Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RĂZBOI în Ucraina: EXPLOZII la KIEV, în această dimineață. Rușii au lansat un atac cu rachete asupra capitalei

Publicat

YouTube video

Mai multe explozii uriaşe s-au produs, în această dimineaţă, în Kiev, în jurul orei 4,30. Capitala Ucrainei este sub asediul trupelor ruse care au reluat bombardamentele. Și orașul Odessa a fost atacat cu rachete.

Au reluat atacurile împotriva Kievului cu rachete de croazieră sau balistice. Am auzit două explozii puternice”, a declarat adjunctul ministrului de interne ucrainean Anton Gerashchenko pe contul său de Telegram.

Într-o postare pe contul de Facebook, forţele terestre ucrainene au precizat că Kievul este vizat de „tiruri de rachetă”, precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete.

O aeronava de război rusească lovită de armata ucraineană s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din districtul Darnitsky, potrivit unui deputat ucrainean.

Un jurnalist de la The Guardian a postat o imagine cu deflagrația din centru capitalei.

La mai bine de 24 de ore de când Putin a ordonat invazia, armata rusă a atacat Kievul. Orașul este înconjurat de trupele invadatorilor.

Forțele ucrainene au doborât vineri la primele ore ale dimineții un aparat de zbor inamic deasupra Kievului, care s-a prăbușit apoi peste o clădire rezidențială pe care a incendiat-o, a declarat Anton Herashchenko, un consilier al ministrului de interne, citat de Reuters.

Nu a fost clar dacă aeronava era cu echipaj uman sau dacă ar putea fi vorba de o rachetă. Autoritățile municipale din Kiev au declarat că cel puțin opt persoane au fost rănite când obiectul s-a prăbușit peste un bloc de apartamente.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Kievul a fost atacat cu o rachetă.

„Atacuri oribile cu rachete rusești asupra Kievului”, a scris el pe Twitter. „Ultima dată când capitala noastră a experimentat așa ceva a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă”.

O serie de explozii au fost auzite mai devreme în Kiev, despre care Herashchenko a spus că este apărarea antiaeriană care a tras. Alte explozii au putut fi auzite chiar înainte de zori, a declarat un martor Reuters.

Rusia a lansat joi o invazie la scară largă a Ucrainei, iar Kievul a raportat zeci de victime și sute de răniți.

Autoritățile au declarat că vineri dimineață aveau loc lupte intense în orașul Sumy din nord-estul țării, în timp ce un post de frontieră din regiunea Zaporizhzhya, în sud-est, a fost lovit de rachete, provocând morți și răniți în rândul polițiștilor de frontieră.

Război în Ucraina: locuitorii Kievului s-au ascuns în stațiile de metrou

Explozii puternice. Mulți ucraineni și-au petrecut noaptea în stațiile de metrou, devenite adăposturi antiariene, atacul asupra capitalei fiind previzibil și iminent. Autoritățile anunță că au fost împărțite peste 10.000 de arme populației pentru se apăra de invadatori.

Deflagraţiile uriaşe au fost surprinse de martori, care au filmat cu telefoanele mobile şi apoi au urcat imaginile pe reţelele de socializare. Bombardamentele au continuat pe tot parcursul nopţii şi s-au înteţit, în această dimineaţă, în jurul orei 05.00.

Pe imagini se poate observa cum o explozie uriaşă are loc într-o zonă centrală din capitala Ucrainei.

Noile bombardamente din Kiev vin în contextul în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că se află în Kiev, dar şi că „este ţinta numărul unu a inamicului”.

Armata a publicat un scurt video de amatori care arată un bloc de apartamente în flăcări.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de resturile de rachete căzute într-un cartier rezidenţial din sud-estul capitalei.

Într-o fotografie publicată de Kliciko se văd doi pompieri pregătindu-se să intervină în faţa unui imobil puternic avariat şi din care iese fum.

Un consilier al ministrului de Interne ucrainean a scris că forţele ucrainene au reuşit să doboare un avion rus, potrivit DPA.

Avansul forţelor ruse ridică temeri de un asalt şi de o înmulţire a atacurilor ţintite asupra capitalei şi asupra unor instalaţii strategice şi guvernamentale.

Joi, aeroportul militar Antonov din Gostomel, aflat la porţile Kievului, a fost ţinta unui atac al forţelor aeropurtate ruse sosite cu elicoptere, care s-au ciocnit cu unităţi ale armatei ucrainene.

Aeroportul din Gostomel se află la marginea de nord a Kievului, iar aceste lupte au avut loc la cea mai mică distanţă de capitală în prima zi a atacului rusesc.

Război în Ucraina: Grupuri de sabotori ruși s-au infiltrat în capitală

În noaptea de joi spre vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat asupra prezenţei la Kiev a unor „grupuri de sabotori ruşi” şi a făcut apel la locuitori să dea dovadă de vigilenţă şi să respecte interdicţia de circulaţie intrată în vigoare.

El a mai spus că 137 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în prima zi.

În afară de Kiev, Ministerul Apărării ucrainean a semnalat de asemenea vineri un tir de rachetă rus la primele ore ale dimineţii asupra unui post de frontieră în regiunea Zaporojia, un atac care, conform sursei citate, a făcut morţi şi răniţi.

Război în Ucraina: Bilanțul oficial al atacurilor- 137 de morți și peste 300 de răniți

Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la 137 de morţi şi peste 300 de răniţi în Ucraina, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, în cursul nopţii de joi spre vineri.

„Astăzi, am pierdut 137 de eroi, cetăţenii noştri, militari şi civili. Alţi 316 ucraineni au fost răniţi în confruntări”, a afirmat Volodimir Zelenski, prezentând bilanţul primei zile a invaziei militare ruse.

Autorităţile ucrainene au raportat sute de explozii provocate de armata rusă asupra obiectivelor militare şi de infrastructură.

Membrii personalului de întreţinere de la complexul centralei nucleare dezafectate Cernobîl sunt „ţinuţi ostatici” de armata rusă, după ocuparea zonei, a declarat Alyona Şevţova, consilier al Forţelor Terestre ucrainene.

Război în Ucraina: Președintele a promis că rămâne în Kiev. Rușii avansează spre capitală

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis vineri că va rămâne în Kiev, în timp ce trupele sale se luptă cu invadatorii ruși care avansează spre capitală în cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, relateazp Reuters.

Oficialii americani și ucraineni spun că Rusia urmărește să captureze Kievul și să răstoarne guvernul, pe care Putin îl consideră o marionetă a Statelor Unite. Trupele rusești au cucerit fosta centrală nucleară de la Cernobîl, la nord de Kiev, în timp ce înaintau pe cea mai scurtă rută spre Kiev, dinspre Belarus, la nord.

La aproximativ 90 km nord de Kiev, Cernobîl a fost preluat de forțe fără semne de identificare care au dezarmat o unitate militară ucraineană care păzea centrala, a declarat autoritatea de reglementare nucleară de stat din Ucraina.

Autoritatea a precizat că nu au existat victime, că nimic nu a fost distrus, că nivelurile de radiații au rămas neschimbate și că a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a pierdut controlul asupra centralei.

Război în Ucraina-  Zelenski: Inamicul m-a marcat drept ținta numărul 1

„(Inamicul) m-a marcat drept ținta numărul unu”, a avertizat Zelenski într-un mesaj video, în timp ce lupte grele au fost raportate pe mai multe fronturi. „Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului”. „Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina”.

Putin spune că Rusia desfășoară „o operațiune militară specială” pentru a împiedica guvernul ucrainean să comită un genocid împotriva propriului popor – o acuzație pe care Occidentul o consideră nefondată. De asemenea, el spune că Ucraina este un stat ilegitim ale cărui pământuri aparțin istoric Rusiei.

Întrebat dacă este îngrijorat de siguranța lui Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pentru CBS: „Din câte știu eu, președintele Zelenski rămâne în Ucraina la postul său și, desigur, suntem îngrijorați pentru siguranța tuturor prietenilor noștri din Ucraina – oficiali guvernamentali și alții.”

Război în Ucraina: SUA anunță noi sancțiuni împotriva Federației Ruse

Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Canada, Australia și UE au dezvăluit mai multe sancțiuni împotriva Moscovei, pe lângă penalizările de la începutul acestei săptămâni, inclusiv o măsură a Germaniei de a opri un gazoduct de 11 miliarde de dolari din Rusia.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a descris măsurile blocului ca fiind „cel mai dur pachet de sancțiuni pe care l-am implementat vreodată”.

China a fost supusă presiunilor din cauza refuzului său de a numi asaltul Rusiei o invazie.

Președintele american Joe Biden, care s-a adresat reporterilor la Casa Albă, a declarat: „Orice națiune care susține agresiunea goală a Rusiei împotriva Ucrainei va fi pătată prin asociere”. El a refuzat să comenteze direct poziția Chinei.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de energie din lume și atât ea, cât și Ucraina se numără printre primii exportatori de cereale.

Războiul și sancțiunile vor perturba economiile din întreaga lume.

Prețul petrolului a urcat vineri cu până la 2 dolari pe baril, în timp ce piețele se pregătesc pentru impactul sancțiunilor comerciale asupra principalului exportator de țiței, Rusia.

Contractele futures la grâu din SUA au atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 14 ani, porumbul a ajuns aproape de maximul ultimelor opt luni, iar soia și-a revenit pe fondul temerilor legate de întreruperea aprovizionării cu cereale din regiunea cheie a Mării Negre.

Companiile aeriene s-au confruntat, de asemenea, cu perturbări, Japan Airlines anulându-și zborul de joi seară spre Moscova, iar Marea Britanie închizându-și spațiul aerian pentru transportatorii ruși. citește mai mult

Consiliul de Securitate al ONU va vota vineri un proiect de rezoluție care va condamna invazia Rusiei și va cere retragerea imediată a Moscovei.

Moscova poate exercita dreptul de veto asupra măsurii și nu era clar cum va vota China

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax