Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Facturile la curent ar putea scădea în viitor datorită energiei eoliene

contor curent

Publicat

Facturile la curent ar putea scădea în viitor, anunţă reprezentanţii Ministerului Energiei. Şi asta datorită energiei eoliene ale cărei costuri au scăzut semnificativ în ultimii ani. Concret, cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să susţină viitoarele investiţii din acest sector prin intermediul certificatelor verzi. Mai mult, oficialii din Ministerul Energiei spun că România ar putea avea în 2030 energie regenerabilă în proporţie de peste treizeci de procente.

Până în 2032, producția de energie regenerabilă este susținuta de consumatorii casnici prin plata certificatelor verzi, care reprezintă aproximativ opt procente din valoarea facturii. Însă, pentru viitoarele investiții din sectorul energiei eoline, nu vom mai achita certificate verzi în plus. Asta înseamna ca am putea plăti mai puțin pentru curent. Cu circa 5 lei pe 100 de KW.

„Spre factura finală, spre consumatorul casnic, trebuie să înregistram prețurile cel puțin pe cele existente la ora asta, dar și în scădere”, afirmă Niculae Havrileț, consilier ministrului Energiei.

„În factura oamenilor, din punctul meu de vedere, va însemna în perioada urmatoare oportunitate de a scădea costurile”, declară Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

România sta bine la capitolul energiei eoliane, iar estimarile pentru viitor sunt, de asemenea, pozitive.

„Ținta pe care Comisia Europeană a impus-o României de 20% în anul 2020 a fost depășită încă din anul 2016. Astfel, România, la ora actuală, are asigurat din energie regenerabilă o producție de 24% din consumul de energie electrică. Pentru 2030, așa cum prevede pachetul de energie curată, al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, ținta României este de 32%”, spune Niculae Havrileț, consilier ministrului Energiei.

Anul trecut, am avut chiar un surplus de energie eoliană. Dar avem un singur sistem care poate depozita ce nu folosim. Practic, surplusul pe care l-am putea folosi atunci când consumul crește, iarna de pildă, se pierde. E nevoie urgentă de investiții, afirmă specialiștii.

„Cererea de energie crește considerabil în România. Deci, România trebuie să construiască în acest sector. Fie că vorbim de centrale pe cărbune, de centrale nucleare sau de centrale eoliene”, afirmă Giles Dickson, CEO Wind Europe.

Țara noastră are cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, în Dobrogea. Are, de asemenea, cel mai mare pontenţial eolian din Europa de Sud-Este, respectiv 14.000 de MW. Acum, avem circa 3.500 de MW instalaţi.

 

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate