Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Facturile de regularizare, emise la intervale mai mici. Distribuitorii de energie vor fi obligați să citească mai des contoarele

Publicat

Distribuitorul de energie electrică și gaze este obligat să citească indexul contorului de energie electrică și gaze naturale la intervale de maximum trei luni de zile, odată cu modificarea legislației referitoare la energie.

Facturile de regularizare vor fi mai dese și calculate pe perioade mai scurte.

„De anul acesta, clientul va fi vizitat mai des pentru citirea contorului de către un reprezentant al companiei noastre.

În trecut, exista pentru distribuitori obligația de a face semestrial citirea contorului. Din 2022, perioada a fost redusă la maximum trei luni.

Vorbim strict despre contoarele tradiționale sau despre cele inteligente care nu au fost încă înregistrate în sistemul de citire la distanță”, a declarat Raluca Chiriac, manager Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia, potrivit Antena 3.

Cine citește contorul

Odată cu aceste modificări legislative o să fie introdus un al doilea furnizor de citiri, pe lângă reprezentanții Poștei Române.

„Dacă luna aceasta contorul este citit de către un reprezentant al Poştei, peste trei luni acesta va fi citit de către o altă persoană.

Conform contractelor, aceste persoane sunt obligate să se legitimeze în momentul în care vin sa citească contorul.

Clientul trebuie să știe că de la 1 iulie vom avea trei surse principale când vorbim despre cantităţile facturate.

Prima sursă vine din citirea distribuitorului. În cazul în care aceasta lipsește, putem lua în calcul indexul transmis de către client.

Dacă nu avem nici citirea distribuitorului şi autocitirea clientului, atunci va fi utilizată convenția de consum, o altă noutate a acestui an”, a mai explicat managerul Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.

Convenția de consum reprezintă documentul semnat între client și furnizor, prin intermediul căruia se estimează și agreează, de comun acord, cantitatea de energie electrică, pe baza căreia furnizorul va factura consumul, în cazul în care nu se va transmite indexul către acesta, conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 82/2021.

Se aplică atât în cazul clienților casnici, cât și în cazul clienților non-casnici și este parte integrantă din contractul cu furnizorul de energie electrică.

Sursa: Antena 3, sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 19.05.2022 at 12:27

    Foarte bine. Dar să vedeţi cum se citeşte la trei luni.Mai acum câteva zile am văzut un cititor la mine la scară. Bucuros că îşi face omul treaba am stat să văd cum citeşte. Păi uite cum citeşte, din toate apartamentele de pe scară avea o listă cu doar cinci apartamente de citit, printre care şi al meu. Mi-a spus că citirea se face la trei luni dar aleatoriu, după lista primită, adică nu la toţi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax