Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Exploatarea aurului aluvionar, în Apuseni: O firmă din Cluj vrea să extragă metalul prețios din râul Arieș, în zona Lupșa

Publicat

O firmă din Cluj – Napoca vrea să extragă aur aluvionar, prin metoda separării gravitaționale, dintr-o zonă a râului Arieș aflată în extravilanul localității Mănăstire, comuna Lupșa. Procesul constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele din aluviunile nisipoase din pârâu, metodă care nu folosește mercur sau alte substanțe toxice. 

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Exploatarea aurului aluvionar din albia minoră a râului Arieș – Perimetrul Lupșa 1”, propus a fi amplasat în comuna Lupșa, sat Mănăstire, extravilan, titular Kubera Gold Serv SRL din Cluj – Napoca.

Potrivit memoriului de prezentare, activitatea de extracție a aurului aluvionar din perimetrul de exploatare constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase din albia minoră a râului Aries.

Se vor executa lucrări de exploatare cu următoarele caracteristici:

– va fi exploatată o suprafață totală de cca. 55.400 mp;

– adâncimea de colectare este cuprinsă între 0,15 și 0,5 m, în funcție de grosimea și granulometria depozitului aluvionar;

– proiectul conform denumirii sale, are ca scop exploatarea aurului aluvionar și nu a întregii mase de aluviuni în care este cuprins acest aur.

Zona efectivă de exploatare are următoarele caracteristici:

– Lungime perimetru = 1.830 m;

– Lățime medie = 30 m;

– Adâncimea de extracție: 0,15 – 0,5 m, cu un pilier de 0.5 m deasupra talvegului.

Metodologia de extracție a aurului din nisipurile aluvionare prevede următoarele faze și va începe dinspre aval spre amonte și dinspe firul văii spre maluri:

– extragerea nisipului aluvionar prin intermediul unei drage mobile cu acționare electrică (opțional diesel);

– în cazul în care aluviunile sunt cimentate natural se va folosi cupa buldoexcavatorului pentru dezagregarea acestora;

– sortarea gravitaționara a acestuia pe plan înclinat sau cu ajutorul unui trommel, cu selectarea fragmentelor de aur liber și a metalelor grele (magnetit, pirită, calcopirită, pirotină, etc.);

– recuperarea mineralelor grele și a aurului liber

– depunerea nisipului sortat gravitațional aproximativ în aceleași zone de unde a fost prelevat.

Cantitatea totală de aluviuni existenta în zona de albie din interiorul perimetrului de exploatare calculată este de 16.620 mc. Metoda propusă pentru procesarea aluviunilor aurifere prevede procesarea prin dragare cu aspirație doar a fracției cu dimensiuni mai mici de 5 mm.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax