Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Facturi pe minus la gaz: ce trebuie să facă românii care le-au primit. Explicațiile furnizorilor și cum se pot primi bani înapoi

Publicat

impozite bani taxe

Mulți români au primit în ultima perioadă facturi întârziate la gaz, iar unele dintre acestea au valori negative. Furnizorii și autoritățile explică de ce și care este procedura.

Motivul care nu au primit facturile la gaz în ultima perioadă ține de modificările legislative și modul în care furnizorii și-au adaptat sistemele informatice pentru calculul facturilor.

Recalculările sunt astfel necesare, ceea ce duce la facturi multiple pe minus. În anumite cazuri, consumatorii chiar își pot obține banii înapoi.

„Legea prevede că în cazul în care este o diferență de plată mai mare de 100 lei, respectiv ar trebui să plătească furnizorul mai mult de 100 lei, furnizorul este obligat să returneze cumva, din oficiu.

În cazul în care este mai mică, rămâne la furnizor și se scade din facturile ulterioare, dar sigur că dacă consumatorul alt are altă opțiune, poate să discute cu furnizorul”, a spus Ion Lungu, preşedinte AFEER, citat de antena3.ro.

Explicații despre modul de calcul al facturilor

Președintele ANRE a declarat pentru Antena 3 CNN că problema ar veni de la schimbarea frecventă a legii pe tot parcursul anului trecut.

”Furnizorul de gaze naturale trebuie să calculeze factura în așa fel încât să îi factureze consumatorului final cel mai mic preț dintre prețul plafonat, prețul contractual și prețul final, așa cum sunt ele definite în Ordonanța 27”, a declarat  George Niculescu președintele ANRE.

Din datele ANRE, peste 200.000 de clienți au primit facturi de regularizare pe minus în ultima perioadă.

Situația ar trebui să intre în normal până la finalul acestei luni, potrivit furnizorilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax