Connect with us
Publicitate

ABRUD

Exploatarea aurului aluvionar, la Roșia Montană. O firmă din Alba Iulia vrea să extragă metalul prețios din albia minoră a văii

Publicat

O firmă din Alba Iulia vrea să extragă aur aluvionar, prin metoda separării gravitaționale, din albia minoră a văii Roșia Montană. Procesul constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele din aluviunile nisipoase din pârâu, metodă care nu folosește mercur sau alte substanțe toxice. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat miercuri, 15 iunie, depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Exploatare aur aluvionar din perimetrul Foieș, albia minoră a văii Roșia Montană”, propus a fi amplasat în comuna Roșia Montană, sat Gura Roșiei, titular Extract Min SRL.

Potrivit memoriului de prezentare, proiectul are ca scop extragerea aurului aluvionar prin metoda separării gravitaţionale. În procesul de extracție a aurului aluvionar nu se foloseşte mercur sau alte substanțe toxice.

Perimetrul Foieș este situat în partea nord-estică a zonei cunoscută sub numele de Patrulaterul Aurifer. Geografic, aparține M-ților Metaliferi din cadrul Apusenilor de Sud. Pârâul Roşia Montană, în zona perimetrului de exploatare, este mărginit de culmi având altitudini cuprinse între 1.250 m la sud şi 1.650 m la nord.

Activitatea de extractie a aurului aluvionar din perimetrul de exploatare constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase din albia minora a văii Roşia Montană.

Modul de lucru consta în prelevarea aluviunilor din albie (fracția 0-4 mm) prin intermediul unei drage mobile cu acționare cu motor termic (opțional electric) – prin aspirație, sau prin intermediul unui miniexcavator. Draga este prevăzuta cu un furtun flexibil cu lungimea cuprinsă între 8 și 10 m și diametrul de 80 – 150 mm. Sorbul este prevăzut cu o sită cu ochiuri de 4-5 mm.

În cazul în care aluviunile sunt acoperite de crengi de arbori sau fragmente de roci cu dimensiuni mai mari, acestea pot fi îndepărtate manual cu lopata sau utilizând un miniexcavator.

Adâncimea de colectare este cuprinsă intre 0,15 și 0,55 m, în funcție de grosimea și granulometria depozitului aluvionar.

Metodologia de extracție a aurului din nisipurile aluvionare prevede următoarele faze:

  • extragerea nisipului aluvionar;
  • sortarea gravitaționară a acestuia pe şaitroc și sau starloste, cu selectarea fragmentelor de aur liber şi a metalelor grele (magnetit, pirita, calcopirita, pirotina, etc.);
  • recuperarea mineralelor grele şi a aurului liber;
  • depunerea nisipului sortat gravitațional aproximativ în aceleași zone de unde a fost prelevat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax