Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Expoziție dură de fotografie, la Muzeul de Istorie din Alba Iulia: Dramele copiilor basarabeni deportați în gulagurile rusești

Publicat

Muzeul Unirii Alba Iulia

O expoziție de fotografie cu o tematică dură va avea loc la Muzeul de Istorie din Alba Iulia, săptămâna viitoare.

Este o expoziție care trebuie văzută pentru a se înțelege mai bine dramele prin care copiii din Basarabia au fost deportați în gulagurile rusești, între anii 1940 – 1953. 

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 23 mai 2023, de la ora 13.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Expoziția foto-documentară este intitulată ”Copilăria în Gulag”.

Expoziția prezintă imagini foto-documentare care reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și excizare forțată din propriile familii în perioada 1940-1941 și 1944-1953.

Urmare a politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească și deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 și 1951, din RSS Moldovenească au fost deportați circa 20.000 de copii; doar în al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 fiind deportați 11.899 de copii.

Unii copiii au murit în drum spre locul exilului, alții au venit pe lume chiar în trenul cu deportați.

La fel, un număr dramatic de copii au murit din cauza foametei organizate, condițiilor vitrege din instituțiile de plasament pentru copiii ”dușmanilor poporului”, iar o parte dintre ei s-au născut departe de locurile natale ale părinților și bunicilor.

Expoziția reunește circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al MNIM, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie.

Expoziția va fi găzduită de muzeul albaiulian în perioada 23 mai – 25 iunie 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax