Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Expoziție la muzeul din Alba Iulia. Sunt prezentate monede de tezaur medieval și obiecte din epoca romană descoperite la Turda

Publicat

O expoziție cu monede de tezaur medieval și obiecte din epoca romană descoperite la Turda va fi prezentată vineri, 18 octombrie, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Expoziția face parte dintr-un proiect cultural realizat de Muzeul de Istorie Turda și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul marchează un deceniu de activitate arheologică a specialiștilor din cadrul muzeului turdean. Acesta pune în lumină descoperiri arheologice de mare valoare pentru înțelegerea istoriei Turzii.

Expoziția „De la Potaissa la Turda. Perspective contemporane în arheologia urbană” este prezentate vineri, 18 octombrie, de la ora 13.00, la muzeul din Alba Iulia.

Aceasta aduce în prim-plan o serie cercetări arheologice în urma cărora s-au evidențiat artefacte reprezentative atât pentru epoca romană, cât și pentru cea medievală.

Obiecte din epoca romană

Piesele aparținând epocii romane reflectă aspecte inedite din viața cotidiană, socială și militară.

Sunt aduse în atenția publicului obiecte de echipament militar, de uz casnic, accesorii inedite pentru Dacia Romana, un depozit monetar, elemente arhitecturale specifice stilului compozit, precum și piese funerare și votive.

De asemenea, împreună cu aceste artefacte, vor fi ilustrate și construcții civile caracteristice epocii romane la Potaissa.

Tezaur din 397 de monede din Evul Mediu

În ceea ce privește Evul Mediu, atenția este îndreptată spre un tezaur spectaculos, compus din 397 de monede, cu emitenți diferiți, datate în prima jumătate a secolului al XIV-lea.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul de Istorie Turda și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate