Connect with us
Publicitate

ABRUD

Exploatarea aurului aluvionar, la Roșia Montană. O firmă din Alba Iulia vrea să extragă metalul prețios din albia minoră a văii

Publicat

O firmă din Alba Iulia vrea să extragă aur aluvionar, prin metoda separării gravitaționale, din albia minoră a văii Roșia Montană. Procesul constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele din aluviunile nisipoase din pârâu, metodă care nu folosește mercur sau alte substanțe toxice. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat miercuri, 15 iunie, depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Exploatare aur aluvionar din perimetrul Foieș, albia minoră a văii Roșia Montană”, propus a fi amplasat în comuna Roșia Montană, sat Gura Roșiei, titular Extract Min SRL.

Potrivit memoriului de prezentare, proiectul are ca scop extragerea aurului aluvionar prin metoda separării gravitaţionale. În procesul de extracție a aurului aluvionar nu se foloseşte mercur sau alte substanțe toxice.

Perimetrul Foieș este situat în partea nord-estică a zonei cunoscută sub numele de Patrulaterul Aurifer. Geografic, aparține M-ților Metaliferi din cadrul Apusenilor de Sud. Pârâul Roşia Montană, în zona perimetrului de exploatare, este mărginit de culmi având altitudini cuprinse între 1.250 m la sud şi 1.650 m la nord.

Activitatea de extractie a aurului aluvionar din perimetrul de exploatare constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase din albia minora a văii Roşia Montană.

Modul de lucru consta în prelevarea aluviunilor din albie (fracția 0-4 mm) prin intermediul unei drage mobile cu acționare cu motor termic (opțional electric) – prin aspirație, sau prin intermediul unui miniexcavator. Draga este prevăzuta cu un furtun flexibil cu lungimea cuprinsă între 8 și 10 m și diametrul de 80 – 150 mm. Sorbul este prevăzut cu o sită cu ochiuri de 4-5 mm.

În cazul în care aluviunile sunt acoperite de crengi de arbori sau fragmente de roci cu dimensiuni mai mari, acestea pot fi îndepărtate manual cu lopata sau utilizând un miniexcavator.

Adâncimea de colectare este cuprinsă intre 0,15 și 0,55 m, în funcție de grosimea și granulometria depozitului aluvionar.

Metodologia de extracție a aurului din nisipurile aluvionare prevede următoarele faze:

  • extragerea nisipului aluvionar;
  • sortarea gravitaționară a acestuia pe şaitroc și sau starloste, cu selectarea fragmentelor de aur liber şi a metalelor grele (magnetit, pirita, calcopirita, pirotina, etc.);
  • recuperarea mineralelor grele şi a aurului liber;
  • depunerea nisipului sortat gravitațional aproximativ în aceleași zone de unde a fost prelevat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

AIUD

Cum a reușit o femeie din Aiud să își recupereze bicicleta furată. Cine a ajuns să fie bănuit de furt

Publicat

O femeie din Aiud și-a recuperat bicicleta, după ce polițiștii din oraș au reușit să identifice un bărbat. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 iunie 2022, polițiștii de investigații criminale din Aiud au identificat un bărbat de 63 de ani, din Aiud, care este bănuit de săvârșirea infracțiunii furt.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 23 iunie 2022, ar fi sustras o bicicletă, în valoare de 1200 de lei, de pe o stradă din municipiu, care aparținea unei femei de 44 de ani, din Aiud.

Bicicleta a fost recuperată și predată păgubitului.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum a ajuns un tânăr din Cugir să fie judecat pentru furt, după ce a bătut un alt tânăr. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un tânăr de 18 ani din Cugir a fost reținut la data de 24 iunie, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru furt. 

Potrivit IPJ Alba, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în noaptea de 23/24 iunie 2022, în timp ce se afla pe o strada din Cugir, l-ar fi agresat pe un alt tânăr de 19 ani, din Cugir și i-ar fi sustras suma de 1.400 de lei din portmoneul pe care acesta l-ar fi pierdut în urma altercației.

Tânărul de 19 ani a restituit păgubitului prejudiciul cauzat, iar acesta din urmă și-a retras plângerea cu privire la faptele de lovire sau alte violențe.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câte automate de lapte din Alba Iulia au spart doi minori, în două nopți. Cât au reușit să fure

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au reținut un tânăr care este cercetat pentru furt calificat. Împreună cu un alt tânăr din Șard ar fi sustras banii din 6 automate de lapte amplasate în diverse zone din Alba Iulia.

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 iunie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul polițiștilor Serviciului Criminalistic și Postului de Poliție Ighiu, au identificat doi tineri, de 15 și 17 ani, amândoi din localitatea Șard, care sunt care sunt bănuiți de furt calificat.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că în perioada 16-17 iunie 2022, pe timpul nopții,

ar fi forțat încuietorile a 6 dozatoare de lapte amplasate în diverse zone din municipiul Alba Iulia și ar fi sustras sume cuprinse între 50 și 350 de lei.

Față de tânărul de 17 ani polițiștii sau luat măsura reținerii, pentru 24 de ore.

În cursul zilei de 25 iunie 2022, tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, unde, față de acesta  s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a tinerilor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai mulți elevi din Sebeș au participat la ziua dedicată Sărbătorii Iei. Cum a fost marcat momentul de către autorități

Publicat

Primăria Municipiului Sebeș, alături de Centrul Cultural „Lucian Blaga” și Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș au dat startul celei de a VI-a ediții a Bibliotecii de vacanță, prima zi fiind dedicată Sărbătorii Iei. 

”Cu nostalgie am privit spre lumea satului românesc de altădată prin expoziția tematică de carte și obiecte tradiționale „Poftiți de vedeți!”. Împreună am descoperit simbolistica iei și a sărbătorii Sânzienelor în cadrul Atelierul de lectură „La povești în jurul mesei”, iar copiii au personalizat ii de poveste la atelierul de creație „Mândru-i portul românesc”.

Atelierele au fost găzduite de grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, gazda „Bibliotecii de vacanță” și în acest an. Au dat emoție sărbătorii, oferind un mini-recital de muzică ușoară și populară, Grupul folcloric „Felician Fărcașiu” și Școala de muzică „DoReMi” Sebeș, proiecte susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș în colaborare cu profesorii Alexandra și Adrian Pamfilie.

Au fost alături de noi inimoșii voluntari, implicați cu suflet și dăruire în proiectul nostru estival. Ca în fiecare an, primarul  Dorin Nistor i-a salutat pe micii cititori ai bibliotecii municipale, urându-le succes la activități și vacanță plăcută!”, au transmis reprezentații primăriei Sebeș într-un comunicat de presă.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax