Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Familiile cu venituri mici ar putea primi ajutor financiar de la bugetul local pentru plata facturilor la apă

Publicat

bani

Un proiect aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prevede că românii cu venituri mici vor primi sprijin financiar pentru plata facturilor de apă şi canalizare.

Ajutoarele vor fi acordate lunar, din bugetul local, potrivit propunerii legislative. De acest sprijin financiar vor beneficia familiile şi persoanele singure cu venituri reduse, în vederea plăţii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.

În funcţie de veniturile persoanei singure/familiei, se va compensa procentual contravaloarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, în limita unui consum de apă, respectiv a unei cantităţi de apă uzată evacuată la reţeaua de canalizare, de 75 l/ persoană/ zi.

Pentru familiile şi persoanele singure beneficiare ale ajutorului social, ajutoarele lunare acordate vor acoperi cel puţin 50% din costul de furnizare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare. Venitul lunar al familiei se stabileşte pe baza veniturilor tuturor membrilor acesteia din luna anterioară lunii în care s-a făcut cererea pentru acordarea ajutorului lunar.

Limitele de venituri până la care se acordă ajutorul lunar pentru plata apei şi canalizării sunt cele prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, respectiv 1,572 ISR în cazul familiilor şi 2,164 ISR pentru persoanele singure.

Având în vedere că ISR (indicatorul social de referinţă) are valoarea de 500 de lei, limita veniturilor pentru familii va fi de 786 de lei, în timp ce pentru persoanele singure, limita venitului va fi de 1.082 de lei, scrie avocatnet.ro. Totodată, va fi decontată, din bugetul local, valoarea sau o parte din costurile legate de branşarea/racordarea la sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare, pentru familiile/persoanele singure care au media veniturilor sub venitul minim pe economie, de 1.900 de lei.

Proiectul se referă la modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006

Printre modificările aflate în dezbatere, se află următoarele:

4. La articolul 12, litera m) a alineatului (1), se modifică şi va avea următorul cuprins:

“m) acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile și persoanele singure cu venituri reduse, denumite în continuare ajutoare lunare, în vederea plății serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, în condiţiile art. 121.”

5. La articolul 12, după litera m) a alineatului (1), se introduce o nouă literă, lit. n), cu următorul cuprins:

“n) decontarea, din bugetul local sau alte surse de finanţare legal constituite, a valorii sau a unei părţi din costurile legate de branşarea/racordarea la sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare, pentru familiile/persoanele singure care au media veniturilor sub venitul minim pe economie.”

6. După articolul 12, se introduce un nou articol, articolul 121, cu următorul cuprins:

“Art. 121 – (1) Ajutoarele lunare prevăzute la art. 12 alin. (1), lit. m), se acordă, în funcție de veniturile persoanei singure/familiei, prin compensarea procentuală a contravalorii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, în limita unui consum de apă, respectiv a unei cantități de apă uzată evacuată la rețeaua de canalizare, de 75 l/ persoană/ zi.

(2) Pentru familiile şi persoanele singure beneficiare ale ajutorului social stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, ajutoarele lunare acordate acoperă cel puțin 50% din costul de furnizare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare.

(3) La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna anterioară lunii în care se solicită dreptul, aşa cum acestea sunt prevăzute la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) Pentru acordarea ajutorului lunar pot fi utilizate procentele și limitele de venituri prevăzute pentru ajutorul de încălzire a locuinței cu energie termică în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, aprobată prin legea nr. 92/2012, cu modificările și completările ulterioare.

(5) În vederea stabilirii dreptului la ajutorul lunar, noțiunile utilizate pentru familie și persoană singură au semnificația celor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.70/2011.

(6) Acordarea ajutorului lunar se face prin dispoziția primarului, la solicitarea scrisă a persoanei singure sau familiei.

(7) Cuantumurile, condițiile, organizarea acordării ajutorului lunar și modalitatea de decontare a acestuia între unitatea administrativ-teritorială, familiile/persoanele singure beneficiare și operatorul serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, se stabilesc prin hotărâre a consiliului local.”

surse: mdrap.ro, avocatnet.ro, romaniatv.net

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax