Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Exportul de buștean și lemn rotund din România ar putea fi interzis inclusiv în țările europene. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

O inițiativă legislativă depusă recent la Senat prevede înterzicerea exportului de buștean și lemn rotund, inclusiv în țările europene, nu doar în spațiul extracomunitar, cum era prevăzut în lege.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.1 din Legea nr.57/2020 privind gospodărirea durabilă a pădurilor României a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 13 decembrie, inițiator fiind deputatul PNL de Alba, Florin Roman.

„Am depus, în calitate de deputat PNL, un proiect de lege, prin care interzicem exportul de buștean și lemn rotund, inclusiv în țările europene, nu doar în spațiul extracomunitar cum era prevăzut în lege. Interzicerea exportului respectă Tratatul european, întrucât stoparea are loc pe o perioada determinată. În acest fel vom reuși să ne apărăm pădurile și să respirăm un aer mai curat”, anunță Florin Roman.

„Având în vedere creşterea continuă a cererii de lemn din România datorată numărului mare de fabrici care transformă şi prelucrează în cantităţi uriaşe una dintre bogăţiile ţării noastre, consider că se impune interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023. Pentru ca legea care este în vîgoare de doi ani şi jumătate să îşi atingă scopul, este necesar ca aceasta să îşi extindă aplicabilitatea. Numai prin păstrarea şi protejarea fondului forestier vom putea să beneficiem de biodiversitate şi de im mediu sănătos”, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul prevede introducerea unui nou articol în legea 57/2020 privind gospodărirea durabilă a pădurilor României: „Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 17.12.2022 at 12:54

    Păi dacă lemnul rotund se fasoneză şi devine lemn cu patru feţe ce regim are ? Oricum pe ăştia care işi fac treaba în ţară cu lemnul furat nu-i afectează. De la cei care sunt interesaţi de ceea ce ai făcut tu ai luat aviz ? Că dacă nu vor, ciuciu trece legea, că ei hotărăsc ceea ce e bine şi rău.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax