Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Exmatriculat de la Facultatea de Teologie: Vezi ce acuzații face un student din Alba Iulia și ce explicații dă conducerea facultății

Publicat

Un student de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a fost exmatriculat în această săptămână după ce i s-a retras binecuvântarea arhierească de către episcopul Romanului și Bacăului, PS Ioachim Băcăuanul. Revoltat de primirea documentului de exmatriculare, tânărul a apelat la presa locală pentru a face publice câteva „lucruri greu de închipuit despre viața monahală de dincolo de pereții chiliilor”. Acesta susține că a fost eliminat din școală după ce „a refuzat „câteva propuneri de ordin sexual” venite din partea monahilor.

De cealaltă parte, reprezentanții Facultății de Teologie Ortodoxă și cei ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului spun că studentul este cunoscut cu antecedente de comportament imoral și nu se află la prima exmatriculare din școala teologică.

Studentul proaspăt exmatriculat de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este Cristian Călin, student în anul I. Acesta a primit marți un document din partea secretariatului Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care îl anunța că a fost exmatriculat din cauza faptului că PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereul Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, i-a ridicat binecuvântarea arhierească, fără de care un tânăr nu poate deveni preot, informează Monitorul de Roman.

Studentul: „La mănăstire, mi s-au făcut tot felul de propuneri de ordin sexual”

„Am fost student al Facultătii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia pînă acum cîteva zile. Am fost contactat telefonic de secretarul facultătii, care m-a informat că în urma retragerii binecuvîntării arhieresti si la propunerea PS Ioachim Băcăoanu, mi s-a retras binecuvîntarea arhierească si în aceste conditii Consiliul Profesoral a fost nevoit să mă exmatriculeze. Mi s-a explicat că asa a hotărît Prea Sfintitul. Eu îmi explic decizia ca fiind legată de o întîmplare din timpul vacantei de Pasti, cînd am sunat-o pe maica Tatiana de la Mănstirea Palincea, Bacău, rugînd-o să mă primească ca muncitor timp de două săptămîni pentru a cîstiga un ban. Provin dintr-o familie cu posibilităti materiale reduse si nu mai aveam bani să mă întorc la Alba Iulia. Am fost trimis la Mănăstirea Calapodeni, de la Podul Turcului. Aici am fost primit de staretul Parfene Pahome. După ce am ajuns acolo mi s-au făcut tot felul de propuneri de ordin sexual. Am mers la facultate si am crezut că este doar o ispitire canonică. M-am prezentat la duhovnicul Florin Parasca, care mi-a atras atentia în timpul sfintei taine a spovedaniei să fiu atent de ceea ce se întîmplă în rîndul monahilor. Mi-ar plăcea să cred că nu în toate mănăstirile noastre se întîmplă la fel. As vrea să cred că este un caz izolat“, a declarat studentul pentru sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului, preotul Constantin Gherasim, a afirmat că ridicarea binecuvîntării arhieresti a fost motivată de un comportament inadecvat: „În ceea ce priveste situatia studentului Cristian Călin vă putem preciza doar faptul că acestuia i-a fost ridicată arhiereasca binecuvîntare de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, din cauza comportamentului verbal violent, impropriu si inadecvat unui fiu al Bisericii si din cauza calomniilor aduse clerului monahal din eparhia noastră, dar si din cauza numeroaselor tulburări provocate în obstile monahale pe care acesta le-a tranzitat de-a lungul timpului“.

Pr. Apolzan: „Studentul nu se află la prima exmatriculare. A avut nota scăzută la purtare în fiecare an”

Secretarul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. Tiberiu Ioan Apolzan, a explicat, pentru Alba24.ro motivul pentru care Cristian Călin a fost exmatriculat: „Pentru a intra la facultate, un student trebuie să aibă și binecuvântarea ierarhului din partea locului. El a făcut ceva prostii prin așezămintele monahale, pentru care i s-a retras binecuvântarea de către episcopia Romanului și Bacăului. Retrăgându-i-se binecuvântarea, noi suntem obligați, conform protocolului dintre Facultate și Patriarhie, să îl exmatriculăm. Nu știm exact ce a făcut, dar cert este că i s-au reproșat <desele conflicte pe care le-a provocat în mai multe mănăstiri>. În ultima vreme se îmbrăca în călugăr, deși nu avea voie”.

De asemenea, acesta a menționat că studentul era cunoscut ca având un comportament inadecvat și că nu se afla la prima exmatriculare din școala teologică: „Oricum, cu absolut toți colegii el era în conflict. Era într-o continuă ceartă. Studentul nu se află la prima exmatriculare. La liceu a mai fost exmatriculat o dată în clasa a X-a. Din câte am văzut pe situația lui școlară, în clasa a IX-a a avut 8,5 la purtare, în clasa a X-a a avut 9, în a XI-a a avut 8,5 și apoi într-a XII-a 9,5. În niciun an nu a avut 10 la purtare”.

Studentul și-ar putea continua studiile dacă ar fi „înfiat” de o altă eparhie

Deocamdată, Cristian Călin este în imposibilitatea de a-și continua studiile. Șansa lui ar putea veni din partea unei alte eparhii, care să îl „înfieze”. El era student în anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Liceul l-a început la Seminarul din Roman, după care în clasa a X-a a fost exmatriculat tot din motive de comportament neadecvat, după care și-a continuat studiile la Seminarul de la Iași, a mai precizat pr. Apolzan.

Potrivit Secretariatului Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în ultimii 7 ani nu a existat niciun caz exmatriculare pe motivul comportamentului inadecvat însă au fost studenți exmatrculați din cauză că nu și-au plătit taxele de școlarizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. UIOREANU

    vineri, 26.07.2013 at 12:18

    AU GASIT PE UNUL CARE NU A LUAT BANI , CARE LE-A DAT IN GAT , CARE NU A TACUT. ACUM VIN CU POVESTI . ASTA E ADEVARUL. IN CADRUL ORGANIZATIEI FACUTA SA TRAIASCA PE SPINAREA ROMANILOR ,ACESTI ATEII AI ROMANIEI – POPII – FAC NUMAI ORGII. TREBUIE SA NU MAI LE DAM CREZARE. E O ORGANIZATIE APROAPE MAFIOTA A CELOR CARE SE ASCUND DUPA ROCHIA NEAGRA.
    ROMANI ACTIONATI FERM! NU MAI LE DATI CREZARE, NU MAI INTRATI IN CONTACT CU EI . ACESTI POPI AU DUS TARA NOASTRA DRAGA IN RATACIRE, IAR EI SI-AU UMFLAT CONTURILE …………SI BURTILE ….

  2. calin cristi

    duminică, 28.07.2013 at 16:37

    fratii crestinii, sunt calin cristi este o miciuna ce a declarat parintele secretar ca nu sunt la prima abatere da am avut nota scazuta la purtare dar nu din cauza abaterilor ci din cauza absentelor (coform legi la 10 absente un puct scazut la purtare) pentru ca mai si munciam cand eram elev pentru a plati caminul la liceu ca era de 350 de lei si parintii nu aveau bani sami dea nu am fost exmatriculat in clasa a 10 ci am facut scoala de cantareti bisericesti si dupa aia am dat diferenta si am intrat la seminar la iasi in clasa a 11 este o miciuna cum face de obicei parintele secretar sai fie rusine pentru cea ce a declarat iar cu colegi de unde bani de club si de coloniiiiii\????????

  3. alina serban

    duminică, 28.07.2013 at 20:23

    caline,ai avut ore cu claudiu stefani? te stiu de acolo..

  4. coleg de-al ticalosului calin

    marți, 30.07.2013 at 08:12

    mai Caline, tu stii foarte bine ca ROMUL (*****) din tine nu il mai poate schimba nimeni! Sa vi sa ne dai banii inapoi care i-ai luat imprumut de la noi colegii tai, sa nu te mai imbraci in calugar sa ne faci de rusinte, sa nu mai injuri in facultate si pe Parintele Decan cum ai facut-o de atatea ori si multe altele. NI RUSINE CA ESTI CU NOI COLEG!!!! Un om care poate discerne toate , citind greselile de gramatica care le faci e suficient sa stie ca esti de o joasa speta. Apropo, de ce nu multumesti macar ca ti s/a platit masa, scoalarizare etc…

    • mary

      joi, 22.01.2015 at 09:08

      stimate domn, nu cred ca esti dumitale in masura sa vorbesti despre greselile de gramatica.:)) scuze , dar e greu sa ma abtin cand vad ca te pricepi sa caracterizezi pe altul ca ar fi „de joasa speta” cand si nici tu nu stii sa scrii:))

  5. teofil

    marți, 30.07.2013 at 08:18

    Il cunosc personal pe acest student e un om de doi bani un caracter infect peste tot pe unde a fost a vorbit numai prostii a fost dat afara de la seminaru din Roman apoi de la seminaru din Tg Neamt si cu greu a fost primit inapoi la Roman ca sa termine liceul Un asemenea om nu are ce cauta in biserica ca preot iar legat de subiect nu cred ca e adevarat el fost dat afara pentru ca vorbeste aiurea comenteaza la adresa preotilor face misto de ei este tot pe unde a fost era sa-si ia bataie din cauza acestui comportament total sfidator asa ca nu-i mai luati apararea acestui nenorocit acestui ***** de fapt care se comporta ca atare

  6. localitatea BAZGA

    miercuri, 31.07.2013 at 08:36

    Domnilor studenti si studente din Facultatea de Teologie Alba, ne cerem scuze ca ati avut de-a face cu acest OM… din satul BAZGA, tanar cu PROBLEME FOARTE MARI, din toate punctele de vedere. Din cate stim a fost internat chiar si la Spitalul de Psihiatrie din Roman, in urma cu cativa ani, are amenzi pentru tulburarea linistii publice, a avut probleme la seminarul din Roman si Iasi. Acest tanar atat stie, sa amente, sa faca reclamatii nefondate, sa ne faca de rusine localitatea noastra.

  7. alin67

    vineri, 06.02.2015 at 12:01

    Există oameni puși să denigreze biserica sau care fac asta de capul lor,oameni care se deghizează și n-au nicio legătură cu biserica, cine are ochi de văzut să vadă iar cine nu, să rămână orb.

  8. alin67

    vineri, 06.02.2015 at 12:22

    tindem sa credem in lucruri care sunt mai mult pe placul nostru, pentru ca se aduna persoane ce vor sa denigreze biserica,dar biserica pentru cei ce care vad,va fi intotdeuna sfanta,soborniceasca si apostoleasca(crezul) pentru cei care cred in ea.

  9. Mircea Alba

    duminică, 03.09.2017 at 16:58

    vai vai vai…—–ce a ajuns ortodoxia asta si cat de mult afecteaza tarisoara asta in mesajele de mai sus a viitorilor popi vedem atata ura … minciuna….manipulare…indoctrinare…sodomie…pffff…imi vine sa fug . Pt viitori lideri sprirituali in sutana neagra , astia care (sunt pusi de mai marii , sau de capi di tutti capi?) sa-l denigreze pe bietul student care sa ridicat impotriva golaniilor care se fac in sanul BOR – ar trebuii sa fie mustrati de propia lor constiinta si sa inteleaga ca prin ascunderea gunoiului sub pres nu se rezolva nimic. Adevarul oricum va iesii la iveala. Caline- nu-ti fa griji- bine ca ai scapat de acolo .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax