Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Expoziție itinerantă în Germania. Două regiuni într-o Europă plin proces de integrare: Brandenburg și Transilvania – un parteneriat de succes

Publicat

Forumul de Cultură German, în cooperare cu Landul Brandenburg, prin activitatea responsabilului cu parteneriatul pentru Regiunea Centru/Transilvania din România, beneficiind de sprijinul ADR Centru, organizează o expoziție itinerantă pentru sublinierea bunelor relații dintre două regiuni europene. Manifestarea este susținută de către Centrala Națională Brandenburg pentru formare politică și plasează două regiuni în centrul discuțiilor europene actuale. Vernisajul expoziției a avut loc marţi seara, la Ambasada Românei din Berlin, urmând ca materialele din cadrul acestei expoziții să ajungă la Potsdam și, la începutul lunii iulie, la Spremberg, unde vor avea loc Zilele Landului Brandenburg, la care va participa și o delegație a Regiunii Centru.

În cadrul expoziției sunt abordate și subiecte sensibile ale coabitării europene, unul dintre ele fiind toleranța și buna conviețuire, din trecut și până în prezent. Expoziția abordează teme ca drepturile omului și protecția minorităților, gestionarea monumentelor și personalităților istorice, relația între om și mediul înconjurător, un accent deosebit fiind pus pe atracțiile turistice.

Când două culturi se întâlnesc pentru prima oară, se remarcă în primul rând diferențe. Expoziția intinerantă își propune să aprofundeze datele istorice și dezvoltarea bilaterală din ultimii ani. Răspunsurile la întrebările privind devenirea istorică și economico-socială a celor două regiuni corespund diferitelor perspective prin care sunt analizate temele precizate anterior, dar participanții la vernisaj au descoperit similitudini surprinzătoare între Landul Brandenburg și Transilvania, în special Regiunea Centru, cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Transilvania este o zonă multiculturală unde, alături de români, se remarcă populațiile de origine maghiară și germană. Coexistența lor echilibrată, în special în ceea ce privește alăturarea mai multor comunități religioase pe o perioadă mai îndelungată decât patru secole, oferă un caracter deosebit acestei regiuni, chiar și în prezent, în Europa secolului al XXI-lea. Pe de altă parte, Brandenburg a ocupat și el un rol inovator printre Landurile germane, prin poziția sa clară de susținere a diversității religioase. Deschiderea, acceptanța și toleranța ar putea și ar trebui să plaseze aceste regiuni în Europa viitorului. Expoziția își dorește să contribuie la îmbunătățirea climatului de toleranță și multiculturalism, prin intermediul informațiilor și imaginilor, scopul final fiind cel de a oferi răspunsuri despre evoluția regională europeană și de a stimula privitorii spre noi întrebări.

”Regiunea Centru, în calitate de parte componentă a regiunii istorice Transilvania din România și Landul Brandenburg din Germania mențin de peste 10 ani un parteneriat, care a contribuit și contribuie în continuare la soluționarea problemelor de dimensiuni europene. Acest parteneriat s-a format dintr-un proiect pentru sprijinirea instituțională și dezvoltarea administrativă în vederea pregătirii aderării României la Uniunea Europeană, proiect care a fost finanțat de Uniunea Europeană. Am dezvoltat în timp un parteneriat stabil și rezistent, care s-a format pas cu pas între două regiuni din Europa, ale căror situații inițiale erau similare la sfârșitul anilor 80’. Este vorba de un parteneriat real în care fiecare regiune are drepturi și obligații egale, fără precedent în România și un exemplu pentru Europa. Această expoziție va fi văzută de mii de oameni, la Berlin, la Potsdam și la Spremberg, unde vor avea loc manifestările dedicate Landului Brandenburg. ADR Centru a contribuit susținut direct pregătirea acestei expoziții, prin sprijinul acordat d-nei Birgit Schliewenz, reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat cu Landul Brandenburg, al cărui birou în Regiunea Centru este în sediul nostru din Alba Iulia. Prin toată activitatea noastră bilaterală înțelegem să ne promovăm oportunitățile și să căutăm în comun cele mai bune posibilități de dezvoltare europeană”, a precizat  Simion Crețu, director general ADR Centru, vorbind despre expoziția vernisată la Berlin.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax