Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Expoziție și conferințe despre opera și viața pictorului Sava Henția, la Sebeș. Se împlinesc 120 de ani de la moartea artistului

Publicat

Pe 21 februarie 2024 se împlinesc 120 de ani de la moartea pictorului Sava Henția, originar din Sebeșel, județul Alba. Cu această ocazie, la Primăria Municipiului Sebeș va avea loc un eveniment cultural dedicat memoriei sale.

Conceput ca o seară muzeală, evenimentul intitulat „Sava Henția (1848-1904), un maestru transilvănean al penelului” propune publicului

  • vernisarea unei expoziții temporare
  • două conferințe științifice.

Evenimentele încep de la ora 16.30, miercuri, 21 februarie, la sediul primăriei.

Expoziția va reuni cele mai importante lucrări din colecția Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș. Li se alătură un autoportret inedit de-al acestuia din colecția Cosmin și Alexandra Voișan și tablouri din patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Prima conferință va fi susținută de prof. univ. dr. Cornel Tatai-Baltă. Abordează viața și opera pictorului, cu referiri la lucrările aflate în colecția muzeului din Sebeș.

A doua va fi susținută de lect. univ. dr. Călin Anghel și dr. Radu Totoianu. Prezintă istoricul și etapele constituirii colecției  „Sava Henția” a aceluiași muzeu.

Colecție importantă de tablouri semnate de Sava Henția

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş deține una dintre cele mai importante colecții de tablouri semnate de Sava Henţia. În tptal, 46 de lucrări, toate aceste lucrări fiind reprezentative pentru activitatea sa între anii 1871 şi 1902.

Pictorul nu are o casă memorială la Sebeşel, satul său natal.

Iar muzeul din Sebeş are cea mai însemnată colecție de lucrări semnate de el din zonă.

”Considerăm că instituția noastră a devenit cea de-a doua casă a sa, un spațiu dedicat artei, în care opera lui poate fi cunoscută și admirată. Muzeul continuă să valorifice și să promoveze atât opera, cât și memoria acestui maestru al penelului, prin evenimente care vor fi organizate în perioada următoare și prin facilități acordate la vizitarea expoziției”, transmit reprezentanții muzeului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax