistrată la secţiile de votare din comuna Roşia Montană.

Potrivit un exit poll CCSB, la cererea Antena 3, rezultatele sunt următoarele:

La întrebarea de referendum „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Muntii Apuseni şi a exploatǎrii de la Roşia Montanǎ?”, cum aţi rǎspuns?

DA: 74 %

NU: 21%

Nu ştiu / Nu răspund: 5 %

Sursa: antena3.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

13 Comentarii

13 Comments

 1. Anda

  luni, 10.12.2012 at 07:12

  Se pare ca motii au inteles ca mineritul este o traditie milenara care nu trebuie sa dispara si care le poate asigura un trai mai bun, asa cum niste oameni muncitori il merita cu prisosinta. Felicitari! acum se vedem ce fac autoritatile cu deciziile pe care le asteptati!

 2. bibi

  luni, 10.12.2012 at 10:18

  ha ha ha…………..74 la suta din 13 mii si ceva de alegatori…………ati dat veste degeaba………..ha ha ha…apuseni nu vor Cianura

 3. Sacerdotus

  luni, 10.12.2012 at 11:34

  Iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac!

 4. ALE

  luni, 10.12.2012 at 12:44

  De ce nimeni nu vorbeste de prezenta la vot?
  A fost validat referendumul? Au fost prezenti 50% +1?

  • bibi

   luni, 10.12.2012 at 12:51

   nici vorba,prezenta a fost slabuta,din 74 de mii de alegatori pt acest referendum,doar vreo 15 mii sau prezentat.deci aveau nevoie de minim 34 de mii sa se fi prezentat si toti sa fi spu DA.

 5. Alexandru

  luni, 10.12.2012 at 12:55

  De ce se face referendum doar local cand e vorba de aurul si natura intregii tari? Se pot maslui mai usor voturile? Sau procentajul cel mai mare in favoarea RMG e numai in zona respectiva?

 6. cristi

  luni, 10.12.2012 at 13:01

  REZULTATUL ESTE CLAR:
  DOAR 70% din cei 13.000 vor MINERIT.
  Mai exact: doar un sfert din locuitorii cu drept de vot SUSTIN aceasta aberatie de proiect!
  Cei care nu s-au prezentat la vot au inteles capcana: daca ei votau, pentru dezastrul lasat in urma de acest proiect mizerabil, S-AR FI DAT VINA pe oamenii care au acceptat, votand!
  ASADAR, Goldule, DU-TE si LASA-NE!!!
  ROSIA MONTANA REZISTA!!

 7. o mare prostie

  luni, 10.12.2012 at 13:14

  NU STIU CUM ESTE POSIBIL ASA CEVA!!! AM FOST LA REFERENDUM SI AM VOTAT „NU” SI TOT ASA AU VOTAT TOTI CEI PE CARE II CUNOSC SI AM VORBIT DESPRE ACEST REFERENDUM SI LA RANDUL LOR CEI CU CARE AU VB EI AU SPUS CA SUNT IMPOTRIVA!!! EU ERAM CONVINS CA VA FII 80% BA CHIAR MAI MULT PENTRU „NU” PT K IN AFARA DE ANGAJATII ACTUALI DE LA ROSIA NIMENI NU VREA SA PORNEASCA ACEST PROIECT…DOAR K SUNTEM IN ROMANIA SI ORICE SE POATE!!! PACAT:(…PACAT DE TARA ASTA FRUMOASA SI IN CEEA CE PRIVESTE ACEST REFERENDUM ESTE PACAT DE NOI CEI CARE LOCUIM IN ACEA ZONA CA SUNTEM MINTITI INTR-UN ASA FEL SI PACAT CA NU SE TINE CONT DE CEA CE VREM CU ADEVARAT!!!

 8. Cetateanul

  luni, 10.12.2012 at 13:50

  Este clar ca 74% dintre cei care si-au exprimat parerea o parte au fost mituiti iar ceilalti sunt cel putin redusi mintal. In concluzie referendumul nu este validat. Bine ca nu am mers la vot! Felicitari mie. 🙂

 9. marcela

  luni, 10.12.2012 at 19:30

  prezenta la referendum a fost de 24%,iar din cei 24% au votat pentru 74%.deci referendum invalid.la Campeni nici un singur votatant nu s-a prezentat la referendum.la parlamentare au fost,dar la referendum nu.

 10. iuli

  luni, 10.12.2012 at 20:46

  Va dati sseama ce o sa ramana in urma RMG o sa distrugă tara mortilor SA PLECE DE AICI !!!!!!!!!!!!

 11. cristina

  marți, 11.12.2012 at 05:54

  este foarte trist ..consecintele le vor trage si copiii nostrii

 12. Marius

  miercuri, 19.12.2012 at 10:23

  Eu nu inteleg de ce nu sa facut un referendum NATIONAL .. doar sunt resursele tuturor . Iar daca ne polueaza astia .. toti suferim nu numai satu respectiv. .. DECI ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ziua internaţională a îmbrăţişărilor. Ce efect poate avea pentru sănătate un gest de afecţiune de 10 secunde

Publicat

Pe 21 ianuarie, în lumea întreagă este marcată o sărbătoare mai puţin obişnuită. Este ziua internaţională a îmbrăţişărilor.

În această zi, oricine ar putea îmbrăţişa chiar şi persoane necunoscute. Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea.

Ziua Îmbrăţişărilor este marcată în data de 21 ianuarie pentru că studiile arată că aceasta este una dintre cele mai deprimante perioade ale anului.

Psihologii susţin că oamenii au nevoie de îmbrăţişări pentru că acestea exprimă afecţiune, siguranţă şi confort sufletesc. Mai mult, studiile arată că îmbrăţişările sunt benefice pentru sănătate. Ele ajută la întărirea imunităţii şi contribuie la scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă.

Alte studii indică gesturile de afecţiune drept benefice pentru a combate stresul şi oboseala, şi pentru a lupta contra infecţiilor şi a depresiei.

Potrivit unui raport publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, doar 10 secunde de îmbrăţişare scad presiunea sanguină şi nivelul hormonului stresului.

Mai populare sunt, recent, campanile “free hugs”, iniţiate mai ales de studenţi sau alte categorii de tineri. Sunt menite să inspire bucurie, bunătate şi apropiere între oameni.

surse: realitatea.net, antena3.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Recensământul populaţiei şi locuinţelor programat pentru acest an, a fost amânat pentru anul 2022

Publicat

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică.

Potrivit unui comunicat al INS, în 2021, atât în România, cât și în celelalte statele membre UE era programată desfăşurarea Recensământului Populației și al Locuințelor. Comisia centrală pentru organizarea recensământului din 2021 a decalat termenele de desfășurare.

„Din cauza situaţiei create de pandemia SARS-CoV-2, Comisia centrală pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România (CCRPL2021) a decis decalarea termenelor Recensământului populației și locuințelor (RPL2021), precum şi a Recensământului de probă. Termenele referitoare la prelucrarea datelor şi la diseminarea şi publicarea rezultatelor rămân nemodificate”, se arată în comunicat.

Astfel, recensământul de probă se va desfăşura în perioada 1 februarie – 31 martie 2021, iar recensământul populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022.

Conform INS, termenele referitoare la prelucrarea datelor, la diseminarea şi publicarea rezultatelor Recensământului populaţiei şi locuinţelor rămân nemodificate; iar rezultatele finale vor fi publicate în decembrie 2023, conform calendarului Eurostat.

INS anunță că acest recensământ este primul care se va desfășura preponderent online, iar fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza, completând chestionarul de recensământ după etapa de preînregistrare.

„Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă și cele rezultate după agregarea lor nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel”, se mai arată în comunicat.

Lista recensămintelor populaţiei din România

 • Recensământul din 1859-1860
 • Recensământul general al populaţiei României din 1899 
 • Recensământul general al populaţiei din 1912
 • Recensământul general al populaţiei din 1930
 • Recensământul general al populaţiei din 1941
 • Recensământul agricol şi al populaţiei din ianuarie 1948
 • Recensământul populaţiei din  februarie 1956
 • Recensământul populaţiei şi locuinţelor din martie 1966
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din ianuarie 1977
 • Recensământul populaţiei şi locuinţelor din 1992
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2002
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2011

Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Beneficiile extraordinare ale laptelui: 5 argumente care dovedesc faptul că este benefic pentru sănătatea ta

Publicat

Laptele este consumat de oamenii din întreaga lume, de mii de ani. Prin definiție, este un fluid bogat în nutrienți pe care mamiferele de sex feminin îl produc pentru a-și hrăni puii.

Cele mai frecvent consumate tipuri provin de la vaci, oi și capre. Oamenii din țările occidentale beau cel mai frecvent laptele de vacă.

Consumul de lapte este un subiect puternic dezbătut în lumea nutriției, așa că s-ar putea să vă întrebați dacă este sănătos sau dăunător.

Mai jos sunt 5 beneficii ale sănătății susținute de știință ale laptelui, astfel încât să puteți decide dacă este alegerea potrivită pentru dvs.

1. Laptele este plin de nutrienți

Profilul nutrițional al laptelui este impresionant. La urma urmei, este conceput pentru a hrăni complet animalele nou-născute. Doar o ceașcă (244 grame) de lapte integral de vacă conține:

Calorii: 146

Proteine: 8 grame

Grăsime: 8 grame

Calciu: 28% din DZR

Vitamina D: 24% din DZR

Riboflavină (B2): 26% din DZR

Vitamina B12: 18% din DZR

Potasiu: 10% din DZR

Fosfor: 22% din DZR

Seleniu: 13% din DZR

Laptele este o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv substanțe nutritive care sunt sub-consumate de multe populații. Oferă potasiu, B12, calciu și vitamina D, care lipsesc în multe diete.

2. Laptele este o sursă bogată de proteine

Laptele este o sursă bogată de proteine, o singură cană conținând 8 grame.

Proteinele sunt necesare pentru multe funcții vitale din corpul dumneavoastră, inclusiv creșterea și dezvoltarea, repararea celulară și reglarea sistemului imunitar.

Laptele este considerat o „proteină completă”, ceea ce înseamnă că conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru ca organismul dvs. să funcționeze la un nivel optim.

Există două tipuri principale de proteine ​​găsite în lapte – cazeina și proteina din zer. Ambele sunt considerate proteine ​​de înaltă calitate. Prima reprezintă majoritatea proteinelor găsite în laptele de vacă, cuprinzând 70-80% din conținutul total de proteine. Zerul reprezintă aproximativ 20%. Proteina din zer conține aminoacizii cu lanț ramificat, leucina, izoleucina și valina, care sunt toți legați de beneficiile pentru sănătate. Aminoacizii cu lanț ramificat pot fi deosebit de utili în construirea mușchilor, prevenirea pierderii musculare și furnizarea de combustibil în timpul exercițiilor sportive.

Consumul de lapte este asociat cu un risc mai scăzut de pierdere musculară legată de vârstă în mai multe studii. De fapt, consumul mai mare de lapte și produse lactate a fost legat de o masă musculară mai mare a întregului corp și de o performanță fizică mai bună la adulții în vârstă.

De asemenea, s-a dovedit că laptele stimulează repararea musculară la sportivi. De fapt, mai multe studii au demonstrat că consumul de lapte după un antrenament poate reduce leziunile musculare, poate favoriza repararea musculară, poate crește forța și chiar reduce durerea musculară.

4. Sănătatea oaselor

Consumul de lapte a fost mult timp asociat cu oase sănătoase. Acest lucru se datorează combinației sale puternice de substanțe nutritive, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, proteine și (în lactatele alimentate cu iarbă, cu conținut mare de grăsimi) vitamina K2.

Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Aproximativ 99% din calciu din corpul tău este stocat în oase și dinți.

Laptele este o sursă excelentă de nutrienți pe care se bazează corpul dvs. pentru a absorbi în mod corespunzător calciul, inclusiv vitamina D, vitamina K, fosfor și magneziu.

Adăugarea de lapte și produse lactate în dieta dvs. poate preveni boli osoase, cum ar fi osteoporoza.

4. Previne riscul de obezitate

Mai multe studii au legat aportul de lapte de un risc mai mic de obezitate. Interesant este că acest beneficiu a fost asociat doar cu laptele integral.

Un studiu efectuat pe 145 de copii latino-americani de trei ani a constatat că un consum mai mare de grăsimi din lapte a fost asociat cu un risc mai mic de obezitate infantilă.

Un alt studiu care a inclus peste 18.000 de femei de vârstă mijlocie și în vârstă a arătat că consumul de produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi a fost asociat cu o creștere în greutate mai mică și un risc mai mic de obezitate.

Laptele conține o varietate de componente care pot contribui la pierderea în greutate și pot preveni creșterea în greutate.

De exemplu, conținutul său bogat în proteine ​​vă ajută să nu resimțiți foamea pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate împiedica consumul excesiv.

Mai mult, acidul linoleic conjugat din lapte a fost studiat pentru capacitatea sa de a crește pierderea în greutate prin promovarea descompunerii grăsimilor și inhibarea producției de grăsime.

În plus, multe studii au asociat dietele bogate în calciu cu un risc mai mic de obezitate. Dovezile sugerează că persoanele cu un aport mai mare de calciu din dietă au un risc mai mic de a fi supraponderale sau obeze.

Studiile au arătat că nivelurile ridicate de calciu alimentar promovează descompunerea grăsimilor și inhibă absorbția grăsimilor în organism.

5. Este un ingredient versatil

Laptele este o băutură nutritivă care oferă o serie de beneficii pentru sănătate. În plus, este un ingredient versatil care poate fi adăugat cu ușurință la dieta ta.

Recomandare: folosiți pe cât posibil lapte integral sau de la producătorii locali din zona voastră.

Sursă informații: BBC.com

Sursă foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Cum au fost făcute lucrări de colectare a apei pluviale la Săsciori. ”Apa nu curge în canal, vine în fața casei”

Publicat

Modul în care au fost făcute lucrări de modernizare pe o stradă din Săsciori este criticat de unii locuitori ai comunei. Unul dintre aceștia spune că apa ce ar trebui colectată în canalizare îi ajunge în fața casei.

”Apa nu mai curge în canal, ci vine la mine în fața casei. Când o să plouă torențial o să-mi între în pivniță și în curte”, spune cititorul Alba24.ro.

Imaginile sunt de pe strada Bisericii, potrivit sursei citate.

Reprezentanții primăriei spun că lucrările au început din 2019 și sunt în desfășurare.

Acestea sunt pentru rețeaua de colectare a apelor pluviale și asfaltări (inclusiv rigole).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate