Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Explicațiile INFP, legate meteoritul care a străbătut cerul României. Ce au înregistrat aparatele

Publicat

Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au oferit luni o serie de explicații legate de un meteorit observat în urmă cu câteva zile, care a luminat puternic cerul României și i-a alertat pe salvamontiștii din Hunedoara și Gorj, care inițial au crezut că este vorba despre un avion cu probleme tehnice.

Meteoritul a fost semnalat și în Bulgaria. Autoritățile de acolo au anunțat că în regiunea Vidin s-a auzit un bubuit puternic.

YouTube video

Explicațiile INFP: 

”Marți, 11 iulie 2023, la ora 21:49:54 (ora locală), sudul țării noastre a fost martorul unui eveniment astronomic uimitor- apariția unui meteorit care a explodat, generând un boom sonic.

Explozia a fost detectată de către stațiile de monitorizare a infrasunetelor ale INCDFP (IPLOR și BURARI) amplasate în centrul şi nordul României.

În urma analizei formelor de undă înregistrate de cele două stații de infrasunete, s-a observat că valorile maxime ale amplitudinii semnalelor au fost de 0.03 Pa – la IPLOR, respectiv de 0.04 Pa – la BURARI.

Semnalele infrasonice înregistrate sunt caracterizate de frecvențe medii înalte, 1,9 Hz la stația IPLOR, respectiv 3,1 HZ, în cazul stației BURARI.

Pe lângă stațiile de infrasunete, semnalele acustice generate de obiectul cosmic au fost înregistrate şi de trei stații ale Rețelei Seismice Naționale – RSN, amplasate la Petroșani și Târgu Jiu” au transmis reprezentanții INFP.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini din mai multe locații în care a fost observat.

A fost văzut în Cluj, în Hunedoara, Alba, Gorj, Dolj și Bulgaria.

Autoritățile din Bulgaria au anunțat că regiunea Vidin din Bulgaria s-a auzit un bubuit puternic. Până acum nu există informații care să facă referire la persoane rănite, incendii sau pagube materiale.

Acelaşi fenomen cosmic s-a petrecut în 2013, în Kamensk-Uralsky, Federaţia Rusă, dar a fost mult mai devastator, provocând rănirea a 1.491 de persoane şi avarierea a 7.200

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax