Connect with us
Publicitate

AIUD

Povestea unei tragedii ascunse de comuniști: Exploziile care au zguduit Aiudul în anul 1985. 14 persoane au murit

Publicat

incendiu acoperis

Municipiul Aiud a fost zguduit la propriu în luna februarie a anului 1985. Două explozii foarte puternice produse din cauza unor scurgeri de gaze au dus la moartea a 14 oameni și rănirea gravă a altor câteva zeci.

Regimul comunist nu a făcut public incidentul și a încercat să mușamalizeze accidentul, care a rămas în istorie ca una dintre cele mai puternice tragedii umane din România.

În data de 21 februarie 1985 două explozii puternice au zguduit puternic orașul Aiud din județul Alba. Exploziile au avut loc în două blocuri din oraș și au fost provocate de acumulari mari de gaze.

Cele două explozii nu au avut loc simultan, ci la ore diferite, dar din cauza incompetenței autorităților din perioada respectivă, numărul victimelor a fost unul foarte mare.

În dimineața zilei de joi, în jurul orei 06:00, o primă explozie se producea într-un apartament de la primul etaj al unui bloc din oraș.

Deflagrația s-a produs din cauza aprinderii luminii în locuință. Proprietarul nu și-a dat seama că în casă s-au acumulat gaze și în momentul în care a aprins lumina, explozia s-a produs și a cutremurat din temelii tot blocul.

Suflul exploziei a făcut țăndări geamurile de la zeci de apartamente.

Un incendiu care a cuprins tot blocul a izbucnit în urma exploziei. Panicați și speriați oamenii au ieșit din apartamente pe ei doar cu hainele cu care dormeau.

În urma exploziei și a incendiului multe persoane au fost rănite grav, bubuitura deflagrației s-a auzit în tot orașul și mulți curioși au venit în jurul blocului pentru a vedea ce se întâmplă.

Nu au întrerupt gazele

O greșeală imensă a autorităților a fost aceea de a nu întrerupe furnizarea gazului metan, pentru a nu îngheța rețeaua de alimentare cu agent termic a orașului.

După trei ore, în timp ce muncitorii lucrau de zor pentru a repara pagubele produse și zeci de curioși asistau la ce se întâmplă, o nouă explozie puternică s-a produs la un bloc vecin.

De această dată explozia s-a produs acumulării de gaz metan în subsolul blocului respectiv. Un muncitor care a intrat în subsol a aprins o lumină și în acel moment s-a produs deflagrația.

Bărbatul a scăpat cu arsuri grave și a ieșit rapid din clădire, dar mare parte a celor curioși, strânși în fața clădirii nu au fost la fel de „norocoși”.

Explozia a dislocat capacele de la gurile de canalizare şi porţile garajelor blocului respectiv, care au fost aruncate la mare distanţă.

Bucăţi de cărămidă şi beton aruncate de suflul exploziei, au lovit oamenii în plin din stradă. Opt persoane au murit pe loc din cauza rănilor foarte grave suferite, iar alte şase au decedat la spital.

Spitalele din Alba dar și din împrejurimi au fost pline de răniți. Autoritățile din acea vreme au vrut să țină ascuns incidentul produs în joia neagră a Aiudului din anul 1985, dar vestea s-a dus cu rapiditate.

Tragedia din Aiud este una dintre cele mai grave accidente produse în România.

FOTO: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ana

    miercuri, 26.09.2018 at 20:01

    Eu imi aduc aminte acea zi neagra. Eram la scoala si ne-au tinut pana seara fara sa ne explice nimic. Stiam doar ca s-a intamplat ceva in Dalas si nu se stie care parinti sunt acasa sa isi intampine odraslele. Asa ca au tinut toti copiii scolii in incinta pana au venit parintii , care cand au putut si cum au putut. Imi amintesc frica grozava care ne-a cuprins pe toti. Oribila teama ca mama sau tata nu va veni dupa noi… La cativa teama s-a adeverit…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax