Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Expoziția muzeului din Alba Iulia, dedicată armatei romane va putea fi vizitată și în luna ianuarie: Ce poți vedea

Publicat

Expoziția ”Armata romană cuceritoarea Daciei” a muzeului Unirii din Alba Iulia va putea fi vizitată și în luna ianuarie a anului 2024. 

Vernisată în luna iunie a anului 2023, expoziția s-a bucurat de succes. Mii de vizitatori, turiști și localnici au vizitat expiziția. Care vor vor să vadă ezpoziția o pot face în spațiile expoziționale ale Sălii Unirii din Alba Iulia.

De precizat, că expoziția atrage prin modul în care încearcă să surprindă cât mai multe aspecte legate de armata romană din perioada războaielor daco-romane (101-106 d.Hr.).

Astfel, alături de obiecte aflate în patrimoniul muzeului albaiulian, sunt expuse și multe replici după echipamentele și armamentul legiunilor romane din acea perioadă. Dintre acestea amintim armamentul greu, precum berbecul roman, turnul de asalt sau cel de apărare, catapulta, scorpionul sau manubalista.

De asemenea, pentru a înțelege cât mai bine viața cotidiană a militarilor din timpul campaniilor, vizitatorii pot descoperi diferite secvențe din cadrul unui castru roman, precum un interior de contubernium sau chiar o latrină romană.

Expoziția este completată de un film documentar având ca temă tocmai organizarea și echipamentele de luptă ale armatei romane.

Caracterul inedit al expoziției este dat și interactivitatea ei, publicul putând participa efectiv la unele momente din activitățile cotidiene ale legionarilor, ca de pildă antrenamentul la stâlpul de instrucție, intitulat PALUS.

Curatorii expoziției sunt istoricul Liviu Zgârciu și restauratorii Alexandru Știrban și Dan Anghel, din cadrul muzeului albaiulian.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax