Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Familiile cu venituri mici ar putea primi ajutor financiar de la bugetul local pentru plata facturilor la apă

Publicat


bani

Un proiect aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prevede că românii cu venituri mici vor primi sprijin financiar pentru plata facturilor de apă şi canalizare.

Ajutoarele vor fi acordate lunar, din bugetul local, potrivit propunerii legislative. De acest sprijin financiar vor beneficia familiile şi persoanele singure cu venituri reduse, în vederea plăţii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.

În funcţie de veniturile persoanei singure/familiei, se va compensa procentual contravaloarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, în limita unui consum de apă, respectiv a unei cantităţi de apă uzată evacuată la reţeaua de canalizare, de 75 l/ persoană/ zi.

Pentru familiile şi persoanele singure beneficiare ale ajutorului social, ajutoarele lunare acordate vor acoperi cel puţin 50% din costul de furnizare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare. Venitul lunar al familiei se stabileşte pe baza veniturilor tuturor membrilor acesteia din luna anterioară lunii în care s-a făcut cererea pentru acordarea ajutorului lunar.

Limitele de venituri până la care se acordă ajutorul lunar pentru plata apei şi canalizării sunt cele prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, respectiv 1,572 ISR în cazul familiilor şi 2,164 ISR pentru persoanele singure.

Având în vedere că ISR (indicatorul social de referinţă) are valoarea de 500 de lei, limita veniturilor pentru familii va fi de 786 de lei, în timp ce pentru persoanele singure, limita venitului va fi de 1.082 de lei, scrie avocatnet.ro. Totodată, va fi decontată, din bugetul local, valoarea sau o parte din costurile legate de branşarea/racordarea la sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare, pentru familiile/persoanele singure care au media veniturilor sub venitul minim pe economie, de 1.900 de lei.

Proiectul se referă la modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006

Printre modificările aflate în dezbatere, se află următoarele:

4. La articolul 12, litera m) a alineatului (1), se modifică şi va avea următorul cuprins:

“m) acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile și persoanele singure cu venituri reduse, denumite în continuare ajutoare lunare, în vederea plății serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, în condiţiile art. 121.”

5. La articolul 12, după litera m) a alineatului (1), se introduce o nouă literă, lit. n), cu următorul cuprins:

“n) decontarea, din bugetul local sau alte surse de finanţare legal constituite, a valorii sau a unei părţi din costurile legate de branşarea/racordarea la sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare, pentru familiile/persoanele singure care au media veniturilor sub venitul minim pe economie.”

6. După articolul 12, se introduce un nou articol, articolul 121, cu următorul cuprins:

“Art. 121 – (1) Ajutoarele lunare prevăzute la art. 12 alin. (1), lit. m), se acordă, în funcție de veniturile persoanei singure/familiei, prin compensarea procentuală a contravalorii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, în limita unui consum de apă, respectiv a unei cantități de apă uzată evacuată la rețeaua de canalizare, de 75 l/ persoană/ zi.

(2) Pentru familiile şi persoanele singure beneficiare ale ajutorului social stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, ajutoarele lunare acordate acoperă cel puțin 50% din costul de furnizare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare.

(3) La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna anterioară lunii în care se solicită dreptul, aşa cum acestea sunt prevăzute la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) Pentru acordarea ajutorului lunar pot fi utilizate procentele și limitele de venituri prevăzute pentru ajutorul de încălzire a locuinței cu energie termică în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, aprobată prin legea nr. 92/2012, cu modificările și completările ulterioare.

(5) În vederea stabilirii dreptului la ajutorul lunar, noțiunile utilizate pentru familie și persoană singură au semnificația celor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.70/2011.

(6) Acordarea ajutorului lunar se face prin dispoziția primarului, la solicitarea scrisă a persoanei singure sau familiei.

(7) Cuantumurile, condițiile, organizarea acordării ajutorului lunar și modalitatea de decontare a acestuia între unitatea administrativ-teritorială, familiile/persoanele singure beneficiare și operatorul serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, se stabilesc prin hotărâre a consiliului local.”

surse: mdrap.ro, avocatnet.ro, romaniatv.net

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Ziua Mondială a Spațiului, sărbătorită de elevii școlii smart din Ciugud

Publicat

Elevii Școlii Gimnaziale din Ciugud, prima școală inteligentă din mediul rural din România, au sărbătorit Săptămâna Mondială a Spațiului. Copii din peste 30 de județe ale țării au trimis desene sugestive despre spațiul cosmic, iar acestea au fost expuse în sala de sport a școlii din Ciugud. Peste 1.000 de desene trimise de copiii din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Marți, 15 octombrie: Expoziție dedicată regalității, de Ziua Încoronării, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Ziua Încoronării va fi marcată marți, 15 octombrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, prin vernisarea unei expoziții dedicată regalității. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11:00. O parte din piesele aflate în colecțiile muzeului albaiulian păstrează chipul celor care au condus destinele României în perioada 1866-1947: fotografii, litografii și tablouri pe […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Nouă medalii obținute de luptătorii de taekwondo, din Alba Iulia, la Open-ul Transilvaniei, desfășurat la Cluj

Publicat

taekwondo

Luptătorii de taekwondo din Alba, de la clubul ”Revolution Academy” au reușit performanța să obțină nouă medalii la campionatul Transilvania Open, desfășurat în 12 octombrie la Cluj. Clubul din Alba Iulia a participat cu zece sportivi alături de antrenorul Alin Moldovan. Din cei zece luptători, nouă au reușit să obțină trei medalii de aur, trei […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva s-ar putea deschide în această săptămână. Răzvan Cuc: „Vor fi probleme în exploatare”

Publicat

În cursul acestei săptămâni este posibil să fie deschisă circulația rutieră pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, deși sunt și vor fi în continuare probleme în cazul acestuia, a transmis duminică, ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc. „Probabil săptămâna viitoare, am discutat cu domnul Scarlat, vom deschide şi tronsonul 3, Lugoj-Deva Lotul 3. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate